Kesihatan

Berapa kerapkah anda harus memberi makan anak anjing anda?

, Jakarta - Siapa yang tidak suka melihat tingkah laku anak anjing? Gaya comelnya pasti membuatkan peminat anjing berminat menjaganya. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh cuai dalam menjaga anak anjing. Selain memastikan kesihatan mereka terjaga, anda juga perlu tahu bagaimana menjaga dan memberi makan anak anjing anda dengan betul.

Baca juga : Inilah Cara Menentukan Makanan Yang Baik untuk Anjing

Dalam perkembangan, anak anjing memerlukan jenis makanan dengan jumlah makanan yang betul. Makanan yang dimakan tentu boleh mempengaruhi keadaan kesihatannya. Walaupun agak sukar untuk menentukan waktu makan pada anak anjing, tetapi tidak ada salahnya melihat ulasan mengenai diet pada anak anjing, sehingga anda tidak salah dalam merawat anak anjing.

Ketahui Waktu Makan pada Anak Anjing

Memberi makan anak anjing anda dengan betul adalah permulaan yang baik untuk merawatnya. Corak dan jenis makanan yang betul pada anak anjing adalah perkara terpenting untuk menjaga kesihatannya dalam proses pertumbuhan dan perkembangan.

Sebenarnya, waktu makan pada anak anjing adalah perkara yang berbeza. Berapa kerap memberi makan anak anjing ditentukan oleh keadaan dan juga usia anak anjing itu. Berikut adalah diet yang sesuai untuk anak anjing mengikut usia mereka.

1.Pendapatan Kurang dari 6 Bulan

Secara amnya, anjing akan disapih oleh ibu mereka ketika berusia 6-8 minggu. Walau bagaimanapun, dari usia 4 minggu anak anjing sudah memerlukan makanan tambahan. Ketika anak anjing berusia 4-8 minggu, pastikan mereka memakan makanan yang teksturnya lembut dan lembut.

Setelah anak anjing memasuki usia penyapihan, anda perlu menyediakan jadual makan 3-4 kali sehari dalam bahagian kecil. Bahagian makanan ini terus diberikan sehingga anjing memasuki usia 6 bulan. Anda boleh memilih untuk memberi makanan anak anjing khas.

Baca juga : Anjing Tidak Akan Makan? Inilah jalan penyelesaiannya

2. Umur 6 Bulan – 1 Tahun

Apabila anak anjing anda berumur 6 bulan, anda boleh mengubah jadual makannya. Sediakan jadual makan 3-2 kali sehari. Apabila anak anjing berumur antara 6-8 bulan, lebih baik jika mereka masih diberi jenis makanan untuk anak anjing. Sementara itu, apabila anak anjing memasuki usia 9 bulan ke atas, anda perlahan-lahan dapat mengganti makanannya dengan makanan anjing dewasa.

3. Umur Anjing Masuk 1 Tahun Ke Atas

Sebilangan besar anak anjing akan menjadi lebih dewasa dan berdikari pada usia mereka mencapai 1 tahun. Walau bagaimanapun, beberapa keturunan anak anjing akan mengalami kematangan setelah memasuki usia 2 tahun. Apabila memasuki usia 1 tahun, anda boleh menjadualkan makan 2 kali sehari.

Sekiranya anda masih ragu-ragu untuk memberi makanan anjing dewasa atau anak anjing , tidak ada salahnya menggunakan dan tanya doktor haiwan secara langsung. Dengan cara itu, anak anjing akan makan makanannya lebih mudah dan keperluan pemakanan dan pemakanannya dapat dipenuhi dengan betul.

Ketahui Ini Sebelum Menukar Jenis Makanan Anjing

Lalu, mengapa jenis makanan perlu disesuaikan dengan usia anjing? Kandungan makanan yang disediakan untuk anak anjing biasanya lebih kaya dengan nutrien dan kalori yang diperlukan oleh anak anjing untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Apabila anjing telah dewasa, anda harus mengelakkan menyediakan makanan khas untuk anak anjing. Sekiranya anda terus memberi makanan anak anjing kepada anjing dewasa, keadaan ini berisiko menyebabkan berat badan berlebihan pada anjing. Sudah tentu ini boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan pada anjing.

Baca juga : Memilih Makanan Yang Betul Ketika Anjing Kegemukan

Bukan hanya jenis makanan dan waktu makan, anda juga perlu memperhatikan bahagian makanan yang diberikan. Cari maklumat mengenai memberi makan kepada anjing mengikut umur mereka dari doktor haiwan yang dipercayai. menggunakan sekarang juga untuk memudahkan penjagaan haiwan kesayangan anda. Ayuh, muat turun melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Purine. Diakses pada tahun 2021. Berapa kerapkah saya harus memberi makan anak anjing saya?
Purine. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Untuk Berhenti Memakan Makanan Puppy?
Pencari Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Berapa Banyak Untuk Memberi Makan Anak Anjing?
Ambil oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Makanan Puppy - Jenis, Jadual Makan, dan Pemakanan.