Kesihatan

Secara tidak sengaja ditikam oleh landak laut, inilah yang harus anda lakukan

, Jakarta - Sebagai negara dengan garis pantai yang cukup panjang, Indonesia adalah negara yang memiliki ribuan pantai dengan pemandangan yang sangat indah. Oleh itu, kawasan seperti Bali, Lombok, atau Kepulauan Seribu adalah kawasan yang selalu ramai dengan pelancong. Aktiviti seperti snorkeling atau hanya bersantai di pantai adalah pilihan yang tepat.

Walaupun begitu, perjalanan ke pantai tidak bermaksud bebas dari bahaya. Salah satu perkara yang boleh berlaku adalah ditikam oleh landak laut. Haiwan kecil yang satu ini pada dasarnya tidak akan menyerang, tetapi sering kali pelancong yang sangat bersemangat akan keindahan pantai secara tidak sengaja memijaknya.

Semasa ditikam oleh haiwan ini, sensasi kesakitan tidak dapat dirasakan dengan segera. Walau bagaimanapun, reaksi akhirnya akan muncul. Biasanya, lebam merah akan muncul di kawasan badan yang dicucuk.

Baca juga: 4 Sebab Memilih Pelancongan Alam untuk Percutian

Sekiranya anda ditikam oleh landak laut, anda mesti segera mengambil rawatan yang sesuai. Kerana, secara beransur-ansur anda akan merasa gatal, sakit, sakit, dan sakit di seluruh badan anda. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, anda akan merasa gatal yang berpanjangan, malah boleh lebih dari seminggu.

Jika anda atau seseorang yang terdekat dengan anda secara tidak sengaja ditikam oleh landak laut semasa bercuti di laut atau pantai, ikuti langkah berikut:

  1. Jauh dari lokasi

Sekiranya anda secara tidak sengaja menikam landak laut, langkah pertama yang harus diambil adalah menjauh dari lokasi di mana anda ditikam lagi. Kerana, dikhuatiri ada landak laut yang lain di kawasan ini dan anda mesti segera menghindarinya agar tidak tertusuk lagi.

  1. Jangan panik

Langkah kedua adalah berusaha untuk tidak panik. Selepas itu, segera menuju ke daratan atau naik kapal untuk meminta pertolongan.

  1. Keluarkan duri yang tinggal dan pukul dengan objek tumpul

Sekiranya duri landak laut masih tersisa, anda mesti segera mengeluarkannya dari kaki. Tarik perlahan-lahan dan pastikan tiada yang tertinggal. Anda boleh menggunakan pinset untuk membuang landak laut.

Setelah mengeluarkan segala-galanya, segera tekan kawasan yang dicucuk dengan objek tumpul seperti sandal. Ini bertujuan untuk menghancurkan duri yang masih melekat di kaki.

  1. Taburkan Urin Sendiri di Kawasan Yang Tertusuk

Walaupun kotor, ini adalah kaedah paling berkesan apabila anda ditikam oleh landak laut. Ini dilakukan kerana air kencing mengandungi asid amonia yang berfungsi menguraikan toksin yang masih tersisa di kaki. Kaedah ini biasanya dipilih kerana kawasan pelancongan umumnya jauh dari hospital atau klinik.

  1. Beri Cecair Antiseptik

Percikan air kencing di kawasan luka yang dicucuk landak sebenarnya cukup untuk mengatasinya. Tetapi jika anda mempunyai cecair antiseptik di dalam beg anda, segera sapukan cecair tersebut ke luka anda. Ini untuk mengelakkan jangkitan.

Untuk mengelakkan perkara yang tidak dijangka semasa bercuti, pastikan semua persiapan anda betul. Tulis semua yang anda perlukan dan tentunya menjaga kesihatan dan kesihatan anda.

Baca juga: Ubat untuk Membawa Percutian

Sekiranya anda mempunyai aduan dan memerlukan nasihat doktor, anda boleh bergantung pada permohonannya . Bercakap dengan doktor menggunakan kemudahan tersebut Panggilan Video / Suara dan Berbual . Membeli produk kesihatan lebih senang digunakan . Pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam, anda tahu. Ayuh, muat turun sekarang di Google Play dan App Store!