Kesihatan

Kecantikan dalam Kesederhanaan, Inilah Rahsia Artis Korea

Jakarta - Memiliki kulit wajah yang bercahaya, sihat, dan mulus adalah impian semua wanita. Terdapat banyak rujukan yang dapat dijadikan contoh untuk merawat kulit wajah, salah satunya adalah dari artis Korea. Sebenarnya anda juga boleh mendapatkan wajah yang sihat seperti artis Korea dengan mengikuti rawatan wajah mereka. Cara yang boleh anda tiru, termasuk:

Baca juga: Penjagaan kulit Jepun vs Korea, yang mana satu untuk dipilih?

1. Bersihkan Wajah Anda dengan Pembersih Solekan Yang Betul

Cara memulakan semua rawatan wajah adalah dengan sentiasa membersihkan wajah anda setelah seharian melakukan aktiviti. Pastikan wajah anda bersih dari sisa solek, habuk dan pencemaran untuk mengoptimumkan rawatan. Terdapat pelbagai jenis dan tekstur pembersih solekan atau penghilang yang boleh dicuba antara lain gel pembersih , susu pembersih , minyak pembersih , air misel , dan lain lain. Pilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda sehingga wajah anda mengelakkan liang pori tersumbat, OK!

2. Cuci muka dengan sabun muka

Selepas membersihkan wajah dengan pembersih solekan Anda harus membersihkan wajah anda dengan mencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda. Pembersih solekan yang anda gunakan sebelum ini sebenarnya boleh meninggalkan sisa kimia di wajah. Sebaliknya, basuh muka anda dengan pencuci muka berasaskan air.

3. Kepentingan Mengelupas Kulit

Proses ini sangat penting dalam rangkaian penjagaan kulit ala artis Korea kerana dapat menghilangkan sel-sel kulit mati di wajah dengan mendalam. Sebaiknya gunakan produk pengelupasan yang sesuai dengan jenis kulit anda dan gosok dengan lembut sehingga kulit anda bersinar. Proses ini membantu menghilangkan penyumbatan pada pori-pori wajah. Walau bagaimanapun, elakkan pengelupasan kulit setiap hari kerana boleh menjadikan kulit sensitif dan bahkan jengkel. Masa terbaik untuk mengelupas adalah 3 kali seminggu atau 2 kali seminggu.

Baca juga: Sebab Penjagaan Kulit Korea Sangat Popular

4. Gunakan Toner

Penggunaan toner membantu anda mendapatkan kulit wajah yang segar dan menyiapkan kulit wajah untuk menyerap rawatan kulit yang lain. Menggunakan toner yang betul dapat mengimbangkan kelembapan kulit. Bukan hanya itu, dengan menggunakan toner anda juga dapat membersihkan wajah anda dari kotoran yang ditinggalkan oleh pembersih.

5. Gunakan Serum

Jangan lupa menggunakan serum yang sesuai untuk jenis kulit wajah. Memilih serum yang sesuai untuk jenis kulit wajah bukanlah sesuatu yang mudah, kerana anda boleh bertanya kepada doktor pakar mengenai keadaan kulit anda secara langsung. Sangat mudah, anda boleh bertanya melalui aplikasi . Ayuh, cepat muat turun permohonan dalam telefon pintar awak, ya!

6. Jangan lupa, rawat wajah anda dengan topeng

Sebenarnya, menggunakan topeng muka dapat menyuburkan kulit wajah anda dengan baik. Anda boleh menyesuaikan topeng muka mengikut keperluan jenis kulit anda. Anda boleh menggunakan topeng muka semula jadi untuk mendapatkan kulit wajah yang bercahaya dan cerah.

7. Pelembap

Setelah menggunakan topeng untuk wajah, jangan lupa menggunakan pelembap. Bukan hanya pemilik kulit kering, anda yang mempunyai jenis kulit berminyak juga memerlukan pelembap. Pelembap menjaga wajah dari kulit kusam dan kering dan mampu memberi khasiat pada wajah dengan lebih baik.

8. Krim Malam

Langkah terakhir dalam penjagaan wajah gaya artis Korea adalah penggunaan krim malam. Krim malam membantu dalam proses pertumbuhan semula kulit dengan lebih cepat dan memperbaiki sel-sel kulit yang rosak ketika anda tidur.

Baca juga: Inginkan Kulit Semerius Artis Korea? Ambil 5 Makanan Super ini

Tidak ada salahnya untuk mencuba beberapa cara berikut untuk mendapatkan wajah yang bercahaya dan cerah. Selain beberapa cara ini, jangan lupa untuk menyimpan air secukupnya dan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah sehingga kesihatan kulit anda juga dapat dijaga dari tubuh.

Rujukan:
Gila Gaya. Diakses 2019. Rutin Penjagaan Kulit Harian Korea yang Perlu Anda Ikuti
Buku Merah Mag. Diakses pada tahun 2019. 12 Hacks Kecantikan Korea untuk Kulit Sempurna