Kesihatan

Perlu Tahu, Ini adalah 4 Punca Pendarahan Selepas Bersalin

, Jakarta - Pendarahan setelah melahirkan boleh membawa maut kepada wanita hamil setelah melahirkan. Keadaan yang sangat serius ini dikenali sebagai pendarahan selepas bersalin. Pendarahan ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  1. Pendarahan postpartum primer, iaitu ketika ibu kehilangan lebih dari 500 mililiter darah setelah 24 jam pertama melahirkan.

  2. Pendarahan selepas bersalin sekunder adalah pendarahan yang berlaku sehingga 12 minggu selepas melahirkan.

Pendarahan selepas bersalin adalah penyebab utama kematian ibu selepas bersalin. Kenali sebab dan faktor risiko pendarahan selepas bersalin, supaya ibu dapat mengelakkan kejadian berbahaya ini.

Baca juga: Orang yang menghidap Anemia mudah dijangkiti pendarahan selepas bersalin

Pendarahan Selepas Bersalin Sangat Berbahaya, Inilah Punca

Reaksi yang dialami oleh setiap penghidap akan berbeza-beza, bergantung pada seberapa parah keadaannya. Berikut adalah beberapa penyebab pendarahan selepas bersalin.

  1. Mengalami atonia rahim, yang merupakan keadaan apabila rahim ibu gagal mengecut selepas bersalin.

  2. Kehadiran pendarahan yang berlaku akibat terkoyak di faraj.

  3. Mengalami plasenta previa, yang merupakan keadaan ketika plasenta berada di bahagian bawah rahim. Ini akan menyebabkan jalan keluar bayi tersumbat.

  4. Mengalami pecah rahim, yang merupakan keadaan ketika dinding rahim terkoyak. Keadaan ini akan menyebabkan bayi memasuki rongga perut dan menyebabkan kesukaran bernafas.

  5. Kekurangan enzim trombin, yang merupakan enzim yang membantu proses pembekuan darah di dalam badan.

Untuk mengelakkan ini berlaku, wanita hamil disarankan untuk selalu mengawal keadaan kehamilan, ya. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital yang anda pilih dengan bantuan permohonan . Dengan cara itu, ibu tidak perlu beratur di hospital untuk pemeriksaan kehamilan secara rutin.

Baca juga: Kehamilan pada Usia Lama Risiko Pendarahan Selepas Bersalin Secara Semula Jadi

Tindakan untuk Mengatasi Postpartum

Pemeriksaan berkala semasa mengandung akan mengelakkan ibu mengalami postpartum. Rawatan akan berguna untuk mengatasi penyebab pendarahan. Beberapa cara yang dilakukan oleh doktor, antara lain:

  • Belon kateter Foley. Ini dilakukan dengan mengembang balon di rahim untuk memberi tekanan pada saluran darah yang terbuka untuk membantu menghentikan pendarahan.

  • Urut dan infusi oksitosin. Rahim akan berkontraksi setelah plasenta dikeluarkan sehingga saluran darah ditutup kembali. Sekiranya tidak, doktor akan mengurut perut bersama dengan infus oksitosin untuk membantu pengecutan.

  • Tarik plasenta. Plasenta yang tidak keluar semasa bersalin, akan dikeluarkan secara normal dengan tangan. Prosedur ini tentunya akan dilakukan oleh para profesional agar tidak berlaku perkara berbahaya.

Baca juga: 4 Punca Pendarahan Berat Selepas Bersalin

Sekiranya profesional perubatan masih tidak pasti sama ada terdapat sisa plasenta di rahim, doktor akan memeriksa dengan memasukkan tangannya ke dalam faraj. Selain itu, kuretase juga dapat dilakukan untuk membersihkan rahim dengan membuang sisa plasenta.

Agar kehamilan sentiasa sihat, pemeriksaan berkala tidak mencukupi untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Ibu juga harus makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang untuk mengurangkan pendarahan semasa bersalin. Sekiranya zat besi dan mineral mencukupi semasa mengandung, ibu akan mengelakkan anemia.

Anemia ini boleh menyebabkan pendarahan selepas bersalin. Sekiranya pemakanan dan pemakanan ibu dipenuhi semasa kehamilan, kelahiran akan berjalan dengan lancar, dan proses pemulihan dapat berjalan dengan cepat. Oleh itu, jangan lupa untuk memperhatikan nilai pemakanan semasa anda hamil, puan!

Rujukan:
Pusat Bayi (Diakses pada 2019). Pendarahan Selepas Bersalin.
Pusat Perubatan Universiti Rochester (Diakses pada tahun 2019). Pendarahan Selepas Bersalin.