Kesihatan

Maskuliniti toksik memberi kesan kepada kesihatan mental kanak-kanak

, Jakarta - Pernah dengar kejantanan toksik ? Apa sebenarnya? kejantanan toksik itu? Kejantanan beracun adalah istilah yang lahir dari pembinaan sosial masyarakat patriarki. Istilah ini merujuk kepada tingkah laku dan sikap kasar yang berkaitan dengan kejantanan lelaki. Maskuliniti boleh didefinisikan sebagai kekerasan, seks, agresif.

Dalam budaya kejantanan toksik, kejantanan dianggap kekuatan dan emosi adalah kelemahan. Ini bermaksud bahawa setiap lelaki mesti dapat mengawal emosinya dalam situasi tertekan atau menjadi dominan seperti dalam budaya patriarki. Pada hakikatnya, lelaki dituntut untuk bersikap tegas, memiliki penampilan yang macho, tidak menjadi pemarah, mempunyai sifat kepemimpinan, dan harus ahli dalam pelbagai perkara. Kepercayaan seperti ini tentunya dapat membebankan setiap anak lelaki, bahkan pembinaan budaya seperti ini dapat mempengaruhi kesihatan mental anak.

Baca juga: Mitos dan Fakta Unik mengenai Kesihatan Mental Kanak-kanak

Kesan maskuliniti toksik terhadap kesihatan mental kanak-kanak

Kepercayaan yang berkaitan dengan ini sering menimbulkan tingkah laku yang memudaratkan diri dan orang lain. Melancarkan dari Kanak-kanak Seattle, Penyelidikan statistik menunjukkan bahawa tingkah laku bunuh diri dan jenayah kekerasan dapat mempengaruhi lelaki dengan ketara. Mereka bahkan empat kali lebih mungkin mati akibat bunuh diri daripada wanita.

Ini adalah kerana kejantanan toksik (atau sering disebut sebagai maskuliniti tradisional) boleh mencetuskan masalah psikologi dan sosial, termasuk di kalangan kanak-kanak sekolah yang mengalami masalah pembelajaran dan masalah tingkah laku.

Pada bulan Ogos 2018, Persatuan Psikologi Amerika melepaskan Garis Panduan Amalan Psikologi dengan Kanak-kanak lelaki dan Lelaki. Panduan ini bertujuan untuk mengenal pasti dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan kejantanan toksik pada kanak-kanak lelaki berdasarkan penyelidikan yang telah dilakukan selama lebih dari 40 tahun. Penyelidikan menunjukkan bahawa kejantanan tradisional secara psikologi berbahaya dan menekan emosi budak lelaki, yang boleh menyebabkan bahaya fizikal dan emosi.

Baca juga: Agar anda tidak mendapat pendidikan, ketahui 4 jenis keibubapaan ini

Bagaimana Mengatasi Budaya Berasam Ini?

Di sini peranan ibu bapa sangat penting. Ibu bapa perlu memahami bahawa kejantanan tradisional tidak selalu sesuai untuk semua kanak-kanak lelaki. Mulakan dengan hubungan positif dan tetapkan batasan untuk tingkah laku yang sihat, selamat, dan berkesan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mendorong perkembangan emosi yang sihat pada anak lelaki:

1. Berusaha Memahami Kejantanan dan Keistimewaan dalam Hidup

Ibu bapa, terutama bapa, mesti memberi pemahaman tentang kejantanan dan keistimewaan yang sebenar. Anda harus menjelaskan bahawa kepercayaan tersebut boleh mempengaruhi cara hidup seseorang.

2. Model Emosi Sihat

Sebagai orang dewasa, ibu dan bapa mesti sering menghadapi emosi yang kuat dalam proses penyelesaian masalah. Cuba teladan kesedaran emosi yang sihat dan bantu anak memahami bahawa mereka tidak bersendirian ketika mengalami emosi yang kuat.

3. Ajar Mengurus Emosi Yang Baik

Ajar anak bagaimana melabel dan menerima emosi yang cukup kompleks. Latih mereka untuk mengamalkan strategi 'tenang' dan menemani mereka melalui proses penyelesaian masalah.

Baca juga: Kepentingan Kerjasama Ibu Bapa dalam Keibubapaan

Sekiranya ayah dan ibu masih keliru dan menghadapi kesukaran dalam menentukan corak keibubapaan, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut . Ibu dan ayah boleh menghubungi ahli psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sangat praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Kanak-kanak Seattle. Diakses pada tahun 2020. ‘Boys Will Be Boys:’ Kesan Negatif dari Keperibadian Tradisional.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. ‘Toksik Beracun’ Menjadi Masalah Kesihatan Mental untuk Lelaki.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan Mental di Kalangan Anak Lelaki dan Lelaki: Bilakah Toksik Beracun?