Kesihatan

Ketahui Hepatosplenomegali, Pembengkakan Limpa dan Hati Secara Serentak

Jakarta - Limpa dan hati adalah dua organ yang berperanan penting dalam tubuh. Limpa berperanan dalam mengesan mikroorganisma penyebab penyakit dan membuat antibodi untuk melawan jangkitan. Sementara itu, hati berperanan dalam pembuangan racun dalam darah, memproses protein, dan membantu sistem kekebalan tubuh melawan jangkitan. Sekiranya kedua-dua organ ini terganggu, fungsi tubuh akan terganggu. Salah satu gangguan hati dan limpa yang perlu diperhatikan adalah hepatosplenomegali.

Apa itu Hepatosplenomegali?

Hepatosplenomegali adalah gangguan yang menyebabkan pembengkakan hati ( hepato ) dan limpa ( limpa ). Keadaan ini menjadikan limpa dan hati tidak dapat berfungsi dengan baik. Walaupun bukan keadaan yang serius, penyakit ini perlu diatasi kerana pembengkakan limpa dan hati dapat menjadi tanda dan gejala masalah kesihatan yang serius seperti gangguan penyimpanan lisosom dan barah.

Mengapa Hepatosplenomegali Berlaku?

Hepatosplenomegali lebih cenderung dialami oleh orang yang menderita diabetes, kolesterol tinggi, dan obesiti. Penyakit ini berlaku ketika hati membengkak, limpa menjadi mampat sehingga menyekat aliran darah ke limpa, dan menyebabkan pembengkakan limpa.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan pembengkakan limpa dan hati, termasuk penyakit hati kronik (seperti hepatitis, sirosis hati, dan barah hati), leukemia, penyakit metabolik (seperti sindrom Hurler), osteoporosis, lupus, amiloidosis, dan pelbagai kekurangan sulfatase (kekurangan). enzim yang jarang berlaku).

Hepatosplenomegali boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak dan orang dewasa. Penyebab hepatosplenomegali pada kanak-kanak umumnya sepsis (jangkitan bakteria), malaria, talasemia, dan gangguan penyimpanan lisosom (ketidakupayaan badan untuk memproses glukokerebrosida).

Apakah Tanda dan Gejala Hepatosplenomegali?

Berikut adalah tanda dan gejala hepatosplenomegali yang perlu diperhatikan:

 • Perut membengkak.

 • Demam.

 • Pening dan muntah.

 • Sakit perut sebelah kanan.

 • Kulit terasa gatal.

 • Jaundis dicirikan oleh menguning kulit dan mata.

 • Air kencing dan najis berwarna coklat.

 • Keletihan berlebihan.

Bagaimana Hepatosplenomegali Diagnosis?

Diagnosis hepatosplenomegali dibuat dengan melihat sejarah perubatan keluarga, membincangkan gaya hidup, dan mengetahui penyebab pembengkakan limpa dan hati. Beberapa prosedur yang boleh digunakan untuk mendiagnosis hepatosplenomegali termasuk:

 • Ujian pengimejan seperti pengimejan resonans magnetik (MRI), imbasan tomografi ( Imbasan CT ), dan ultrasound . Ujian ini memberi gambaran yang jelas mengenai limpa dan hati.

 • Ujian fungsi darah dan hati, yang merupakan pemeriksaan lanjutan untuk menentukan sama ada terdapat gangguan atau komorbiditi yang menyebabkan pembengkakan limpa dan hati.

Bagaimana Hepatosplenomegali dirawat?

Cara mengubati hepatosplenomegali dilakukan mengikut penyebabnya, seperti berikut:

 • Sekiranya penyebabnya adalah barah, rawatan yang dapat dilakukan adalah dalam bentuk kemoterapi, radioterapi, dan pembedahan membuang tumor. Itulah sebabnya rawatan hepatosplenomegali bergantung kepada penyebabnya.

 • Sekiranya penyebabnya adalah gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok, minum alkohol, dan penyalahgunaan dadah, doktor akan mencadangkan perubahan gaya hidup. Anda disarankan untuk mengamalkan gaya hidup sihat seperti makan makanan berkhasiat seimbang, berolahraga secara teratur, minum banyak air, cukup tidur, menguruskan tekanan, dan dinasihatkan untuk berhenti merokok, minum alkohol, dan penyalahgunaan dadah.

 • Dalam kes yang teruk, pemindahan hati diperlukan. Prosedur ini adalah untuk membuang hati yang membesar dan menggantinya dengan hati yang sihat yang diperoleh daripada penderma.

Itulah maklumat mengenai hepatosplenomegali yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala di atas, segera berjumpa doktor . Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

 • 4 Penyakit yang Sering Berlaku pada Organ Hati
 • Selain Alkohol, Inilah 6 Punca Gangguan Fungsi Hati
 • 5 Punca Gangguan Hati yang Harus Dielakkan