Kesihatan

6 Punca Snot Berdarah Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Lendir berdarah adalah keadaan yang dicirikan oleh keluarnya darah atau lendir merah kecoklatan dari hidung. Keadaan ini juga dikenali sebagai mimisan. Pendarahan dari hidung dapat membuat semua orang merasa panik dan takut, tetapi sebenarnya sangat biasa. Lendir berdarah boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi umumnya lebih kerap terjadi pada kanak-kanak yang mempunyai banyak aktiviti luar.

Terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan seseorang untuk mengalami lendir berdarah. Mengetahui penyebabnya dapat membantu menentukan jenis pertolongan untuk mengatasi mimisan yang berlaku. Pertolongan cemas biasanya dilakukan untuk menghentikan pendarahan yang berlaku. Jadi, apakah penyebab seseorang boleh mengalami lendir berdarah?

Baca juga: Adakah Endoskopi Hidung Diperlukan untuk Mimisan?

Menyedari Pelbagai Punca Berdarah

Pendarahan lendir boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Mimisan adalah perkara biasa dan biasanya mereda atau berhenti selepas beberapa ketika. Walau bagaimanapun, lendir berdarah yang berlanjutan dan semakin teruk mesti dibawa ke hospital dengan segera. Pemeriksaan lebih lanjut perlu dilakukan untuk mengetahui penyebab berlakunya pendarahan lendir.

Lendir berdarah dicirikan oleh darah atau lendir coklat merah yang keluar dari hidung. Terdapat pelbagai keadaan yang boleh mencetuskan lendir berdarah, termasuk:

1. Perubahan Suhu

Salah satu penyebab mimisan boleh berlaku adalah perubahan suhu yang melampau. Seseorang boleh mengalami keadaan ini kerana sejuk atau terdedah kepada panas terik matahari. Terlalu lama di bawah sinar matahari dan keletihan juga boleh menyebabkan keadaan ini muncul.

2. Hidung Kering

Hidung yang terlalu kering juga boleh mencetuskan mimisan. Ini boleh mencetuskan saluran darah di hidung pecah, menyebabkan pendarahan.

Baca juga: Mimisan pada Kanak-kanak, Sudah tiba masanya untuk berjumpa dengan Doktor THT

3. Kecederaan

Pendarahan dari hidung boleh berlaku akibat kecederaan, misalnya setelah kemalangan. Secara amnya, mimisan kerana faktor ini akan berhenti setelah diberi pertolongan cemas setelah kemalangan.

4. Memetik Hidung

Memetik hidung anda terlalu dalam atau memetik hidung anda boleh mencetuskan pecahnya saluran darah di hidung dan mencetuskan mimisan. Ini biasanya dilakukan untuk membersihkan rongga hidung, tetapi lebih baik tidak memilih terlalu banyak atau terlalu dalam.

5. Badan Asing

Lendir berdarah juga boleh disebabkan oleh kemasukan benda asing ke rongga hidung. Objek asing yang tersekat boleh menyebabkan kerengsaan dan akhirnya menyebabkan pendarahan.

6. Tanda-tanda Penyakit

Pendarahan dari hidung juga boleh berlaku sebagai tanda penyakit tertentu, seperti barah. Oleh itu, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor sekiranya anda mengalami mimisan secara berterusan dan tidak bertambah baik setelah diberi pertolongan cemas.

Mimisan juga boleh berlaku kerana terdedah kepada bahan kimia tertentu atau reaksi alergi. Luka di hidung, bersin berulang, dan jangkitan saluran pernafasan atas juga boleh mencetuskan pendarahan di rongga hidung. Pertolongan pertama untuk menghentikan pendarahan adalah memampatkan hidung dan tulang pipi menggunakan ketulan ais yang dibalut dengan kain. Jangan pasangkan hidung anda dengan tisu atau kapas semasa mimisan berlaku.

Baca juga: Wanita hamil sering mengalami mimisan, inilah sebabnya

Ketahui lebih lanjut mengenai lendir berdarah atau mimisan dan apa yang menyebabkannya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Apa Punca Mimisan?
MedicineNet. Diakses pada tahun 2019. Mimisan.