Kesihatan

Ketahui Punca Kista pada Wanita Muda

Jakarta - Kista adalah salah satu masalah kesihatan yang paling biasa dialami oleh wanita. Keadaan ini adalah pembentukan gumpalan yang mengandungi cecair, gas, atau semisolid dengan pelbagai ukuran. Semakin besar ukurannya, benjolan dapat memerah organ lain yang terletak berdekatan.

Kista terbahagi kepada dua jenis bergantung pada lokasinya, iaitu kista ovari atau apabila terdapat benjolan di permukaan permukaan ovari. Kemudian, sista otak terletak di otak. Kista otak berbeza dengan tumor otak, kerana ketulan ini tidak berasal dari tisu otak.

Kista itu sendiri tidak sama dengan fibroid atau barah. Kista adalah tumor jinak yang tidak berbahaya. Namun, jika ukuran benjolan semakin besar, biasanya komplikasi akan terjadi. Sementara itu, myoma juga merupakan tumor jinak yang tumbuh di tisu penghubung atau otot di rahim wanita. Berbeza dengan tumor yang merupakan ketulan kerana pertumbuhan tisu yang berlebihan.

Punca Cyst pada Wanita Muda

Bukan hanya pada wanita dewasa atau tua, kista juga sangat mungkin terjadi pada remaja perempuan, terutama yang mengalami haid. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, kitaran haid yang tidak teratur dianggap penyebab sista Yang paling penting.

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan sista muncul, termasuk:

  • Ketidakmampuan folikel untuk Ovulasi

Setiap kali wanita mendapat kitaran haidnya, ada telur atau folikel yang akan berovulasi. Kemudian, folikel yang berovulasi akan merosot dan hilang kerana diserap oleh badan. Walau bagaimanapun, apabila folikel gagal ovulasi, kemungkinan pembentukan kista sangat tinggi.

  • Faktor Genetik

Kista pada remaja perempuan juga boleh berlaku kerana faktor keturunan atau genetik. Sekiranya salah seorang saudara atau keluarga anda mempunyai sejarah kista, seperti ibu atau nenek anda, kemungkinan terkena kista pada anak anda adalah tinggi. Terutama jika diikuti dengan gaya hidup yang tidak sihat.

  • Kurang bersenam

Kepadatan aktiviti membuat anda hampir tidak mempunyai masa tambahan untuk bersenam. Sebenarnya, senaman sangat penting untuk menjaga kesihatan dan stamina, ia juga menjaga tubuh agar tetap sihat. Bukan hanya lelaki, wanita juga diminta untuk bersenam, kerana pengumpulan lemak di bahagian atas badan juga menjadi masalah penyebab sista yang tidak sedar. Jadi, luangkan masa untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

  • Kitaran Menstruasi Tidak Teratur

Kitaran haid yang tidak teratur boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti tekanan, gaya hidup yang tidak sihat, kurang bersenam, dan berat badan. Biasanya, kitaran haid berlaku setiap 28 hari. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kitaran lebih dari 45 hari, anda harus berjumpa dengan doktor anda. Ini kerana kitaran haid yang tidak teratur juga mencetuskan terjadinya sista. Biasanya, sista akan lebih mudah menyerang gadis remaja dengan haid pertama mereka di bawah usia 11 tahun.

Itulah empat perkara utama yang menjadi kenyataan penyebab sista pada remaja perempuan. Sentiasa berhati-hati dan peduli dengan keadaan badan anda, ya. Segera tanyakan kepada doktor anda jika anda merasakan atau mengalami gejala yang tidak biasa. Tidak perlu bertemu secara langsung, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Baca juga:

  • 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Mioma dan Cyst
  • Kista ovari boleh berlaku pada remaja?
  • Kenali Gejala Kista Ovari