Kesihatan

Prosedur Pembedahan Serangga Yang Perlu Dipahami

“Cantengan dapat bertambah baik dengan perawatan di rumah. Namun, keadaan ini kadang-kadang memerlukan rawatan perubatan dalam bentuk pembedahan. ”

Jakarta - Kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah masalah kesihatan yang berlaku ketika kuku kaki tumbuh ke dalam (onychocryptosis). Biasanya, keadaan ini akan bertambah baik selepas rawatan. Bagaimanapun, kuku jari kaki yang teruk dan meradang mungkin memerlukan pembedahan untuk mengelakkan komplikasi.

Ini disebabkan oleh tekanan dari tepi kuku yang tumbuh ke kulit pada jari kaki. Hujung kuku yang menembusi kulit sangat mungkin meradang. Pada mulanya, masalah kesihatan ini akan muncul dengan gejala yang agak ringan. Walau bagaimanapun, jangkitan juga sangat mungkin terjadi pada kulit yang terletak berdekatan dan juga boleh berulang.

Selalunya, kuku jari kaki ke dalam terjadi pada jari kaki yang mempunyai ukuran terbesar, jari kaki besar. Lalu, bagaimana prosedur untuk pembedahan kuku kaki yang tumbuh ke dalam?

Baca juga: Jangan biarkan kuku kaki tumbuh ke dalam jika anda tidak mahu pembedahan

Prosedur Pembedahan Cantengan

Kuku kaki yang tumbuh boleh terjadi kerana banyak perkara, seperti trauma pada jari kaki, terlalu pendek ketika memotong kuku, memakai kasut yang terlalu ketat, atau mungkin disebabkan oleh genetik atau keturunan. Gejala yang sering muncul adalah rasa sakit, kemerahan pada kuku yang dijangkiti, dan jangkitan jika kuku jari ke dalam yang teruk.

Beberapa rawatan di rumah seperti merendam kaki di dalam air yang dicampurkan dengan garam Epsom atau menggunakan salap antibiotik topikal sememangnya dapat membantu melegakan gejala yang muncul. Namun, jika rasa sakit tidak hilang dan gejala jangkitan muncul, kuku kaki yang tumbuh ke dalam harus dirawat dengan pembedahan.

Pembedahan kuku jari kaki dilakukan oleh doktor pakar di hospital menggunakan anestesia tempatan atau anestesia. Tindakan perubatan ini dilakukan sekiranya:

  • Rawatan di rumah tidak melegakan gejala kuku kaki yang tumbuh ke dalam.
  • Kuku kaki yang tumbuh tumbuh atau berulang.
  • Keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, meningkatkan risiko komplikasi.

Prosedur pembedahan untuk kuku kaki yang tumbuh ke dalam bermula dengan membersihkan dan memberikan anestetik tempatan pada jari kaki ke dalam sehingga anda tidak akan merasa sakit. Sebanyak dua suntikan akan diberikan di pangkal jari kaki. Setelah menunggu selama 10 hingga 15 minit, jari kaki akan mula kebas.

Seterusnya, doktor akan melekatkan jalur elastik ke kawasan sekitar jari kaki. Doktor juga akan meletakkan baji di bahagian bawah kuku untuk menahan kuku yang tumbuh ke dalam. Kemudian, doktor akan memisahkan kuku kaki dengan membuat potongan menegak dari bahagian yang tumbuh ke kawasan kutikula menggunakan gunting dan bantuan alat khas.

Kemudian, doktor juga menggunakan kauterisasi atau alat elektrik panas, larutan asid, atau asid trikloroasetik untuk mengganggu matriks tempat kuku tumbuh. Rawatan ini akan membantu menghentikan kuku dari risiko pendarahan. Ini juga bermaksud ada bahagian kuku yang mungkin tidak tumbuh kembali.

Sekiranya ia tumbuh, kemudian kuku akan kelihatan berbeza dari sebelum prosedur kuku jari masuk ke dalam. Sebagai langkah terakhir, doktor akan membalut operasi menggunakan minyak agar-agar.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Kuku Yang Tumbuh

Pemulihan Selepas Pembedahan

Sebelum menjalani pembedahan kuku jari kaki ke dalam, biasanya anda akan disarankan untuk tidak melakukan banyak aktiviti untuk mengelakkan pembuangan air besar dan risiko pembengkakan selepas pembedahan kemudian. Kemudian, pada waktu malam selepas operasi, anda boleh segera menanggalkan pembalut dan mandi seperti biasa.

Anda juga dibenarkan merendam kaki anda dalam larutan garam Epsom selama lima minit sekali atau dua kali sehari. Ini dapat membantu mengurangkan bengkak selepas pembedahan.

Doktor akan memberikan salap antibiotik topikal selepas pembedahan kemenyan dilakukan. Anda boleh menggunakannya setiap hari dan menutup luka dengan pembalut sehingga kira-kira dua minggu setelah pembedahan. Memakai kasut dan melakukan aktiviti biasa dibenarkan sekurang-kurangnya satu atau dua hari selepas pembedahan.

Baca juga: Cara Mengatasi Kuku yang Tumbuh

Jadi, jangan abaikan jika anda mempunyai kuku kaki yang sudah tumbuh ke dalam yang sudah parah dan menunjukkan gejala jangkitan. Segera dapatkan rawatan di hospital. Jadikan janji temu dengan doktor dan hospital lebih mudah dengan aplikasi ini jadi pastikan anda mempunyai muat turun aplikasinya, ya!

Rujukan:
NHS. Diperoleh pada 2021. Herpetic whitlow (jari putih).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Seberapa Cepat Kuku Tumbuh? Menyumbang Faktor dan Petua untuk Pertumbuhan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Pembedahan Kuku Kuku yang Tumbuh? Semua Yang Anda Perlu Tahu.
Medscape. Diakses pada tahun 2021. Pembuangan Kuku.