Kesihatan

Kawan Dengan Faedah, Bolehkah Persahabatan Berkekalan?

Jakarta - Memang klasik, tetapi pada dasarnya kawan atau kawan memang tempat untuk berkongsi kegembiraan dan kesedihan. Walaupun menurut ahli psikologi, persahabatan adalah kunci kejayaan kita dalam semua aspek kehidupan.

Hmm, Itu sebenarnya tidak akan dibincangkan. Tetapi sesuatu yang lebih mendalam dan kompleks. Apa yang anda fikir akan berlaku sekiranya seorang lelaki dan wanita berteman dengan tarikan seksual? Jangan biarkan dahi anda terus mengerutkan kening. Kimia cinta dan seks memang mengandungi seribu satu pertanyaan, dan tentu saja menjadi misteri.

Bercakap mengenai perkara ini terdapat pelbagai istilah yang sering digunakan. Bermula dari rakan-rakan dengan faedah (FWB) , tidak ada tali yang dilampirkan, rakan-rakan dengan faedah , malah ada "istilah" yang lebih kasar, iaitu badan seks.

Pada dasarnya, keadaan ini bertentangan dengan norma dan budaya di negara kita. Namun, kita tidak boleh menutup mata dan terlalu naif. Kerana, fenomena ini mungkin berlaku di persekitaran di sekitar anda. Mereka yang berada dalam hubungan ini biasanya cenderung tertutup. Takut orang di kedua-dua pihak memberikan hujah yang tidak jelas, bahkan menghakimi.

Tanpa kontrak, tidak ada belenggu

Mereka yang menerapkan ikatan ini boleh dikatakan agak ragu-ragu mengenai isu cinta. Contohnya, seperti yang dirasakan oleh Natalie Portman dan Ashton Kutcher dalam filem itu Tiada Lekapan Terlampir atau Rakan-rakan dengan faedah dibintangi oleh Mila Kunis dan Justin Timberlake.

Seolah-olah pemikiran lelaki dan wanita yang menjalani gotong royong simbiotik ini seperti yang dikatakan oleh novelis Inggeris, Amy Jenkins.

Saya tidak mempercayai percintaan dan cinta. Cuma hormon dan bahan kimia yang mendorong kita melakukan hubungan seks. Tidak ada yang lebih mistik daripada nikotin dalam rokok yang anda merokok ,”

Rakan-rakan dengan faedah dan rakan-rakannya melibatkan hubungan intim secara fizikal, tanpa memberikan komitmen kepadanya. Pendek kata, setiap pihak tidak menolak hubungan fizikal yang ditawarkan oleh pasangannya. Saya mahu satu sama lain tidak jatuh cinta dan menjalin hubungan yang rumit.

Sekali lagi, walaupun ini bertentangan dengan norma dan budaya kita, di luar sana, terutama di negara-negara Barat, fenomena ini sangat biasa. Mereka yang menggunakannya mungkin merasa bosan dan muak dengan hubungan "konvensional". Dengan kata lain, banyak yang kecewa dengan corak pacaran yang cenderung mengikat atau membelenggu kerana pelbagai jenis kontrak dan kewajiban.

Oleh itu, kembali kepada soalan di atas, apa yang berlaku apabila lelaki dan wanita berteman dengan tarikan seksual? Benarkah persahabatan yang ikhlas ini dapat bertahan selamanya atau sebaliknya, akhirnya merasa kesepian, kecewa, dan bahkan patah hati?

Akhir yang tidak dijangka

Anda bukan saintis jika anda tidak dapat mengungkap fakta di sebalik fenomena. Nampaknya, ini benar-benar dapat dijelaskan dari segi sains. Terdapat kajian menarik yang boleh anda baca mengenai masalah ini. Penyelidikan, yang berasal dari pakar di Purdue University dan Syracuse University, Amerika Syarikat, pernah menjadi topik dalam persidangan ilmiah di Omaha, Nebraska, Amerika Syarikat.

Subjek kajiannya adalah mengenai Kajian Ilmiah mengenai Seksualiti . Menurut para pakar, sekitar 70 peratus orang di kalangan FWB dapat menyelamatkan persahabatan mereka jika mereka berhenti melakukan hubungan seks.

Pada persidangan ilmiah, Justin Lehmiller, Ph.D., dari Purdue University yang terlibat dalam kajian ini, menyampaikan sembang unik. Ya kawan " Bolehkah Kawan yang Mempunyai Seks Tetap Berkawan? " Dia dan rakannya melakukan kajian untuk melihat apa yang berlaku kepada 200 pasang FWB melalui tinjauan di talian lebih kurang 11 bulan. Keputusan?

Berdasarkan kajian tersebut, sekitar 26 peratus subjek kajian tetap dalam hubungan FWB. Sementara itu, sekurang-kurangnya 28 peratus dari mereka kembali menjadi teman biasa, tanpa hubungan seksual. Sayangnya, hanya sekitar 15 peratus yang menjadikannya pasangan romantis yang nyata dan komited.

Walaupun 31 peratus yang lain harus menggigit jari, mereka harus rela mengakhiri hubungan mereka, bukan teman lelaki atau teman. Sekiranya tajuk lagu mengatakan dari penyanyi negara dari AS, Timothy McGraw, “ Lupakan Mengenai Kami!

Kesimpulannya, jika anda berharap pasangan anda akan menjadi cinta sejati anda suatu hari nanti, kemungkinan besar itu tidak akan berlaku. Penemuan ini juga menunjukkan bahawa ada banyak perkara yang dapat terjadi di sebalik percintaan rakan-rakan dengan faedah.

Tetapi sekali lagi, jangan berfikir bahawa hubungan ini akan berakhir dengan bahagia. Kerana sebenarnya, kisahnya rakan-rakan dengan faedah yang berakhir selamat berakhir hanya dalam filem. Sebagai contoh, Tiada Lekapan Terlampir, atau filem Rakan-rakan dengan faedah sendiri.

Hmm, mungkin mereka yang menjalani hubungan cinta ini tanpa ikatan, bersetuju dengan kata-kata pelakon, pengarah, dan penulis terkenal, Woody Allen. Dia berkata, " Seks tanpa cinta adalah pengalaman yang tidak bermakna, tetapi sejauh pengalaman yang tidak bermakna, itu cukup bagus .”

Ada aduan kesihatan? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Adakah benar bahawa cinta hanyalah permainan hormon?
  • Ini adalah 4 perkara yang berlaku pada tubuh ketika patah hati
  • 6 Petua untuk Mengekalkan Kesetiaan Adam
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found