Kesihatan

Lihatlah 5 cara merawat kuku agar tidak mudah patah

, Jakarta - Memiliki kuku kerinting pasti menjadi idaman wanita. Terutama jika dicantikkan dengan solek atau seni kuku, yang sememangnya merupakan salah satu trend kecantikan. Namun, tahukah anda bahawa kuku yang terlalu sering berwarna boleh menjadikannya rapuh. Akibatnya, apabila tidak ada pewarnaan, kuku asli kelihatan kusam dan tidak sihat.

Kuku jari kaki dibuat dari lapisan protein yang disebut keratin, sementara ketebalan dan kekuatan kuku diwarisi. Ada beberapa orang yang kuku memang rapuh dan mudah patah, tetapi ada juga yang mempunyai kuku yang sihat dan kuat. Nah, apabila kuku patah, maka ada pemisahan atau pemecahan lapisan protein di kuku.

Petua Merawat Kuku supaya tidak mudah pecah

Keadaan kuku yang mudah patah ini boleh menjadi tanda penyakit tertentu atau masalah kesihatan. Penyebabnya adalah pelbagai, salah satunya adalah penggunaan cat kuku. Di samping itu, sebab-sebab lain adalah:

  • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan air suam;
  • Kuku terlalu kerap terkena bahan kimia seperti cat kuku;
  • Kecederaan berulang pada hujung kuku;
  • Kuku sering terdedah kepada bahan pencuci yang menggunakan bahan kimia yang keras;
  • Tidak mengeringkan kuku basah dengan betul.

Jadi, penyelesaian untuk masalah kuku rapuh adalah menghentikan tabiat ini. Di samping itu, berikut adalah cara untuk membantu menyuburkan dan menguatkan kuku, seperti:

1. Sapukan Minyak Zaitun

Bagi anda yang ingin memanjangkan kuku tetapi terhalang oleh kuku rapuh, cubalah menggunakan minyak zaitun. Bahan semula jadi ini mengandungi bahan yang berguna untuk menguatkan kuku dan melembutkan kutikula. Caranya, bersihkan tangan anda terlebih dahulu dan keringkan. Kemudian, sapukan minyak zaitun pada kuku dan kawasan sekitarnya. Urut dengan lembut untuk melancarkan aliran darah dan agar nutrien dapat diserap dengan betul.

Baca juga: Ini adalah Kaedah Kuat untuk Mengatasi Kulat Kuku

2. Gunakan Growth Serum

Kini, tidak sukar bagi anda untuk mendapatkan serum untuk menyokong kesihatan kuku, salah satunya adalah serum pertumbuhan . Anda boleh memburuk-burukkan serum pertumbuhan pada permukaan kuku dan kutikula setiap pagi agar kuku lebih kuat, tidak mudah patah, dan merangsang proses pertumbuhan kuku.

3. Pastikan Kuku Pendek

Dipetik dari halaman Kesihatan Setiap Hari, Kuku yang pendek, kemas, dan bersih juga berperanan dalam kekuatan kuku itu sendiri. Memotong kuku dengan kerap tidak hanya menjaga kesihatan, tetapi juga mencegahnya pecah. Nah, bagaimana mendapatkan hasil maksimum dengan menggunakan fail kuku secara perlahan.

4. Jangan Warnakan Kuku Anda Seketika

Sementara itu, halaman Garis Kesihatan menyatakan bahawa cat kuku mengandungi bahan kimia yang keras yang boleh merosakkan kuku. Anda dinasihatkan untuk tidak mewarnakan kuku anda terlalu kerap. Selain cat kuku, penggunaan aseton atau penghilang cat kuku cair juga perlu dielakkan.

Baca juga: Jangan memandang ringan, penjahat juga memerlukan pembedahan

Sebabnya, cecair ini boleh menyebabkan kuku menguning dan kusam. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan bahan semula jadi seperti jus lemon dan cuka sari apel untuk menghilangkan cat kuku atau membersihkan kuku anda.

5. Gunakan Pelembap Kuku

Salah satu penyebab kuku rapuh adalah kuku kering. Jadi, cara mengatasinya adalah dengan menggunakan pelembap kuku. Dipetik dari WebMD , Margaret Ravits, pakar dermatologi dari Pusat Perubatan Universiti Hackensack menasihati anda yang mempunyai kuku rapuh untuk menggunakan cat kuku pada permukaan kuku secara berkala. Pelembap kuku dapat melembapkan dan mengurangkan penampilan retakan dan retakan pada hujung dan permukaan kuku.

Baca juga: Mengintip Cara Mencantikkan Kuku

Sebenarnya, ada juga masalah yang berkaitan dengan kuku, seperti jangkitan kuku pada kulat. Sekiranya anda mengalaminya, tanyakan kepada doktor melalui permohonannya , kerana sekarang berbual dengan doktor boleh melalui telefon bimbit bila-bila masa dan di mana sahaja. Sebenarnya, anda boleh pergi ke hospital dengan lebih senang dengan permohonannya .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 15 Petua untuk Kuku yang Lebih Kuat.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 8 Cara Menjaga Kesihatan Kuku Anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Banyak Petua untuk Kuku Yang Lebih Cantik.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found