Kesihatan

3 Perkara Yang Perlu Tahu Wanita Mengenai Terapi Hormon

, Jakarta - Terapi hormon pada wanita dilakukan untuk menggantikan hormon yang tidak lagi dibuat oleh badan setelah menopaus. Ia juga kadang-kadang digunakan untuk merawat gejala menopaus yang biasa, termasuk: kilat panas dan ketidakselesaan faraj.

Terapi hormon juga terbukti dapat mencegah kehilangan tulang dan mengurangkan patah tulang pada wanita pascamenopause. Namun, bersama dengan manfaatnya, ada risiko yang berkaitan dengan pengambilan terapi hormon, dosnya, dan berapa lama ubat itu diambil. Untuk hasil terbaik, terapi hormon harus disesuaikan untuk setiap orang dan dinilai dengan kerap untuk memastikan faedahnya melebihi risiko. Inilah yang perlu diketahui oleh wanita mengenai terapi hormon.

Baca juga: Ketahui 7 Gejala Sindrom Ovarian Polikistik

  1. Manfaat Terapi Hormon Bergantung pada Prosedurnya

Manfaat terapi hormon sebahagiannya bergantung pada sama ada anda mengambil terapi hormon sistemik atau terapi estrogen vagina dosis rendah.

  • Terapi Hormon Sistemik. Estrogenik sistemik, yang terdapat dalam bentuk pil, gel, krim, atau semburan, tetap menjadi rawatan yang paling berkesan untuk melegakan kilat panas mengganggu menopaus dan menyebabkan berpeluh malam. Estrogen juga dapat melegakan gejala menopaus faraj seperti kekeringan, gatal-gatal, terbakar, dan ketidakselesaan semasa hubungan seksual.

  • Terapi gabungan estrogen dan progesteron dapat mengurangkan risiko barah usus besar. Telah diketahui bahawa estrogen dapat mengurangkan risiko penyakit jantung ketika diambil lebih awal pada tahun-tahun pascamenopause. Estrogenik sistemik membantu melindungi daripada penyakit penipisan tulang yang disebut osteoporosis. Walau bagaimanapun, doktor biasanya mengesyorkan ubat-ubatan yang disebut bifosfonat untuk merawat osteoporosis.

  • Estrogen yang digunakan terus ke dalam faraj. Jenis estrogen ini digunakan terus ke faraj. Bentuknya boleh berbentuk supositoria (ubat dimasukkan ke dalam bukaan faraj), cincin faraj, dan krim. Secara khusus, terapi yang diterapkan secara langsung pada vagina ditujukan untuk wanita yang mengalami kekeringan vagina, gatal-gatal, dan sensasi terbakar. Walau bagaimanapun, terapi ini tidak digalakkan untuk jangka panjang pada wanita yang rahimnya masih utuh kerana dapat meningkatkan risiko barah rahim.

Baca juga: Ketahui Prosedur Pembedahan untuk Mengubati Sindrom Ovari Polikistik

Sekiranya rahim anda belum dikeluarkan, doktor anda biasanya akan menetapkan estrogen bersama dengan progesteron atau progestin (ubat seperti progesteron). Ini kerana apabila estrogen tidak seimbang dengan progesteron, ia dapat merangsang pertumbuhan lapisan rahim, meningkatkan risiko barah rahim. Sekiranya rahim anda dikeluarkan (histerektomi), anda tidak perlu mengambil progestin.

  1. Terdapat risiko yang perlu diberi perhatian

Dalam ujian klinikal setakat ini, prosedur terapi dengan pil estrogen-progestin gabungan (Prempo) meningkatkan risiko keadaan serius tertentu, termasuk:

  • Pukulan.
  • Pembekuan darah.
  • Kanser payudara.

Risiko ini berbeza-beza, bergantung pada usia. Sebagai contoh, wanita yang memulakan terapi hormon lebih dari 10 atau 20 tahun dari permulaan menopaus atau pada usia 60 tahun atau lebih tua mempunyai risiko yang lebih besar terhadap keadaan ini. Namun, jika terapi hormon dimulakan sebelum usia 60 tahun atau dalam tempoh 10 tahun menopaus, faedahnya nampaknya melebihi risiko.

Risiko terapi hormon juga berbeza-beza bergantung pada sama ada estrogen diberikan sendiri atau dengan progestin, dos dan jenis estrogen, dan faktor kesihatan lain seperti risiko penyakit jantung dan saluran darah (kardiovaskular), risiko barah, dan sejarah perubatan keluarga .

Semua risiko ini harus dipertimbangkan sebelum memutuskan sama ada terapi hormon mungkin menjadi pilihan untuk anda. Anda juga boleh meminta doktor melalui permohonan untuk membincangkan dan dipertimbangkan untuk kesihatan pada masa akan datang.

Baca juga: Harus Tahu, Peraturan Diet untuk Orang yang Mengidap Sindrom Ovari Polikistik

  1. Siapa yang Harus Mengelakkan Terapi Hormon?

Wanita yang pernah atau pernah menderita barah payudara, barah ovari, barah endometrium, pembekuan darah di kaki atau paru-paru, strok, penyakit hati, atau pendarahan vagina yang tidak dapat dijelaskan biasanya tidak boleh menerima terapi hormon.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Terapi hormon: Adakah sesuai untuk anda?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang anda perlu ketahui mengenai HRT.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found