Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara Ultrasound Doppler dan Ultrasound Biasa

, Jakarta - Ultrasound atau ultrasound adalah bentuk pengimejan perubatan dengan gelombang suara yang biasa digunakan dalam bidang perubatan. Pemeriksaan dengan alat ini tidak menyakitkan, tidak menimbulkan risiko pendedahan radiasi, dan dapat memberikan perincian bahagian dalam badan tanpa membuat sayatan. Di samping itu, terdapat pelbagai jenis gelombang suara yang digunakan untuk mendiagnosis keadaan tubuh seseorang. Ultrasound juga terdiri daripada pelbagai jenis, termasuk ultrasound Doppler, ultrasound transrectal, ultrasound transvaginal, ultrasound perut, echocardiogram, dan ultrasound buah pinggang.

Kebanyakan orang menganggap ultrasound selalu berkaitan dengan kehamilan, tetapi itu tidak selalu berlaku. Peralatan ultrabunyi menggunakan gelombang bunyi untuk membuat gambar organ dan janin tanpa perlu membuat sayatan pada orang yang diperiksa. Gelombang suara akan bergema ke organ dan tulang untuk menafsirkan perubahan gelombang ini menggunakan teknologi komputer untuk membuat gambar.

Baca juga: Berapa kali anda perlu melakukan ultrasound pada trimester ketiga?

Ultrasound Biasa

Ultrasound atau ultrasound biasa adalah alat yang menggunakan gelombang bunyi dan semua alat yang menggunakan gelombang bunyi tergolong dalam kategori ultrasound. Walaupun begitu, terdapat banyak jenis ultrasound yang berguna untuk keperluan perubatan, seperti ultrasound transrectal, ultrasound transvaginal, ultrasound perut, echocardiogram, ultrasound ginjal, hingga ultrasound Doppler.

Ketika seseorang hendak mendapatkan ultrasound, bahagian yang akan diperiksa akan dioleskan dengan gel khas untuk mengelakkan geseran. Gel ini juga untuk memudahkan penghantaran gelombang suara ke dalam badan.

Apabila peranti menyentuh kulit, gelombang suara akan dipantulkan kembali, menghasilkan gambar yang bagus. Setiap gema yang memantul membentuk gambar, seperti ukuran dan bentuk tisu atau organ yang diperiksa. Pantulan akan muncul di skrin komputer, sehingga doktor dapat mendiagnosis apa yang berlaku. Selepas itu, doktor akan menerangkan hasil pemeriksaan dan apa yang harus dilakukan oleh orang tersebut.

Baca juga: Kepentingan Ujian Ultrasound Semasa Kehamilan

Ultrasound Doppler

Sementara itu, ultrasound Doppler adalah ujian non-invasif yang dapat digunakan untuk menganggarkan aliran darah melalui saluran darah dengan memantulkan gelombang suara frekuensi tinggi dari sel darah merah yang beredar. Ultrasound normal akan menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan gambar, tetapi tidak dapat menunjukkan aliran darah seseorang.

Ultrasound Doppler dapat membantu mendiagnosis pelbagai keadaan, seperti:

  • Pembekuan darah.

  • Injap kaki yang tidak berfungsi dengan baik yang boleh menyebabkan darah atau cecair lain terkumpul di kaki (kekurangan vena).

  • Kecacatan injap jantung dan penyakit jantung kongenital.

  • Arteri tersumbat (oklusi arteri).

  • Berkurangnya peredaran darah ke kaki (penyakit arteri periferal).

  • Arteri yang membonjol (aneurisma).

  • Penyempitan arteri, seperti di leher seseorang (stenosis arteri karotid).

Ultrasound Doppler dapat menganggarkan seberapa cepat darah mengalir dengan mengukur kadar perubahan frekuensi. Semasa ultrasound Doppler, seorang juruteknik terlatih dalam pengimejan ultrasound ( sonografer ) akan menekan pada alat genggam kecil (transduser) yang berukuran seukuran sebatang sabun. Kemudian, ia akan berlaku pada kulit anda di kawasan badan yang diperiksa, bergerak dari satu kawasan ke kawasan lain jika perlu.

Baca juga: Bilakah wanita hamil mesti menjalani ultrasound?

Pemeriksaan ini dapat dilakukan sebagai alternatif prosedur yang lebih besar, seperti angiografi. Ini adalah rawatan yang melibatkan menyuntikkan pewarna ke saluran darah, sehingga saluran darah dapat dilihat dengan jelas ketika menggunakan sinar-X. Di samping itu, ujian dengan ultrasound Doppler juga dapat membantu doktor untuk memeriksa kecederaan pada arteri seseorang atau untuk memantau rawatan tertentu yang berkaitan dengan urat atau arteri anda.

Itulah perbezaan antara ultrasound Doppler dengan ultrasound biasa. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pemeriksaan ultrasound, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found