Kesihatan

Adakah benar bahawa penggunaan pisang ketika sarapan mempunyai kesan buruk?

, Jakarta - Tidak sedikit orang yang makan pisang untuk sarapan pagi, walaupun kebiasaan ini dapat memberi kesan negatif pada tubuh. Banyak orang merasa bingung mengenai hal ini kerana kandungan gizi pisang, seperti kalium, serat, vitamin C, vitamin B6, hingga magnesium diperlukan untuk menjaga kesihatan.

Ramai orang juga menyebut bahawa buah ini termasuk dalam makanan super , kerana kandungannya yang lengkap. Ini membingungkan untuk menyebutkan jika pisang yang dimakan ketika sarapan boleh memberi kesan buruk. Sekiranya anda mempunyai tabiat ini pada waktu pagi, mari lihat ulasan lengkapnya agar kesan negatif yang timbul dapat dielakkan!

Baca juga: Penggunaan Pisang Boleh Mencegah Hipokalemia, Benarkah?

Kesan Buruk Memakai Pisang semasa Sarapan

Tidak sedikit program diet yang disarankan oleh banyak orang agar pisang dimakan ketika sarapan. Sebenarnya, buah kuning boleh merosakkan diet anda. Memang, pisang kelihatan seperti buah yang sempurna kerana kandungannya, tetapi sebilangan bahan lain tidak sesuai dimakan pada waktu pagi.

Dikatakan bahawa sekitar 25 peratus kandungan di dalamnya terdiri dari gula dan juga berasid. Gabungan yang timbul antara gula dan sifat berasid dapat membuat lonjakan kadar gula darah di dalam badan. Peningkatan gula darah yang cepat berkadar terus dengan penurunan. Maksudnya, badan akan cepat lapar dan mahu makan lebih banyak.

Namun, jika anda sangat menyukai pisang, anda tidak perlu risau. Semasa anda makan pisang untuk sarapan, cara untuk mengelakkan kesan buruk adalah menggabungkannya dengan pengambilan lemak atau rempah. Ini dapat membuat tubuh melawan lonjakan insulin yang disebabkan oleh kandungan pisang.

Sifat pisang yang berasid benar-benar mesti dineutralkan sehingga tubuh dapat memanfaatkan bahan-bahan positif ini, seperti kalium, serat, dan magnesium tanpa campur tangan gula. Oleh itu, anda harus sering memerhatikan badan setelah makan pisang, jika demikian, ia harus dikurangkan atau dielakkan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesan buruk makan pisang untuk sarapan pagi, doktor dari dapat menerangkannya dengan betul. Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Baca juga: Diet Pisang, Apa dan Cara Melakukannya

Kesan Buruk Lain Mengonsumsi Pisang semasa Sarapan

Setelah mengetahui bahawa pisang yang dimakan untuk sarapan pagi boleh mempengaruhi lonjakan gula darah, ternyata terdapat kemungkinan kesan sampingan yang lain. Seseorang yang memakan terlalu banyak buah tropika ini boleh mengalami sakit kepala dan mengantuk. Ini disebabkan oleh kandungan asid amino dalam pisang yang melebarkan saluran darah.

Di samping itu, pisang yang terlalu banyak mengandungi lebih banyak asid amino. Sekiranya anda memakannya, rasa mengantuk yang berlebihan juga boleh timbul kerana kandungan tryptophan yang tinggi di dalamnya. Magnesium yang secara amnya memberi manfaat untuk merehatkan otot badan juga boleh menimbulkan risiko sendiri.

Seseorang yang memakan buah manis ini sangat kerap mesti menjaga kebersihan giginya, kerana risiko menyebabkan kerosakan gigi lebih tinggi. Pisang juga tidak mengandungi cukup lemak atau protein untuk membuat makanan mandiri yang sihat atau makanan ringan selepas bersenam.

Baca juga: Kulit Pisang kaya dengan faedah, Benarkah?

Oleh itu, sangat penting untuk memperhatikan berapa banyak pisang yang dimakan, terutama ketika sarapan pagi berkaitan dengan risiko yang timbul. Adalah disyorkan untuk orang dewasa mengambil kira-kira dua buah sehari. Sekiranya anda mengambil lebih banyak daripada itu setiap hari, ada risiko tahap vitamin dan mineral yang terlalu tinggi boleh membahayakan.

Rujukan:
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. Pisang: Manfaat Kesihatan, Risiko & Fakta Pemakanan.
MSN. Diakses pada tahun 2020. Mengapa anda tidak boleh makan pisang untuk sarapan pagi.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found