Kesihatan

Ini adalah cara membunuh virus korona di rumah menurut pakar

Jakarta - Lebih dari 190 negara sedang memerangi serangan virus korona yang menyebabkan COVID-19. Virus jahat ini merebak dengan sangat cepat, sehingga penularannya sukar dibendung. Sejauh ini, virus korona ditularkan melalui dua cara, yaitu tetesan (percikan cairan mulut / hidung akibat batuk atau bersin) dan permukaan benda yang telah terkontaminasi dengan virus korona.

Sekarang, mengenai perkara-perkara ini, virus korona dapat merebak di mana sahaja. Mulai dari objek yang terbuat dari plastik hingga baja. Menurut kajian di The New England Journal of Medicine - Kestabilan Aerosol dan Permukaan SARS-CoV-2 berbanding dengan SARS-CoV-1Lamanya masa virus korona bertahan di permukaan objek berbeza-beza.

Contohnya, pada keluli tahan karat dan plastik. Menurut kajian di atas, virus korona SARS-CoV-2 terbaru dapat bertahan di permukaan objek plastik selama 5.6 jam. Sementara itu, virus ini dapat bertahan lebih lama keluli tahan karat, selama lebih kurang 6.8 jam.

Nah, persoalannya mudah, bagaimana membunuh virus korona di permukaan objek?

Baca juga: Berurusan dengan Virus Corona, Inilah Yang Harus Dilakukan dan Tidak Boleh Dilakukan

Tidak Semua Boleh Digunakan

Membunuh kuman, bakteria, dan virus di permukaan objek di rumah bukanlah perkara baru. Sudah tentu, banyak orang sudah melakukan ini secara rutin. Namun, di tengah-tengah wabak COVID-19, kita harus lebih rajin membersihkan permukaan objek di rumah, terutama pada barang-barang yang sering disentuh atau digunakan. Bermula dari pegangan keran, telefon, hingga remote televisyen.

Lalu, disinfektan apa yang dapat digunakan untuk membunuh virus korona? Sayangnya, tidak semua produk pembersih yang mendakwa sebagai pembasmi kuman berkesan dalam membunuh virus dan bakteria.

Ingatlah, di dunia terdapat begitu banyak jenis virus dan bakteria, dan tidak semua produk dapat membunuh makhluk jahat ini. Berikut adalah beberapa produk yang boleh kita gunakan secara khusus untuk membunuh virus korona di rumah.

Baca juga: Inilah yang mesti anda perhatikan ketika mengasingkan diri di rumah mengenai Virus Corona

Banyak Pilihan Produk

Pakar di A.S. Badan Perlindungan Alam Sekitar (EPA) telah menyusun senarai produk yang dapat digunakan untuk menyingkirkan virus korona di permukaan. Perkara yang perlu dititikberatkan, senarai produk ini belum diuji secara khusus pada virus korona terbaru, SARS-CoV-2.

Namun, menurut para pakar di sana, beberapa produk di bawah terbukti berkesan membunuh virus yang menyerupai SARS-CoV-2, bahkan virus yang lebih sukar dibunuh. Produk yang disarankan EPA ini terdapat dalam pelbagai ramuan dan formulasi yang berbeza.

Jadi, inilah senarai produk:

  • Tisu Pembasmian Kuman Clorox.

  • Clorox Clean-Up Cleaner + Bleach.
  • Penyembur Disinfektan Lysol.
  • Pembersih Serbaguna Lysol dengan Bleach.
  • Pembersih Serbaguna Lysol dengan Hidrogen Peroksida.

  • Penyembur Pelindung Permukaan Pelbagai Purell.

  • Pembersih Serbaguna 24 Jam Microban.

Baca juga: SIAPA: Gejala Corona Ringan Boleh Diatasi di Rumah

Terdapat Rumusan Lain

Selain produk di atas, terdapat juga beberapa formula atau bahan kimia lain yang dapat kita gunakan untuk membasmi virus korona di rumah. Sebagai contoh:

  • Hidrogen peroksida. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), hidrogen peroksida adalah disinfektan yang stabil dan berkesan terhadap virus ketika digunakan pada permukaan yang keras dan tidak berpori. Biasanya dijual dalam larutan 3 peratus, hidrogen peroksida boleh digunakan terus dari botol. Pakai sarung tangan untuk melindungi tangan semasa menggunakan bahan ini. Bagaimana nak guna? Sangat mudah, hanya semburkan di permukaan, biarkan basah sekurang-kurangnya satu minit sebelum mengelapnya.

  • Alkohol. Isopropil alkohol adalah pembasmi kuman yang berkesan terhadap banyak patogen, termasuk coronavirus, selagi kepekatannya 70 peratus. Cara membunuh virus korona dengan cepat di permukaan objek, tahap 0 peratus adalah yang terbaik. Kandungan alkohol tulen (100 peratus), menguap terlalu cepat, menjadikannya tidak berkesan. Cara menggunakannya mudah. Bersihkan atau semburkan permukaan dengan alkohol gosok dan pastikan permukaannya tetap basah sekurang-kurangnya 30 saat.

Ada satu perkara yang mesti diberi perhatian dalam menggunakan pembasmi kuman. Jangan sekali-kali menggabungkan produk pembasmi kuman atau pembersih. Selain itu, ia bukanlah tingkap atau pengudaraan rumah ketika produk pembasmi kuman mengeluarkan asap.

Ayuh, pastikan penyakit anda bukan kerana virus korona. Sekiranya anda mengesyaki diri anda atau ahli keluarga anda mempunyai jangkitan virus korona, atau sukar untuk membezakan gejala COVID-19 dari selesema, segera tanyakan kepada doktor anda.

Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Dengan begitu, anda tidak perlu pergi ke hospital dan mengurangkan risiko dijangkiti pelbagai virus dan penyakit. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, Anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pencegahan. Diperoleh pada tahun 2020. Cara Betul Membunuh Kuman Coronavirus, Menurut Pakar Pembersihan.
Elsevier. Diakses pada tahun 2020. Peranan berpotensi permukaan mati untuk penyebaran coronavirus dan ketidakaktifannya dengan agen pembasmi kuman.
Jurnal Perubatan New England. Diakses pada tahun 2020. Kestabilan Aerosol dan Permukaan SARS-CoV-2 berbanding dengan SARS-CoV-1.
The New York Times. Diakses pada tahun 2020. Berapa Lama Coronavirus Akan Hidup di Permukaan atau di Udara di Sekitar Anda?
USA Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2020. Coronavirus dapat hidup di udara selama berjam-jam dan di permukaan selama berhari-hari, menurut kajian.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found