Kesihatan

Ini adalah 4 penyakit yang menjadi wabak di dunia

, Jakarta - COVID-19 yang disebabkan oleh virus korona telah dinyatakan sebagai wabah. Makna pandemik adalah penyakit baru yang telah merebak ke seluruh dunia. Penyakit ini telah merebak ke hampir semua benua dan menjangkiti banyak orang. Perkara yang paling berbahaya adalah tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan seseorang yang menghidap virus korona.

Namun, tahukah anda bahawa ada penyakit lain yang menjadi wabak di seluruh dunia sebelum virus korona ini? Sebilangan penyakit pandemik ini telah membunuh berjuta-juta orang dalam jangka masa tertentu. Berikut adalah beberapa penyakit yang mendapat penanda wabak dan berlaku sebelum COVID-19!

Baca juga: Inilah yang mesti anda perhatikan ketika mengasingkan diri di rumah mengenai Virus Corona

Penyakit Pandemik di Dunia Yang Pernah Berlaku

Adakah anda tahu bahawa sebahagian besar wabak dunia disebabkan oleh virus influenza? Virus selesema boleh berubah dari masa ke masa dan kebanyakan profesional perubatan dapat meramalkan perubahan yang akan berlaku. Namun, terkadang virus baru mungkin muncul yang tidak berubah seperti yang diharapkan. Inilah yang menyebabkan wabak virus baru.

Ketika wabak coronavirus berkembang, banyak orang di seluruh dunia semakin mengetahui tentang amalan kebersihan, dari mencuci tangan dengan betul hingga menjaga jarak fizikal ( jarak fizikal ). Dengan melakukan perkara-perkara ini, diharapkan lebih banyak orang tidak dijangkiti semasa penawarnya dijumpai.

Nampaknya, wabak ini bukanlah kali pertama di dunia. Beberapa penyakit telah berlaku di dunia, bahkan sebelum memasuki Masihi. Oleh itu, penting untuk mengetahui wabak apa yang berlaku agar lebih berhati-hati dalam melakukan sesuatu atau berinteraksi dengan haiwan dan lain-lain. Berikut adalah beberapa pandemik yang berlaku:

  1. HIV / AIDS

Salah satu penyakit pandemik yang pernah berlaku adalah HIV / AIDS. Gangguan ini dicatat telah menyebabkan kematian 36 juta orang. Mula-mula ditemui pada tahun 1976 di Congo, penyakit ini dikatakan tidak menemui rawatan yang berkesan hingga sekarang. Kejadian puncak gangguan ini adalah dari tahun 2005 hingga 2012.

Baca juga: WHO secara rasmi mengisytiharkan Corona sebagai wabak

  1. Selsema Asia

Penyakit pandemik lain yang telah berlaku dan telah melanda banyak kawasan di seluruh dunia adalah selesema Asia. Penyakit ini berasal dari wabak subtipe H2N2 pandemi influenza A. Pada mulanya, penyebaran gangguan ini dari China pada tahun 1956-1958. Beberapa kawasan yang terkena penyakit ini adalah Singapura, Hong Kong, dan Amerika Syarikat. Selesema Asia dicatat menyebabkan kematian 2 juta orang.

  1. Selsema Babi

Penyakit pandemik lain yang disebabkan oleh selesema adalah selesema babi. Ini disebabkan oleh virus baru dengan jenis H1N1 yang berasal dari Mexico pada tahun 2009 sebelum merebak ke seluruh dunia. Jumlah jangkitan yang disebabkan oleh penyakit ini adalah 1.4 bilion orang, dengan jumlah kematian mencapai 500.000 ribu orang.

  1. Selesema Sepanyol

Selesema Sepanyol juga merupakan salah satu wabak yang merebak ke seluruh dunia. Kira-kira 500 juta orang menjadi mangsa penyakit ini dan sekitar seperlima dari jumlah itu mati. Ini bertambah buruk kerana bertepatan dengan berlakunya Perang Dunia I. Sebenarnya, penyakit ini tidak berasal dari negara itu, hanya berita yang datang dari sana. Oleh itu, sehingga kini penyakit ini disebut selesema Sepanyol.

Baca juga: Inilah Cara Virus Corona Menyerang Tubuh

Itulah beberapa penyakit pandemik yang pernah terjadi sebelum COVID-19. Dengan mengetahui beberapa penyakit sebelumnya, diharapkan banyak orang akan mengetahui makna kesihatan dan kebersihan. Kerana umumnya penyakit ini disebabkan oleh selesema, jadi lebih mudah menjangkiti orang lain.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit pandemik lain atau ingin mengesahkan segala yang berkaitan dengan virus korona, doktor dari boleh menolong anda. Ini sangat mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai.

Rujukan:
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. 20 wabak dan pandemik terburuk dalam sejarah.
MPH Dalam Talian. Diakses pada tahun 2020. Wabak: 10 Pandemik Terburuk Dalam Sejarah.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found