Kesihatan

Jangan sesat, begitulah penyebaran penyakit kusta yang mesti difahami

, Jakarta - Data menunjukkan kusta telah wujud sejak tahun 600 SM. Peradaban tertua di India, China, dan Mesir berpendapat bahawa penyakit kulit ini tidak dapat disembuhkan dan sangat menular. Inilah sebabnya mengapa pada masa lalu orang dengan kusta diasingkan, agar tidak merebak dan merebak ke orang lain.

Kusta atau kusta berlaku kerana sejenis jangkitan bakteria Mycobacterium leprae . Gangguan kesihatan ini menyerang saraf bahagian atas, saluran pernafasan atas, dan lapisan hidung. Keadaan ini menyebabkan kerosakan pada saraf, kemunculan luka pada kulit, dan otot yang lemah.

Sebenarnya, bakteria penyebab kusta dapat dijumpai pada tikus, armadillos, dan simpanse. Namun, manusia masih dianggap sebagai medium penghantaran utama. Pada manusia, bakteria kusta terdapat di mukosa hidung. Tidak hairanlah, kerana banyak sel saraf terdapat di hidung, dan sel saraf adalah tempat terbaik untuk pembiakan bakteria ini.

Harap maklum, bakteria kusta mempunyai masa inkubasi yang cukup lama. Walaupun bakteria memasuki badan anda hari ini, gejala hanya akan muncul dalam 5 hingga 20 tahun akan datang.

Baca juga: Ketahui 3 jenis kusta dan simptom yang dialami oleh penghidapnya

Lalu, Bagaimana Kusta Sebenarnya Menular?

Sebenarnya, bagaimana penyakit kusta menular masih merupakan titik yang terus dikaji oleh penyelidik. Terdapat dua cara yang paling dekat, iaitu melalui lendir dari hidung atau melalui kulit. Secara sederhana, penularan berlaku apabila bakteria utuh meninggalkan tubuh orang yang dijangkiti melalui batuk atau bersin atau ketika mereka bersentuhan dan memasuki tubuh orang yang sihat.

Sementara itu, pendapat lain menunjukkan bahawa orang yang sihat mesti berinteraksi dengan seseorang untuk jangka masa yang panjang agar dia dapat dijangkiti penyakit ini. Sebenarnya, mereka yang telah mendapat rawatan dengan penggunaan MDT atau Terapi Berbilang Dadah biasanya tidak lagi berjangkit.

Sebenarnya, kusta tidak mudah menular

Nampaknya, hanya segelintir orang yang boleh menghidap penyakit kusta secara langsung setelah bersentuhan langsung dalam masa yang singkat. Sebabnya mudah. Tubuh dilengkapi dengan imuniti atau antibodi dan untuk melawan bakteria penyebab kusta, tubuh mempunyai caranya sendiri.

Baca juga: Disebut sebagai Penyakit Maut, Inilah Permulaan Kusta

Ini bermaksud bahawa anda tidak segera dijangkiti kusta setelah melakukan kontak langsung dengan penghidapnya. Data yang dimiliki oleh Pejabat Kesihatan menjelaskan bahawa 95 peratus orang Indonesia memiliki tubuh yang kebal terhadap gangguan kesihatan ini. Selebihnya 5 peratus akan menyembuhkan diri mereka sebanyak 70 peratus, dan 30 peratus lagi positif untuk kusta.

Anda perlu tahu bahawa gangguan kesihatan ini tidak ditularkan melalui kontak langsung biasa, seperti ketika anda berjabat tangan, menempati tempat yang sebelumnya pernah dihuni oleh orang yang dijangkiti, atau memeluk pesakit. Kusta tidak disebarkan oleh wanita hamil ke janin yang dikandungnya, dan tidak menular melalui hubungan seksual.

Baca juga: Jangan dijauhi, penderita kusta dapat sembuh sepenuhnya

Jadi, anda tidak perlu terlalu risau tentang penyakit kusta. Walaupun berjangkit, memerlukan masa yang agak lama untuk badan anda dijangkiti sepenuhnya oleh gangguan kesihatan ini. Namun, itu tidak bermaksud anda tidak mengambil langkah berjaga-jaga. Tanya doktor anda apa yang boleh anda lakukan untuk mencegah jangkitan ini. Awak boleh muat turun dan gunakan aplikasinya supaya soalan dan jawapan menjadi lebih mudah. Gunakan sekarang, ayuh!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found