Kesihatan

Bolehkah Tongkat Gigi Dielakkan Lebih Awal?

, Jakarta - Gigi yang sihat dapat dilihat dari susunannya yang rapi, warnanya tidak kuning atau hitam, dan tidak ada lubang. Namun, ada satu keadaan yang menjadikan penampilan anak kurang baik, iaitu keadaan ketika gigi depannya tumbuh sedikit ke depan berbanding gigi lain atau disebut gigi klaret.

Walaupun termasuk dalam kategori gangguan yang tidak berbahaya, gigi yang miring cukup untuk membuat anak merasa tidak aman ketika bermain dengan rakan mereka.

Jarak yang biasanya dibuat kerana gigi klaret ini boleh lebih dari 2 milimeter. Dalam sains perubatan, keadaan ini dikenali sebagai maloklusi. Nah, gigi boleh dikatakan gagah jika mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Ukuran rahang atas lebih besar daripada biasa, tetapi ukuran rahang bawah adalah normal.
  • Ukuran rahang atas adalah normal, tetapi ukuran rahang bawah lebih kecil daripada biasa.
  • Ukuran rahang atas lebih besar daripada biasa.
  • Ukuran rahang bawah lebih kecil daripada biasa.

Kesan Gigi Kanak-kanak Tonggos

Keadaan gigi bengkok bukan sahaja membuat anak kurang percaya diri, tetapi juga boleh menyebabkan masalah ketika dia makan. Gigi yang telanjang akan menyukarkan kanak-kanak mengunyah makanan, jadi kemungkinan gigi mereka menjadi rongga, reput, gingivitis, dan gigi mudah patah menjadi lebih besar.

Gigi bengkok juga dianggap mengganggu pernafasan anak, sehingga dia akan terbiasa bernafas melalui mulut. Keadaan ini dikhuatiri akan mencetuskan komplikasi lain, seperti trauma.

Baca juga: 9 Petua Mengatasi Kanak-kanak Yang Mengalami Kesukaran Makan

Mencegah Gigi Kanak-kanak Tongos

Pada orang dewasa, gigi bengkok boleh dirawat dengan pendakap gigi. Namun, kebiasaan sebagai anak juga boleh mencetuskan kemunculan keadaan ini. Berikut adalah tabiat yang mesti dielakkan agar gigi anak-anak tidak jatuh:

1. Hentikan Tabiat Menghisap Jempol

Sebilangan besar kanak-kanak mesti cuba menghisap ibu jari. Nah, jika suatu hari ibu mendapati anak menghisap ibu jari, mintalah anak itu segera menghentikan tabiat itu. Sebabnya, tabiat buruk ini menjadikan anak-anak bergerak berulang-alik secara berterusan. Sekiranya tidak dihentikan segera, ini boleh menyebabkan perubahan bentuk rahang, sehingga membuat gigi kelihatan lebih maju.

2. Hentikan tabiat menghisap

Selain menghisap ibu jari mereka, kanak-kanak yang suka mengambil susu formula melalui pacifier juga akan mendapat kesan yang sama seperti menghisap ibu jari mereka. Gigi akan kelihatan lebih maju dan rahang akan berubah bentuk. Gigi juga menjadi kaku kerana mengikuti keadaan rahang anak. Oleh itu, lebih baik anak menyusukan anak secara langsung dengan ibu untuk mengelakkan kesan buruk ini.

3. Hentikan Kebiasaan Bernafas Melalui Mulut

Memang, kanak-kanak harus bernafas melalui hidung, tetapi dalam keadaan seperti asma dan selesema, kanak-kanak akan mengalami kesukaran bernafas melalui hidung. Keadaan ini akan memaksa anak untuk bernafas melalui mulut. Perkara ini dibolehkan ketika dia sakit, tetapi pastikan ibu segera memberikan rawatan agar dia dapat bernafas kembali normal.

Apabila kebiasaan bernafas melalui mulut tidak dihentikan segera, bumbung mulut akan menjadi lebih tinggi. Sekiranya itu berlaku, gigi rahang juga akan melengkung. Perubahan pada lengkungan gigi akan menyusut, sehingga gigi yang seharusnya tumbuh normal akan maju.

Baca juga: Usia yang sesuai untuk kanak-kanak untuk pergi ke Doktor

Untuk mengelakkan gigi anak bengkok, itu boleh dilakukan dengan menghalangnya memakan makanan yang mencetuskan kerosakan gigi. Selain itu, rajin berunding dengan masalah pergigian anak anda kepada doktor agar anak anda tidak mengalami gigi bengkok.

Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai kesihatan gigi anak anda, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Hubungi Doktor, ibu boleh mengemukakan soalan melalui Panggilan Suara / Video atau Berbual dengan doktor. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found