Kesihatan

Positif untuk COVID-19, Apa yang Perlu Dilakukan?

Jakarta - Wabak itu belum berakhir dan ada yang dapat menangkap virus korona yang menyebabkan COVID-19. Jadi, apa yang harus anda lakukan sekiranya anda positif COVID-19? Persoalannya mungkin timbul apabila saudara terdekat, atau mungkin juga diri anda, diuji positif untuk COVID-19.

Harap maklum, diuji positif COVID-19 tidak bermaksud akhir dunia. Virus korona memang berbahaya, tetapi pada sesetengah orang, virus ini boleh menyebabkan gejala yang agak ringan atau sama sekali tidak mempunyai gejala. Walaupun pada orang lain gejala yang teruk boleh terjadi, sehingga boleh membawa maut.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Jenis Darah A berisiko dijangkiti COVID-19

Cegah Penyebaran dan Pulihkan Jika Positif untuk COVID-19

Sekiranya anda menguji positif COVID-19, berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk menjaga kesihatan diri dan mencegah penyebaran penyakit:

1. Tinggal di Rumah

Sebilangan besar orang dengan COVID-19 mempunyai gejala ringan dan dapat pulih di rumah tanpa rawatan perubatan. Jangan meninggalkan rumah, kecuali untuk rawatan perubatan. Jangan mengunjungi tempat awam atau menaiki pengangkutan awam.

Seboleh-bolehnya, tinggal di bilik tertentu jauh dari orang lain dan haiwan peliharaan di rumah. Sekiranya boleh, kami mengesyorkan menggunakan bilik mandi yang berasingan. Sekiranya perlu berada di sekitar orang atau haiwan lain di dalam atau di luar rumah, pakai topeng.

2. Rehat, Minum Air Yang Cukup, dan Hubungi Doktor

Sekiranya anda menguji positif COVID-19, penting untuk berehat dan minum air secukupnya. Untuk melegakan simptom, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti acetaminophen. Gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor anda secara berkala, atau meminta preskripsi ubat dan vitamin yang diperlukan.

Baca juga: Ini adalah tempat yang berisiko tinggi menyebarkan COVID-19

3. Maklumkan Tutup Kenalan

Ingat bila dan berjumpa dengan sesiapa dalam beberapa hari terakhir sejak positif untuk COVID-19. Orang yang dijangkiti dapat menyebarkan COVID-19 bermula 48 jam (atau 2 hari) sebelum orang itu mengalami gejala atau ujian positif. Dengan memberitahu kenalan rapat bahawa mereka mungkin mempunyai COVID-19, anda dapat membantu melindungi semua orang.

4. Pantau Gejala yang Muncul

Semasa menjalani pengasingan diri, pantau setiap gejala yang muncul, hari demi hari. Terus berhubung dengan doktor anda, dan pastikan untuk mendapatkan rawatan jika anda menghadapi masalah bernafas, atau mengalami gejala kecemasan yang lain, seperti:

  • Kesakitan atau tekanan yang berterusan di dada.
  • Bingung.
  • Ketidakupayaan untuk bangun atau berjaga.
  • Kulit, bibir, atau kuku pucat, kelabu, atau biru, bergantung pada warna kulit.

5. Sentiasa Memohon Protokol Kesihatan

Dalam keadaan di mana anda mesti berada di sekitar orang atau haiwan lain, walaupun di rumah, anda mesti memakai topeng. Sekiranya anda tidak dapat memakai topeng (misalnya kerana sukar bernafas), tutup batuk dan bersin dengan tisu bersih, kemudian buang tisu dan basuh tangan anda selepas itu.

Cuba jaga jarak fizikal dari orang lain, untuk mengelakkan penularan. Di samping itu, penting juga untuk mencuci tangan dengan sabun dan air secara berkala, sekurang-kurangnya 20 saat. Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, bersihkan tangan anda pembersih tangan mengandungi sekurang-kurangnya 60 peratus alkohol.

Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya setelah meniup hidung, batuk, atau bersin, pergi ke bilik mandi, dan sebelum makan atau menyediakan makanan. Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut dengan tangan yang tidak dicuci.

Elakkan juga berkongsi barang keperluan rumah, termasuk pinggan, gelas minum, cawan, alat makan, tuala, atau tempat tidur dengan orang lain di rumah. Basuh barang-barang ini dengan bersih selepas digunakan dengan sabun dan air, atau masukkan ke dalam mesin basuh pinggan mangkuk.

Baca juga: Kacamata Boleh Mencegah Virus Corona, Mitos Atau Fakta?

6. Bersihkan Permukaan Yang Sering Sentuh

Bersihkan dan buangkan permukaan yang sering disentuh di rumah, walaupun menggunakan bilik dan tandas yang terpisah dengan ahli keluarga yang lain. Terutama jika anda masih sering keluar dari bilik untuk pergi ke dapur sahaja.

Permukaan yang sering disentuh adalah telefon, alat kawalan jauh , meja, gagang pintu, lekapan bilik mandi, tandas, papan kekunci, tablet dan meja sisi katil. Gunakan pembersih dan pembasmi kuman di rumah. Di kawasan yang kotor, bersihkan kawasan atau objek dengan sabun dan air atau bahan pencuci lain, kemudian gunakan pembasmi kuman.

Itulah penjelasan tentang apa yang harus dilakukan jika diuji positif untuk COVID-19. Gunakan protokol pencegahan COVID-19 dan sentiasa kekalkan sistem imun anda. Sekiranya anda perlu membeli vitamin dan makanan tambahan, atau produk kesihatan lain, cukup gunakan aplikasinya , ya!

Rujukan:
CDC. Diperoleh pada tahun 2021. COVID-19 - Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Sakit.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Fikirkan Anda Mempunyai Coronavirus? Inilah Perkara Yang Perlu Dilakukan Seterusnya.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found