Kesihatan

Hypersomnia dan Narcolepsy tidak sama, inilah perbezaannya

, Jakarta - Hypersomnia adalah keadaan apabila anda merasa mengantuk secara berlebihan pada siang hari. Hypersomnia boleh menjadi keadaan primer atau keadaan sekunder. Hipersomnia sekunder adalah akibat keadaan perubatan yang lain. Orang yang mengalami hipersomnia mengalami kesukaran untuk berfungsi pada waktu siang, kerana mereka sering merasa letih. Keadaan ini boleh mempengaruhi tahap kepekatan dan tenaga

Jadi apa itu narkolepsi? Terdapat beberapa perbezaan utama antara hipersomnia dan narkolepsi. Walaupun kedua-dua keadaan tersebut melibatkan rasa mengantuk pada waktu siang yang berlebihan, narkolepsi membawa rasa mengantuk ke tahap yang lebih spesifik dan terdedah. Narkolepsi boleh menyebabkan episod tidur yang tiba-tiba, tidak terkawal, dan pada masa yang tidak sesuai. Orang dengan narkolepsi juga mengalami gangguan tidur pada waktu malam yang lebih besar daripada mereka yang mengalami hipersomnia, yang mengakibatkan penurunan kualiti tidur.

Baca juga: Hati-hati, terlalu banyak tidur boleh menyebabkan kemurungan dan mati muda

Hypersomnia vs Narcolepsy

Tidur tidak hanya diperlukan sebagai waktu rehat, tetapi juga untuk pertumbuhan semula fizikal dan emosi. Apabila waktu tidur anda terganggu, anda akan mengalami banyak masalah kesihatan mulai dari keletihan hingga gangguan kognitif.

Anda pasti pernah mendengar tentang insomnia, iaitu ketika seseorang mengalami masalah tidur. Keadaan yang kurang dikenali adalah hipersomnia, atau terlalu banyak tidur. Orang yang mengalami hipersomnia merasa seolah-olah mereka tidak mendapat tidur yang cukup.

Walaupun selepas tidur tambahan, orang dengan keadaan ini berasa letih dan lesu. Tidur siang hanya menjadikan keadaan lebih teruk, kerana sebenarnya tidak kurang tidur yang menyebabkan masalah.

Sama tetapi berbeza, narkolepsi adalah jenis gangguan tidur yang melibatkan tidur berlebihan. Keadaan narkolepsi membuat keperluan tidur tiba-tiba dan tanpa amaran ketika bangun tidur.

Perbezaan utama antara narkolepsi dan hipersomnia terletak pada asal-usul setiap gangguan, bagaimana ia menampakkan diri, dan bagaimana ia mempengaruhi kualiti hidup. Hipersomnia dan narkolepsi mempunyai beberapa ciri yang serupa dan mungkin kelihatan serupa pada mulanya. Walau bagaimanapun, terbukti bahawa narkolepsi adalah keadaan yang lebih teruk (dan jarang).

Baca juga: Kenali Hipersomnia, Gejala Sering Mengantuk Pada Siang

Hypersomnia hanya menggambarkan rasa mengantuk di siang hari berulang atau pola tidur yang berpanjangan. Keadaan ini menyebabkan orang merasa sangat letih, yang boleh mengakibatkan mereka tidur lebih banyak pada waktu malam atau tidur siang pada waktu siang. Gejala hipersomnia lain termasuk:

1. Tenaga rendah.

2. Masalah dengan ingatan.

3. Kebimbangan.

4. Kerengsaan.

5. Kehilangan selera makan.

6. Proses berfikir lebih perlahan.

Gejala narkolepsi sedikit lebih teruk dan melibatkan fungsi neurologi tambahan di luar hipersomnia. Orang dengan narkolepsi biasanya mengalami:

1. Mengantuk yang berlebihan pada waktu siang.

2. Tidur malam yang terganggu (separuh daripada orang yang mengalami narkolepsi mengalami ini).

3. Lumpuh tidur (sudah sedar tetapi sukar untuk menggerakkan badan).

4. Masalah ingatan.

5. Halusinasi.

6. Gejala juga termasuk cataplexy, yang merupakan kehilangan keupayaan otot secara tiba-tiba ketika merasakan emosi yang sangat kuat.

Diagnosis hipersomnia vs narkolepsi

Diagnosis hipersomnia dengan melihat kriteria gangguan seperti:

1. Melapor diri mengantuk berlebihan walaupun tempoh tidur selama tujuh jam.

2. Cabaran ketika bangun tidur, walaupun tiba-tiba terbangun.

3. Tempoh tidur berulang pada hari yang sama.

4. Gejala mesti muncul sekurang-kurangnya tiga bulan, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

5. Gejala menyebabkan kesusahan atau kemerosotan dalam bidang kehidupan yang penting.

6. Gejala tidak dapat dikaitkan dengan gangguan tidur yang lain, kesan keadaan kesihatan yang lain, atau kesan zat atau ubat.

Berbeza dengan hipersomnia, kriteria diagnostik untuk narkolepsi melibatkan lebih banyak ujian fisiologi daripada gejala yang diperhatikan atau dilaporkan, dengan kriteria berikut:

1. Dorongan berulang-ulang dan tidak dapat dihentikan untuk tidur yang menyebabkan tidur atau tidur siang pada hari yang sama.

2. Mengalami simptom sekurang-kurangnya tiga bulan atau sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

3. Mengalami a cataplexy (kehilangan kawalan otot) sekurang-kurangnya beberapa kali sebulan yang berkaitan dengan ketawa, menyeringai, atau menjulurkan lidah.

Baca juga: Waktu Tidur yang tidak kemas? Hati-hati Gangguan Metabolik Boleh Mengintai

ujian darah, Imbasan CT , atau penilaian lain diperlukan untuk ujian narkolepsi untuk mengesampingkan sebab-sebab lain dari gejala ini. Itulah perbezaan antara hipersomnia dan narkolepsi. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai keadaan kesihatan yang lain, jangan ragu untuk menghubungi . Sekiranya anda ingin membeli ubat tanpa meninggalkan rumah, anda juga boleh menggunakannya . Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:

Perkampungan Pemulihan. Diakses pada tahun 2021. Hypersomnia vs. Narkolepsi.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Hypersomnia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found