Kesihatan

Inilah sebab mengapa makanan pedas boleh membuat anda sakit

, Jakarta - Ramai orang Indonesia sangat suka makan makanan pedas. Mana-mana makanan terasa kurang enak jika tidak ditambah dengan rempah pedas, seperti lada cayenne, cabai, sos cili, dan banyak lagi. Namun, makan makanan yang terlalu pedas juga sering menyebabkan sakit perut. Pernahkah anda terfikir mengapa makanan pedas boleh memberi anda sakit perut? Anda boleh mengetahui sebabnya di sini.

Tahukah anda, makanan yang menggunakan rempah berperisa tambahan, seperti lada cayenne atau cabai mengandungi bahan kuat yang dikenali sebagai capsaicin . Bahan-bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan. Inilah sebabnya mengapa apabila kulit anda bersentuhan dengan cili, anda akan merasakan sensasi terbakar.

Begitu juga ketika anda makan makanan pedas. Bukan hanya menyebabkan rasa pedas, menggigit atau membakar lidah, capsaicin Ia juga boleh merengsakan lapisan perut atau usus. Sebilangan orang mungkin boleh bertoleransi, tetapi bagi orang lain yang mempunyai usus yang lebih sensitif, makanan pedas boleh mencetuskan sakit perut.

Baca juga: Hobi Makan Pedas Boleh Mencetuskan Kerosakan Otak?

Sebenarnya, makanan pedas boleh menyebabkan pelbagai jenis gangguan pencernaan yang akhirnya menyebabkan sakit perut. Perkara berikut menyebabkan sakit perut setelah makan makanan pedas:

  • Cirit-birit

Pencernaan adalah proses panjang yang bermula dari gigitan pertama hingga proses membuang sisa dari badan. Ketika memasuki tubuh, makanan akan melalui pelbagai organ, yang masing-masing mempunyai peranan penting. Apabila anda mengambil capsaicin , bahan tersebut akan merangsang sesuatu yang dikenali sebagai reseptor vanilloid berpotensi sementara 1 (TRPV1), yang memberitahu otak bahawa sensasi terbakar berlaku di dalam badan.

Otak kemudian cuba menafsirkan rangsangan dan mula melepaskan penyekat kesakitan badan yang dikenali sebagai endorfin. Inilah sebabnya mengapa anda merasa sedap dan ketagih ketika makan makanan pedas.

Namun, bila capsaicin mengganggu usus kecil, organ akan memproses zat lebih cepat dari biasa sehingga tiba di usus besar (usus besar). Di usus besar, pencernaan biasanya melambat, tetapi reseptor ini terlalu aktif, dan sebagai pertahanan, usus besar mempercepat prosesnya. Ini tidak membenarkan usus besar menyerap air yang mencukupi yang boleh menyebabkan cirit-birit.

  • Refluks asid

Pada sesetengah orang, makanan pedas boleh mencetuskan atau memburukkan lagi gejala refluks asid, suatu keadaan yang berlaku apabila asid perut kembali ke kerongkongan menyebabkan sakit gastrointestinal atas dan gejala pedih ulu hati. Walau bagaimanapun, makan sebahagian besar makanan berlemak pada larut malam adalah pencetus refluks asid yang lebih biasa.

Sebenarnya, tidak ada batasan diet yang pasti untuk menguruskan refluks asid, tetapi anda dinasihatkan untuk mengelakkan makanan atau minuman yang jelas dapat memperburuk keadaan.

Namun, dengan ubat yang betul, seperti mengambil ubat yang meneutralkan asid, menyekat pengeluaran asid atau mencegah refluks, anda mungkin masih dapat makan makanan pedas, tetapi sekurang-kurangnya dalam keadaan sederhana.

Baca juga: 9 Jenis Makanan Yang Boleh Mencetuskan Asid Perut

  • Sindrom Usus Kerengsaan

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa capsaicin Lada cabai dapat membuat sakit perut lebih teruk pada orang dengan sindrom iritasi usus (IBS), gangguan usus yang menyebabkan sembelit, cirit-birit, atau kedua-duanya. Sebenarnya, makan makanan pedas umumnya dikaitkan dengan kadar IBS yang lebih teruk.

Sekarang, memandangkan pengambilan makanan pedas secara berlebihan dapat menyebabkan pelbagai gangguan pencernaan yang menyebabkan sakit perut, anda disarankan untuk membatasi penggunaan makanan pedas.

Baca juga: Inilah bahaya memakan banyak makanan pedas untuk tubuh

Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan tertentu, gunakan saja aplikasinya untuk berbincang dengan doktor. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Makan Makanan Pedas Boleh Memberi Anda Cirit-birit.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Sakit Perut Selepas Makan Makanan Pedas.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found