Kesihatan

Penjelasan mengapa menipu adalah penyakit yang sukar disembuhkan

Jakarta- Pernahkah anda mendengar cerita mengenai seseorang yang menipu berulang kali? Atau adakah anda mengenali orang seperti itu?

Orang yang telah mengkhianati pasangannya sering dikenali dengan perkara negatif. Bahkan sebilangan orang percaya bahawa orang yang pernah berselingkuh biasanya cenderung mengulangi tabiat mereka dan sukar untuk berubah. Adakah andaian ini betul? Inilah penjelasannya.

Anda mungkin pernah mengalami atau menjadi mangsa pasangan yang curang. Kemudian, apabila keluar dan dia meminta maaf, anda memutuskan untuk memaafkan dan kembali bersamanya. Tetapi tahukah anda bahawa penyesalan dan permintaan maaf bukanlah jaminan bahawa dia tidak akan pernah menipu lagi?

Sejumlah pakar dalam bidang psikologi mengatakan kecurangan adalah tingkah laku yang cukup rumit dan dipengaruhi oleh pelbagai alasan yang kompleks. Menariknya, penyelidikan bahkan mengesahkan bahawa tabiat curang seseorang adalah warisan genetik, yang dipengaruhi oleh faktor gen.

Memetik ABCNews, gen yang berperanan dalam membentuk tabiat kecurangan seseorang adalah D4 plymorphism atau disingkat DRD4. Pada dasarnya, setiap orang dilahirkan dengan gen ini, tetapi itu tidak bermaksud semua orang akan menjadi penipu. Kerana ada perkara lain yang menentukan potensi seseorang untuk berselingkuh, iaitu varian dan ukuran gen.

Jadi adakah ini bermaksud bahawa menipu adalah penyakit yang sukar diubati? Jawapannya adalah ya atau tidak. Kerana sebenarnya gen itu tidak berfungsi sendiri. Kecenderungan seseorang untuk berselingkuh juga dipengaruhi oleh beberapa gen lain, selain itu faktor persekitaran, ekonomi, psikologi dan sosial juga berperanan dalam membentuk tabiat seseorang.

Satu perkara yang pasti, seseorang yang berselingkuh mesti mempunyai alasan tersendiri. Untuk mengelakkan perkara itu berlaku dalam hubungan anda, pertimbangkan sebab-sebab berikut yang paling sering dijadikan alasan untuk berselingkuh.

1. Rasa Kurang

Sama ada kekurangan perhatian atau kurang kasih sayang, banyak orang menggunakan alasan yang satu ini untuk berselingkuh. Mereka mengatakan, dengan menjalin hubungan dengan orang lain akan dapat mengisi kekosongan yang tidak dapat diisi oleh pasangan. Termasuk soal hubungan intim, biasanya suami atau isteri yang sedang berselingkuh merasakan bahawa keperluan seksual mereka tidak dipenuhi. Dan memilih untuk mencari jalan keluar.

2. Masalah Jarak

Hubungan jarak jauh juga sering dijadikan alasan untuk menjadi penipu seseorang. Secara amnya, mereka menyebut diri mereka kesepian dan memerlukan kehadiran seseorang. Namun, pasangan itu tidak dapat memenuhi peranannya.

3. Rasa Rendah

Mungkin dalam hubungan, anda menguasai dan membuat pasangan anda merasa kurang dihargai. Akhirnya dia menjadi rendah diri dan memilih untuk mencari tokoh lain yang dapat menghargai kewujudannya.

4. Dendam

Tidak mustahil pasangan anda salah faham dan mencurigai anda mempunyai hubungan istimewa dengan rakan sekerja yang rapat. Dia juga mempercayai khayalannya dan memilih untuk membalas dendam dengan cara yang sama. Jika demikian, jangan terburu-buru membuat keputusan. Walaupun kelakuannya tidak dibenarkan, anda juga berperanan untuk membuatnya berfikir begitu.

Sekiranya anda melihat sebab-sebab di atas, sebenarnya menipu bukanlah suatu keadaan yang mustahil untuk disembuhkan. Selagi anda dan pasangan anda berdua mempunyai kemahuan untuk bertahan dan saling mengintip antara satu sama lain. Pada dasarnya, tidak ada orang lain yang dapat menyembuhkan, melainkan diri anda sendiri.

Menipu adalah masalah psikologi. Sekiranya anda ketagih, mungkin anda atau pasangan anda memerlukan bantuan pakar untuk pulih. Sebelum membuat keputusan rawatan diperlukan, cuba hubungi pakar terlebih dahulu. Anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk berbincang dengan doktor anda mengenai masalah psikiatri atau penyakit yang timbul dari keadaan rumit di tengah-tengah perselingkuhan. Bercakap dengan doktor akan mudah dilakukan Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Anda juga boleh membeli produk kesihatan melalui . Ayuh, muat turun sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found