Kesihatan

Hati-hati, Makanan Ini Berbahaya untuk Anjing

Jakarta - Haiwan peliharaan seperti anjing mempunyai peranan besar dalam keluarga. Walaupun mereka dianggap sebagai anggota keluarga, itu tidak berarti mereka dapat diperlakukan sama seperti manusia, terutama ketika makan.

Ingat, tubuh manusia dan anjing sangat berbeza, jadi jika anda memberi mereka makanan yang sama dengan manusia, mereka sangat mungkin mengalami masalah kesihatan. Anjing tidak terbiasa makan makanan berminyak dan berlemak yang dimakan manusia, dan akibatnya mereka boleh mengalami cirit-birit dan sakit perut.

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui jenis makanan apa yang berbahaya bagi anjing sehingga sebagai pemilik anda tidak akan memberikannya. Jenis makanan berikut berbahaya bagi anjing:

Baca juga: 6 Jenis Penyakit Kulit Anjing Mudah Diserang

Coklat dan Kafein

Jenis makanan yang cukup berbahaya bagi anjing adalah coklat dan sesuatu yang mengandungi kafein. Jumlah dan jenis coklat yang dimakan oleh anjing anda akan menentukan gejala dan tahap ketoksikan yang akan dialaminya. Gejala boleh merangkumi muntah, cirit-birit, dahaga meningkat, ketidakselesaan perut, kelesuan, gegaran otot, degupan jantung tidak teratur, suhu badan tinggi, sawan, dan bahkan kematian.

Semakin gelap coklat (misalnya, coklat pembuat roti atau serbuk koko), lebih berbahaya bagi anjing. Jenis coklat ini biasanya mengandungi kepekatan kafein dan theobromine yang lebih tinggi. Kedua-duanya menyebabkan toksikosis pada anjing. Jauhkan anjing anda dari minuman berkafein juga, seperti teh atau kopi.

Anggur dan Kismis

Walaupun anggur dan kismis tidak berbahaya bagi beberapa anjing, makanan ini telah dikaitkan dengan kegagalan buah pinggang pada beberapa anjing lain. Anjing boleh menunjukkan simptom seperti muntah, kelesuan dan cirit-birit dalam masa 12 jam setelah memakan anggur atau kismis. Sekiranya gejala tidak dirawat, keadaan ini dapat menyebabkan dehidrasi, penurunan selera makan, dan peningkatan kencing diikuti dengan penurunan kencing.

Sekiranya anjing anda telah memakan anggur atau kismis dan tanda-tanda ini muncul, bawa dia ke doktor haiwan dengan segera. Anda juga boleh menghubungi doktor haiwan yang kini tersedia di . Ingat, rawatan yang dilakukan dengan cepat dan tepat akan membantu mencegah komplikasi berbahaya bagi anjing kesayangan anda.

Alkohol dan Doh Roti Mentah

Sebilangan kecil alkohol yang terdapat dalam minuman, sirap, dan adunan roti mentah boleh menjadi racun bagi anjing. Produk ini mengandungi etanol, dan bir juga mengandungi hop, keduanya boleh menyebabkan keracunan alkohol. Tanda-tanda keracunan termasuk muntah, disorientasi, suhu badan tinggi, gelisah, terengah-engah berlebihan, gegaran otot, dan kejang.

Anjing yang menunjukkan tanda-tanda keracunan alkohol harus dipantau oleh doktor haiwan sehingga mereka pulih, kerana makanan ini dapat menyebabkan kegagalan sistem organ dan bahkan kematian. Ragi dalam adunan roti mentah juga boleh menyebabkan perut membesar, yang boleh mengakibatkan kerosakan tisu dan kesukaran bernafas.

Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian Anjing Peliharaan Anda

Xylitol

Xylitol adalah pemanis buatan yang terdapat dalam makanan seperti permen karet bebas gula, gula-gula bebas gula, dan makanan bakar. Ia juga terdapat pada ubat gigi, ubat kumur, vitamin yang dapat dikunyah, dan batuk. Pengambilan sebatian ini pada anjing boleh menyebabkan kehilangan kesedaran yang mengancam nyawa. Keadaan ini juga boleh menyebabkan kerosakan hati.

Gejala termasuk muntah, sawan, dan kehilangan koordinasi, yang boleh terjadi dari beberapa minit hingga beberapa jam setelah dimakan. mengikut Talian Bantuan Pet Poison , seekor anjing hanya perlu makan sepotong permen karet tanpa gula untuk mencapai dos yang berpotensi toksik. Anjing yang memakan xylitol dalam jumlah besar juga boleh mengalami kegagalan hati.

Bawang

Apa sahaja dalam keluarga bawang, dari bawang putih, bawang, daun bawang hingga kucai, adalah makanan yang berbahaya bagi anjing dan sangat beracun bagi mereka. Bawang mengandungi sebatian yang boleh menyebabkan gastroenteritis, anemia dan kerosakan serius pada sel darah merah. Bawang putih dianggap lima kali lebih kuat daripada bawang.

Tanda keracunan bawang atau bawang putih sering tidak muncul selama beberapa hari setelah dimakan, tetapi anda mungkin melihat tanda-tanda seperti kelesuan, kelemahan, dan air kencing berwarna oren hingga merah gelap. Anjing baka Jepun seperti Akita dan Shiba Inu cenderung lebih sensitif terhadap bawang putih dan bawang.

Baca juga: 4 Cara untuk Menjaga Anjing Anda Tidak Mendapat Sakit Selepas Berjalan

Makanan Lain Yang Memudaratkan Anjing

Produk tenusu boleh mengganggu sistem pencernaan anjing dan menyebabkan cirit-birit dan alahan makanan. Menelan beberapa kacang macadamia juga boleh menyebabkan kelemahan, kelumpuhan, dan kekurangan koordinasi. Alpukat yang mengandungi persin boleh menyebabkan sakit perut pada anjing. Tulang pada daging, ayam, dan ikan juga bisa sangat berbahaya bagi anjing kerana mereka dapat patah dan menempel di kerongkong, bahkan patah gigi atau memotong usus. Oleh itu, seboleh-bolehnya jauhkan semua jenis makanan ini dari anjing peliharaan kegemaran anda, ya!

Rujukan:
Ambil oleh Web MD. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Tidak Harus Dimakan oleh Anjing Anda.
Pemakanan Haiwan Peliharaan Hill. Diakses pada tahun 2020. Makanan Manusia Yang Berbahaya bagi Anjing Anda.
The Bark. Diakses pada tahun 2020. Makanan Paling Berbahaya di Dunia untuk Anjing.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found