Kesihatan

3 Mitos Cegukan yang Tidak Dipercayai

, Jakarta - Semua orang mengalami cegukan dalam hidup mereka. Bukan hanya kanak-kanak dan orang dewasa, janin di dalam rahim juga dapat mengalami ini. Apabila ini berlaku, tentu saja, keadaan ini boleh menyebabkan perasaan tidak selesa. Lebih-lebih lagi, jika anda akan muncul di khalayak ramai atau pada saat-saat penting.

Oleh itu, setiap orang mesti mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mengatasi cegukan. Dengan begitu, aktiviti harian yang mesti dilakukan dapat dilakukan tanpa masalah yang ketara. Walaupun begitu, anda mesti tahu sama ada cara untuk mengatasi cegukan itu betul atau hanya mitos. Berikut adalah beberapa mitos untuk menangani masalah cegukan!

Baca juga: Wajib kepada doktor sekiranya anda mengalami cegukan ini

Mitos untuk Mengatasi Cegukan

Cegukan adalah keadaan yang berlaku kerana pengecutan otot diafragma secara tidak sengaja. Otot ini berguna untuk memisahkan dada dari perut dan memainkan peranan penting dalam pernafasan manusia. Diafragma itu sendiri betul-betul di bawah paru-paru yang berguna untuk mengatur pernafasan. Apabila diafragma berkontrak, ini bermakna paru-paru mengambil oksigen. Kemudian, jika anda berehat, ini bermakna paru-paru anda mengeluarkan karbon dioksida.

Diafragma yang keluar dari irama harus menyebabkan cegukan. Sebarang kekejangan diafragma boleh menyebabkan laring dan pita suara ditutup secara tiba-tiba. Akibatnya, aliran udara secara tiba-tiba memasuki paru-paru. Kemudian, badan akan menyebabkan reaksi dalam bentuk terengah-engah yang menimbulkan ciri khas cegukan.

Gangguan ini boleh berlaku dari makan makanan besar, minum alkohol atau minum minuman berkarbonat, hingga kegembiraan secara tiba-tiba. Dalam beberapa kes, cegukan mungkin merupakan tanda keadaan perubatan yang mendasari. Secara amnya, cegukan boleh berlaku hanya dalam beberapa minit dengan pelbagai cara yang dipercayai berkesan.

Walaupun begitu, ternyata banyak cara untuk mengatasi cegukan masih dianggap mitos. Oleh itu, anda harus tahu kaedah mana yang ternyata hanya mitos. Berikut adalah tiga mitos:

1. Mencari Orang Yang Hilang

Ramai orang masih percaya bahawa cegukan disebabkan oleh seseorang yang merindui anda. Dengan cara itu, dipercayai bahawa cara mengatasi cegukan yang berlaku adalah dengan mencari seseorang yang merasa rindu. Sebilangan orang di Rusia akan membuat senarai nama orang yang mereka kenal dan hilang apabila nama orang yang merindukannya ditulis. Walaupun begitu, ini hanyalah mitos yang berkaitan dengan cara mengatasi cegukan.

Baca juga: Jangan asli, ini adalah rawatan sekiranya cegukan

2. Melekatkan Objek Basah di Kepala

Ramai orang di Filipina lebih suka merawat cegukan dengan meletakkan benda basah di kepala mereka. Caranya adalah dengan merobek tuala kertas, kemudian membasahi dan mengaplikasikannya terus ke dahi. Sebenarnya, kaedah ini hanyalah mitos. Oleh itu, anda tidak perlu melakukan ini kerana hanya membuang masa.

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan beberapa cara untuk mengatasi cegukan yang merangkumi mitos atau fakta. Dengan mendapatkan jawapan terus dari pakar, anda tidak perlu ragu lagi tentang kebenarannya. Ia mudah, hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan!

3. Menahan Nafas Anda

Cara lain untuk mengatasi cegukan yang ternyata hanya mitos adalah menahan nafas. Ia dikatakan tidak berkesan untuk menyingkirkan cegukan. Walaupun begitu, ada kepercayaan lain bahawa menahan nafas boleh menjadi berkesan untuk menghilangkan cegukan yang menyerang. Dikatakan bahawa kaedah ini dapat menahan karbon dioksida di dalam badan yang menyebabkan diafragma mengendur sehingga cegukan sembuh.

Baca juga: Berikut adalah 8 Cara Mudah Mengatasi Masalah Cegukan

Itu adalah beberapa mitos yang berkaitan dengan bagaimana mengatasi cegukan yang menyerang. Dengan mengetahui bahawa ketiga-tiga perkara ini adalah mitos, anda tidak perlu melakukannya lagi. Oleh itu, anda boleh memilih cara yang berkesan supaya gangguan dari otot diafragma dapat diatasi dengan cepat dan aktiviti kembali lancar.

Rujukan:
Mental Floss. Diakses pada 2020. 7 Penyembuhan untuk Cegukan Dari Cerita Rakyat Dunia.
Korelasi Klinikal. Diakses pada tahun 2020. Mitos dan Realiti: Adakah Menahan Nafas Anda Betul Menyembuhkan Cegukan?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found