Kesihatan

7 tabiat ini boleh menyebabkan mata malas

Jakarta - Mata malas adalah keadaan yang paling kerap berlaku semasa kecil. Walaupun begitu, keadaan ini masih mungkin berlaku pada orang dewasa. Mata malas, atau dalam istilah perubatan yang disebut amblyopia, adalah keadaan ketika otak cenderung hanya menggunakan satu mata. Lalu, apakah punca mata malas ini?

Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh penglihatan yang lebih buruk pada satu mata daripada yang lain. Tetapi tanpa menyedarinya, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh tabiat tidak sihat dalam menggunakan mata. Kesannya, keadaan mata ini akan membuat otak mengabaikan isyarat atau dorongan dari mata yang lemah atau mata yang 'malas'.

Berikut adalah tabiat yang boleh menyebabkan mata malas yang perlu anda ketahui:

  1. Terlalu Lama Melihat Skrin Monitor (Komputer, TV, atau Telefon bimbit)

Monitor skrin yang memancarkan cahaya dan radiasi seperti komputer, TV, atau telefon bimbit sama berbahayanya dengan sinar ultraviolet. Sudah tentu ini tidak baik untuk kesihatan mata. Lebih-lebih lagi, memberi tumpuan melihat sesuatu selama berjam-jam boleh menyebabkan ketegangan mata dan sakit kepala.

Keadaan ini dapat diatasi dengan mengurangkan intensiti cahaya dari monitor agar tidak terlalu terang. Di samping itu, anda boleh merehatkan mata sekurang-kurangnya 10 minit setiap jam.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Kecelaruan Mata Astigmatism

  1. Menggunakan Kanta Sentuh Semasa Tidur

Penggunaan kanta lekap dalam aktiviti seharian sebenarnya cukup berisiko, terutamanya jika anda lupa melepaskannya sehingga anda tertidur. Terdapat risiko 10-15 kali lebih tinggi terkena bisul kornea pada orang yang memakai kanta lekap semalam, berbanding orang yang memakai kanta lekap hanya pada siang hari.

  1. Membaca dalam Kedudukan Berbohong

Tabiat buruk lain adalah membaca atau bermain telefon pintar dalam keadaan berbaring. Anda harus menghentikan tabiat ini dan mula membiasakan diri membaca sambil duduk. Kerana, jarak ideal mata pada objek ketika membaca adalah 25-30 sentimeter. Mata anda juga akan cepat letih jika anda membaca dalam kedudukan yang salah.

Baca juga : Periksa Mata Anda Lebih Awal Bila Harus Anda Mula

  1. Membaca dalam Cahaya Rendah

Anda mesti membaca dengan cahaya rendah, bukan? Sebaiknya segera ubah tabiat ini. Walaupun mata sebenarnya diciptakan untuk dapat menyesuaikan diri dengan situasi apa pun, ketika membaca dalam cahaya redup, murid harus melebar dan membiarkan cahaya yang cukup untuk dilihat. Ini mengubah lokasi cahaya memukul retina, sehingga gambar akan kelihatan agak kabur.

  1. Pendedahan Terhadap Sinar UV

Mata akan berasa letih jika terkena cahaya ultraviolet secara langsung. Ini juga penyebab mata rosak. Oleh itu, anda harus menggunakan cermin mata hitam atau anti-ultraviolet jika anda harus meninggalkan rumah, untuk mengelakkan sinar UV.

  1. Menggosok Mata dengan Tangan Kotor

Menyentuh atau menggosok mata adalah salah satu faktor yang boleh menyebabkan kerosakan mata. Sekiranya menggosok atau menggosok mata terlalu keras boleh menyebabkan saluran darah pecah dan meradang, lebih berbahaya lagi jika tangan anda kotor.

Baca juga : Penyakit Penglihatan Dekat Kerana Umur

  1. Terlalu Terkena Asap Rokok

Merokok dan minum minuman beralkohol berpotensi menyebabkan kerosakan pada saraf optik. Bukan hanya mata malas, anda juga boleh buta kerana tabiat buruk ini. Segera kurangkan tabiat merokok atau persekitaran yang banyak merokok.

Itulah penyebab mata malas yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelbagai gangguan mata yang lain, anda boleh membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found