Kesihatan

Ini adalah 4 Pemeriksaan yang Dilakukan oleh Lelaki semasa Pemeriksaan Pra-Perkahwinan

, Jakarta - Pemeriksaan pra-perkahwinan adalah salah satu persiapan perkahwinan yang paling penting bagi pasangan yang akan berkahwin. Ini bertujuan untuk mengelakkan berlakunya masalah kesihatan bagi diri mereka, pasangan mereka dan anak-anak masa depan.

Atas sebab ini, pemeriksaan pra-perkahwinan perlu dilakukan oleh sepasang calon pengantin. Walau bagaimanapun, biasanya pemeriksaan pra-perkahwinan membincangkan lebih banyak mengenai apa yang perlu diperiksa oleh pengantin perempuan. Jadi, bagaimana dengan pemeriksaan pra-perkahwinan yang perlu dilakukan oleh lelaki?

Baca juga: 3 Kebimbangan Yang Muncul Sebelum Pemeriksaan Pra Perkahwinan

Pemeriksaan Pra Perkahwinan untuk Lelaki

Pemeriksaan pranikah untuk lelaki agak kurang berbanding wanita. Ini kerana wanita memerlukan pemeriksaan tambahan untuk memastikan bayi mereka tidak mendapat penyakit yang mungkin dialami oleh ibu.

Berikut adalah pemeriksaan pra-perkahwinan yang diperlukan oleh lelaki:

1. Ujian Kesihatan Umum

Pemeriksaan pra-perkahwinan pertama yang perlu dilakukan oleh seorang lelaki adalah ujian kesihatan umum dalam bentuk pemeriksaan fizikal yang lengkap. Tujuannya adalah untuk mengesan kelainan dalam tubuh melalui beberapa ujian, seperti ujian darah, ujian air kencing, dan ujian genetik.

Anda mungkin juga perlu menjalani ujian darah dengan sistem ABO / rhesus untuk mengetahui apakah rhesus anda sama dengan rhesus isteri masa depan anda. Ini penting jika anda berdua merancang untuk mempunyai anak selepas berkahwin. Sebabnya, jika jenis darah anda tidak sepadan antara satu sama lain, ia boleh menyebabkan komplikasi semasa kehamilan. Ketidaksesuaian Rh boleh membawa maut kepada anak kedua kerana terdapat keadaan di mana antibodi dalam darah wanita hamil memusnahkan sel-sel darah bayinya.

Walaupun ujian air kencing berguna untuk mengesan penyakit buah pinggang, saluran kencing hingga barah. Ujian genetik tidak kurang pentingnya dalam pemeriksaan pra-perkahwinan lelaki sehingga keadaan genetik yang dapat diturunkan dari satu generasi ke generasi yang lain dapat dicegah dan dirawat lebih awal.

2. Ujian Penyakit Menular Secara Seksual

Pemeriksaan pra-perkahwinan seterusnya yang perlu dilakukan oleh lelaki adalah ujian penyakit kelamin. Pemeriksaan ini penting dilakukan sebelum menikah untuk mengelakkan risiko menularkan penyakit itu kepada pasangan, serta menjaga kesuburan dan kesihatan anak-anak di masa depan.

Ujian penyakit menular seksual dilakukan untuk mendeteksi HIV / AIDS, gonore, herpes, sifilis, dan hepatitis C. Sebilangan penyakit ini sering muncul tanpa gejala. Itulah sebabnya ujian untuk penyakit kelamin perlu dilakukan untuk meningkatkan peluang mendapatkan kesihatan yang baik dalam jangka panjang.

3. Ujian Kesuburan

Pada lelaki, ujian kesuburan bertujuan untuk memberitahu jumlah sperma dan mengetahui sama ada anda cukup subur untuk membiak. Oleh kerana gejala kemandulan sering tidak begitu jelas, adalah mustahak untuk menjalani ujian jika anda merancang untuk mempunyai anak di masa depan atau bahkan menjalani kehidupan seks yang normal.

Mengambil ujian kesuburan dapat membolehkan anda mengetahui hasilnya lebih awal dan mendapatkan rawatan yang sesuai jika diperlukan. Ujian kesuburan untuk lelaki, termasuk analisis sperma dan air mani, pemeriksaan fizikal, penilaian hormon, ujian genetik, dan ujian antibodi anti-sperma.

Baca juga: Siri Ujian Kesuburan Lelaki Yang Perlu Anda Ketahui

4. Ujian talasemia

Talasemia dapat dikesan dengan melakukan analisis panel darah hemoglobin (Hb). Ujian ini penting dilakukan oleh lelaki dan wanita, untuk mengelakkan kemungkinan kecacatan kelahiran pada kanak-kanak.

Ujian ini juga dapat membantu mengetahui sama ada anda menghidap talasemia minor atau tidak. Walaupun menderita talasemia minor bukanlah masalah, tetapi ketika dua orang dengan talasemia minor menikah, kemungkinan anak yang dilahirkan akan mengalami talasemia mayor yang berbahaya.

Oleh itu, penting untuk mengetahui syarat-syarat ini sebelum berkahwin, supaya anda dan pasangan dapat merancang masa depan dengan baik.

Baca juga: Minor atau Major, yang manakah Talasemia Paling teruk?

Itulah 4 pemeriksaan yang perlu dilakukan oleh lelaki semasa pemeriksaan pra-perkahwinan. Untuk menjalankan pemeriksaan kesihatan di atas, anda boleh membuat temu janji dengan segera di hospital pilihan anda dengan menggunakan aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Zaman India. Diakses pada tahun 2020. Pengantin dan Pengantin lelaki, Dapatkan 4 Ujian Perubatan Ini Dilakukan Sebelum Perkahwinan.
India. Diakses pada tahun 2020. 5 Ujian Teratas yang Perlu Dilakukan Pasangan Sebelum Menikah.
Kementerian Kesihatan Direktorat Promosi Kesihatan dan Pemberdayaan Masyarakat. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Pemeriksaan Kesihatan Pra-Perkahwinan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found