Kesihatan

Mahukan Kapal Darah yang Sihat? Ambil 3 Makanan Ini

Jakarta - Tubuh manusia mempunyai tiga jenis saluran darah, iaitu arteri, urat, dan kapilari. Arteri bertanggungjawab membawa darah dari jantung ke seluruh badan. Vena berperanan membawa darah dari organ badan kembali ke jantung. Sementara kapilari bertugas menghubungkan arteri dan urat, serta menjadi tempat pertukaran air, oksigen, karbon monoksida, nutrien, bahan kimia, dan bahan buangan antara darah dan tisu sekitarnya.

Baca juga: Sesak nafas yang kerap? Hati-hati dengan Pembekuan Darah di Vena

Salah satu gangguan saluran darah yang perlu diperhatikan adalah aneurisma aorta. Keadaan ini berlaku kerana kelemahan dinding aorta dan dicirikan oleh munculnya benjolan di kawasan tersebut. Aorta adalah saluran darah utama dan terbesar di dalam badan, yang membawa darah kaya oksigen dari jantung ke seluruh badan. Sekiranya dibiarkan, aneurisma otak berpotensi menyebabkan dinding aorta pecah dan menyebabkan pendarahan yang mengancam nyawa.

Makanan untuk Kapal Darah yang Sihat

Saluran darah yang sihat membantu melancarkan aliran darah yang kaya dengan oksigen ke seluruh badan sehingga organ tubuh berfungsi dengan optimum. Sebenarnya ada cara untuk mengekalkan saluran darah yang sihat, yang semuanya menumpukan pada gaya hidup sihat seperti senaman teratur, pengurusan tekanan, dan diet yang sihat.

Jadi, makanan apa yang boleh dimakan untuk menyuburkan saluran darah?

1. Makanan untuk Meningkatkan Nitrik Oksida

Nitrik oksida berfungsi untuk merehatkan otot dinding saluran darah sehingga darah kaya oksigen beredar ke seluruh badan. Pengambilan ini dapat menurunkan tekanan darah dan mencegah sel darah saling melekat. Hasilnya, oksida nitrat mampu menguatkan saluran darah dan mencegah pembekuan darah dari terbentuk.

Cara meningkatkan kadar oksida nitrat dalam tubuh, anda disyorkan untuk mengambil makanan yang mengandungi asid amino dan nitrat seperti ikan, sayur-sayuran berdaun hijau, bawang, biji-bijian, dan buah (terutama tembikai).

Baca juga: Pilihan Makanan Sumber Protein Tinggi

2. Makanan Kaya Antioksidan

Khususnya, antioksidan flavonoid terdapat dalam buah beri, epal, anggur, dan coklat gelap. Nutrien ini berperanan meningkatkan fungsi saluran darah, salah satunya adalah kekakuan. Antioksidan dapat ditemukan dalam sumber makanan vitamin E seperti kacang, bayam, brokoli, lobak, mangga, tomat, alpukat, dan minyak bunga matahari. Vitamin E bertanggungjawab melindungi lipoprotein dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan kepada radikal bebas.

Baca juga: Lebih kuat daripada Vitamin C dan E, Ini adalah Antioksidan Pilihan

3. Makanan yang Menurunkan Homosistein

Tahap homosistein yang tinggi dalam badan meningkatkan risiko kerosakan saluran darah. Kerana homosistein berpotensi merosakkan endotelium dan meningkatkan risiko pembekuan darah.

Oleh itu, disyorkan untuk mengambil sumber makanan asid folik, vitamin B6, dan vitamin B12. Ketiganya mempunyai peranan yang sama, iaitu menurunkan kadar homosistein dalam darah. Anda boleh mendapatkannya dengan memakan sayur-sayuran berdaun hijau, pisang, kentang, ayam, dan pengambilan produk haiwan lain.

Baca juga: Inilah Bahaya Pembekuan Darah untuk Kesihatan

Itu adalah makanan yang boleh dimakan sehingga saluran darah sihat. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai makanan sihat untuk saluran darah, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found