Kesihatan

4 Bahaya Cahaya Matahari untuk Kulit

Jakarta - Cahaya matahari atau sinar ultraviolet mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, salah satunya adalah untuk memenuhi keperluan vitamin D. Contohnya, bagi anak-anak dalam masa pertumbuhan mereka, vitamin D mempengaruhi proses pembentukan tulang. Di samping itu, pengambilan vitamin D yang mencukupi dapat menjadikan tulang tumbuh lebih kuat dan lebih sihat.

Baca juga: Cara meratakan kulit berjalur disebabkan oleh cahaya matahari

Bagi orang dewasa, vitamin D diperlukan untuk mengekalkan kepadatan tulang. Pada orang dewasa, kekurangan vitamin D dapat menyebabkan kehilangan tulang, juga dikenal sebagai osteoporosis.

Tetapi selain faedahnya, cahaya matahari juga boleh memberi kesan negatif, anda tahu, terutama untuk kulit. Berikut adalah empat bahaya cahaya matahari untuk kulit:

1. Penuaan Pramatang

Ramai yang mengetahui faedah yang dirasakan ketika seseorang terkena sinar matahari pagi, terutama untuk kesihatan. Tetapi, jika kulit terdedah kepada sinar ultraviolet untuk waktu yang lama, bukan vitamin D yang diperoleh.

Dilaporkan dari Dermatologi Klinikal, Kosmetik, dan Penyelidikan Sebenarnya, pendedahan cahaya matahari dalam jangka masa yang cukup lama sebenarnya boleh menyebabkan kulit mengalami proses penuaan awal dengan lebih cepat.

Ini kerana cahaya matahari yang berlebihan boleh merosakkan serat kolagen dan elastin (lapisan kulit dermis). Kesannya, kulit akan kelihatan berkerut, kendur, dan pori-pori membesar.

2. Risiko Kanser Kulit

Selain penuaan kulit, kesan jangka panjang dari sinaran matahari boleh menyebabkan barah kulit. Dilaporkan dari, ini kerana pendedahan cahaya matahari yang berlebihan dapat merosakkan bahan genetik pada manusia Penyelidikan Kanser UK sel kulit. Kerosakan ini boleh menyebabkan pertumbuhan kulit menjadi tidak terkawal, mengakibatkan barah kulit.

Baca juga: Jangan takut pada matahari, ini adalah faedah berjemur

3. Kulit Terbakar

Dilaporkan dari Klinik Mayo Bahaya lain dari pendedahan cahaya matahari yang berlebihan adalah selaran matahari atau yang dikenali sebagai selaran matahari . Warna kulit menjadi kemerah-merahan dan kelihatan coklat terbakar.

Bukan itu sahaja, kulit yang dialami selaran matahari ia akan tersekat. Sinaran ultraviolet yang memukul kulit berpotensi mencetuskan reaksi keradangan yang mengancam kesihatan tubuh. Kerosakan kulit ini meningkatkan risiko barah dan penuaan pramatang.

4. Gangguan Mata

Selain kulit, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan juga boleh merosakkan mata. Cahaya ultraviolet dapat merosakkan sistem penglihatan saraf pusat dan makula, bahagian retina di bahagian belakang mata. Dalam jangka masa panjang, sinaran matahari ini boleh menyebabkan katarak.

Cara mengelakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan ikuti petua berikut:

  • Ingatlah untuk selalu menggunakan pelembap kulit dengan SPF sekurang-kurangnya 24 sebelum keluar.
  • Lindungi kulit anda dari sinar matahari langsung dengan menggunakan payung atau pakaian. Elakkan juga pakaian berwarna gelap ketika berada di luar rumah kerana warna gelap dapat menyerap cahaya matahari.
  • Untuk melindungi mata, gunakan kacamata dengan perlindungan terhadap sinar ultraviolet.

Baca juga: 5 Jenis Makanan yang Baik untuk Kesihatan Kulit

Atasi masalah kesihatan dan kecantikan dengan bercakap terus dengan pakar. Anda berbincang dengan doktor anda secara langsung untuk mendapatkan nasihat yang tepat.

Hubungi pakar pilihan dengan aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Sembang, Panggilan Video , dan Panggilan suara . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store dan Google Play.

Rujukan:
Dermatologi Klinikal, Kosmetik, dan Penyelidikan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Matahari pada Tanda-tanda Klinikal Penuaan yang Terlihat pada Kulit Kaukasia
Penyelidikan Kanser UK. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Matahari dan UV Menyebabkan Kanser?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Selaran matahari.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found