Kesihatan

6 Makanan Yang Dapat Menggalakkan Peredaran Darah

“Peredaran darah yang lancar membolehkan oksigen dan nutrien dalam darah diedarkan dengan betul ke seluruh badan. Sebaliknya, peredaran darah yang buruk boleh menyebabkan anda mengalami pelbagai gejala kesihatan yang tidak selesa. Itulah sebabnya, menjaga peredaran darah yang lancar adalah penting. Beberapa makanan dipercayai bermanfaat untuk peredaran darah. "

, Jakarta - Darah adalah cecair penting dalam tubuh yang berfungsi untuk membekalkan oksigen dan nutrien ke organ, tisu, otot, dan sistem lain. Peredaran darah yang baik akan menjadikan proses penghantaran oksigen dan nutrien ke seluruh badan anda berjalan dengan optimum.

Malangnya, terdapat banyak perkara yang boleh mengganggu peredaran darah di dalam badan. Bermula dari kegemukan, merokok, diabetes, penyakit arteri periferal, dan banyak lagi.

Apabila peredaran darah di badan tersekat atau berkurang, anda boleh mengalami pelbagai gejala yang tidak menyenangkan, seperti sakit, kekejangan otot, mati rasa, dan kesejukan di kaki dan tangan.

Keadaan ini sebenarnya dapat diatasi dengan pengambilan ubat. Namun, anda juga dapat mengatasi masalah peredaran darah secara semula jadi dengan memakan makanan yang dapat meningkatkan peredaran darah.

Baca juga: Mengenal Lebih Lanjut mengenai Sistem Peredaran Manusia

Makanan yang Baik untuk Peredaran Darah

Berikut adalah beberapa makanan yang berguna untuk meningkatkan peredaran darah:

  1. Lada cayenne

Bagi anda yang gemar makan makanan pedas, anda pasti gembira mengetahui bahawa lada cayenne merah dapat membantu meningkatkan peredaran darah. Senyawa di sebalik rasa pedas lada cayenne yang disebut capsaicin membantu mengendurkan otot yang melapisi saluran darah. Ini seterusnya membolehkan darah mengalir dengan lebih mudah dan menurunkan tekanan darah.

  1. Sedikit

Beet adalah sayuran akar yang kaya dengan nitrat, sebatian yang ditukarkan oleh badan menjadi oksida nitrat. Bahan kimia ini membantu melebarkan saluran darah, yang dapat meningkatkan peredaran darah.

Dalam satu kajian, para penyelidik mendapati bahawa minum jus bit dapat menurunkan tekanan darah sistolik, yang merupakan jumlah pertama bacaan tekanan darah.

  1. Beri

Makanan lain yang baik untuk peredaran darah di dalam badan adalah buah beri. Buah segar dan rasa masam ini kaya dengan sebatian yang disebut antosianin, antioksidan yang bertanggungjawab untuk warna beri dan merah ungu.

Anthocyanin berguna untuk melindungi dinding arteri dan menjaga saluran darah tetap lentur. Sebatian ini juga merangsang pembebasan oksida nitrat untuk menurunkan tekanan darah.

  1. Ikan Berlemak

Bukan tanpa alasan bahawa penyelidik menyebut ikan berlemak sebagai makanan yang baik untuk kesihatan jantung. Jenis ikan, seperti salmon, herring, ikan tenggiri, ikan trout, dan halibut kaya dengan asid lemak omega-3.

Lemak sihat ini dapat meningkatkan peredaran darah dan menurunkan tekanan darah ketika rehat. Ikan berlemak adalah salah satu makanan yang meningkatkan peredaran darah dan mencegah arteri tersumbat.

Baca juga: 6 Tambahan Vitamin dan Aliran Darah ini

  1. Buah delima

Anda pasti biasa dengan buah merah, manis dan berair ini, bukan? Delima kaya dengan nitrat dan antioksidan yang dapat meningkatkan peredaran darah. Kedua-dua sebatian menjadikan arteri melebar dan menurunkan tekanan darah. Ini membolehkan darah mengalir dengan betul ke otak, jantung, otot, organ dan tisu.

Kajian pada 19 orang aktif mendapati pengambilan 1000 miligram delima 30 minit sebelum latihan dapat meningkatkan aliran darah, melebarkan diameter saluran darah, dan meningkatkan prestasi senaman.

  1. Bawang putih

Walaupun menyebabkan bau busuk ketika dimakan, bawang putih mempunyai banyak manfaat kesihatan. Salah satunya mempercepat peredaran darah. Rempah dapur biasa ini kaya dengan sebatian yang disebut allicin yang membantu saluran darah berehat.

Orang yang mengambil banyak bawang putih mengalami peningkatan aliran darah ke jantung. Apabila darah dapat mengalir dengan mudah ke jantung, beban kerja di jantung akan berkurang. Kesannya, tekanan darah akan menurun.

Baca juga: Ketahui Cara Mudah untuk Melancarkan Peredaran Darah

Itu adalah beberapa makanan yang baik untuk dimakan kerana ia bermanfaat untuk peredaran darah. Sekiranya anda mengalami gejala kesihatan tertentu yang membimbangkan anda, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Anda juga boleh berjumpa doktor dengan membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui permohonan . Ayuh, muat turun permohonannya sekarang untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Senarai Rx. Diakses pada tahun 2021. Makan Sihat: Makanan yang Membantu Meningkatkan Peredaran Aliran Darah.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 14 Makanan Terbaik untuk Meningkatkan Aliran Darah dan Peredaran darah
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found