Kesihatan

Jaundis di Bayi Baru Lahir, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Penyakit kuning pada bayi baru lahir bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Penyakit ini biasa terjadi pada bayi berusia 2-4 hari, dan akan hilang dengan sendirinya setelah 1-2 minggu. Namun, jika penyakit ini berlaku dalam 24 jam setelah bayi dilahirkan, atau tidak hilang dengan sendirinya setelah 14 hari kelahiran bayi, ini boleh menjadi tanda penyakit pada bayi.

Baca juga: Ibu Perlu Tahu, Pengendalian Jaundis yang Betul pada Bayi

Jaundis di Bayi Baru Lahir, Inilah Sebabnya

Penyakit yang menyerang bayi baru lahir disebabkan oleh gangguan dalam proses pembentukan dan pembuangan bilirubin di dalam badan. Bilirubin adalah bahan yang terbentuk dari proses pemusnahan sel darah merah. Bahan ini kemudian akan mengalir dalam darah dan dibawa ke hati untuk diproses, kemudian dibuang dengan air kencing dan tinja.

Baca juga: Mengakui Penyakit kuning pada Bayi, Berbahaya atau Normal?

Pada bayi dengan penyakit kuning, proses ini tidak berjalan normal, sehingga zat bilirubin terkumpul di dalam darah dan tisu badan yang lain. Kesannya, kulit bayi kelihatan kuning. Pembuangan bilirubin yang tidak betul boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor pencetus yang mendasari, beberapa di antaranya adalah:

  • Bayi dengan kelahiran pramatang, sehingga mereka akan mempunyai fungsi hati yang belum sempurna sepenuhnya. Dalam kes ini, penyakit kuning dapat bertahan di dalam badan bayi selama lebih dari dua minggu.
  • Bayi yang mengalami penurunan berat badan secara drastik. Keadaan ini boleh berlaku kerana kekurangan pengambilan susu pada bayi.
  • Bayi yang dilahirkan dengan kaedah induksi. Keadaan ini akan membuat peningkatan oksitosin di dalam badan bayi yang mengakibatkan munculnya gejala penyakit kuning ketika mereka dilahirkan.
  • Wanita hamil yang menghidap diabetes.
  • Bayi mengalami pendarahan dalaman, jadi mereka dilahirkan dengan lebam di badan.
  • Bayi menghadapi masalah pada hari tersebut.
  • Bayi mendapat jangkitan semasa mengandung.
  • Bayi mempunyai keabnormalan sel darah merah.

Tahap bilirubin harus dijaga dalam had normal. Sebabnya, tahap bilirubin yang terlalu tinggi boleh mencetuskan kerosakan otak di kemudian hari. Keadaan ini dikenali sebagai kernicterus. Apabila terdapat beberapa faktor risiko ini, segera berjumpa doktor di hospital terdekat dengan membuat temu janji terlebih dahulu melalui permohonan untuk memastikan si kecil dalam keadaan baik semasa dalam kandungan.

Rawatan yang Mungkin

Secara umum, penyakit kuning pada bayi baru lahir dapat sembuh dengan sendirinya, jadi rawatan khusus tidak diperlukan. Ibu juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kuning pada bayi baru lahir dengan memastikan keperluan pemakanan bayi dipenuhi. Memenuhi pengambilan nutrien bayi yang baru lahir sangat penting untuk membantu tubuh bayi berfungsi menghilangkan bilirubin yang berlebihan. Dalam kes ini, ibu boleh menyusukan bayi 8-12 kali sehari.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Jaundice

Walau bagaimanapun, apabila penyakit kuning tidak bertambah dalam lebih dari 2 minggu, kaedah fototerapi diperlukan. Dalam kes ini, doktor akan meletakkan bayi di dalam kotak yang dilengkapi dengan sinar ultraviolet. Cahaya ini akan diserap oleh kulit yang membantu mengubah bilirubin menjadi bentuk yang lebih mudah dibuang. Semasa proses ini dilakukan, bayi harus telanjang dengan mata ditutup dengan penutup mata.

Sekiranya prosedur fototerapi tidak berjaya, bayi memerlukan rawatan intensif. Rawatan yang dimaksudkan adalah melakukan transfusi darah, sehingga darah bayi yang mengandung bilirubin tahap tinggi dapat diganti dengan darah yang mengandung kadar bilirubin normal.

Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diperoleh pada 2019. Memahami Jaundis Baru Lahir.
WebMD. Diperoleh pada 2019. Memahami Jaundis Baru Lahir.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found