Kesihatan

Sukan Otak Baru di Sukan Asia, Jambatan Dapat Diajar dari Zaman Awal

Jakarta - Walaupun tidak ramai yang tahu, jambatan adalah sejenis sukan yang akan dipertandingkan pada Sukan Asia 2018. Sebenarnya, sukan ini telah dikenali oleh Persatuan Sukan Minda Antarabangsa (IMSA). Kerana ia telah diakui oleh badan antarabangsa, jambatan telah menjadi sukan rasmi.

Baca juga: Senaman juga sihat untuk otak, kenapa?

Jambatan ia tidak seperti sukan, kerana, ini adalah jenis latihan yang memfokuskan pada kemampuan otak, bukan fizikal. Dalam masyarakat, sukan ini lebih dikenali sebagai permainan kad yang dimainkan ketika berkumpul dengan rakan atau keluarga. Oleh kerana lebih bergantung pada kemampuan otak, sukan ini mempunyai banyak manfaat kesihatan, terutama kesihatan otak dan mental. Jadi, apa faedahnya? jambatan untuk kesihatan? Inilah jawapannya.

1. Menajamkan Ingatan

Dimainkan jambatan juga dapat meningkatkan daya ingatan dan kemampuan membuat kesimpulan (inferensi logik). Itulah sebabnya seseorang yang kerap bermain jambatan cenderung mempunyai prestasi otak yang lebih baik, sama ada dalam matematik, sains semula jadi (IPA), atau bidang lain. Ini dinyatakan oleh kajian yang diterbitkan di Jurnal Gerontologi.

2. Mencegah Alzheimer dan Demensia

Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa bermain jambatan dapat menajamkan ingatan, termasuk mencegah penyakit Alzheimer dan demensia. Antaranya ialah kajian dari University of Wisconsin-Madison. Kajian mendapati bahawa bermain jambatan dapat mengurangkan risiko penyakit Alzheimer, iaitu gangguan yang dicirikan oleh penurunan ingatan dan kemampuan berfikir, bercakap, dan berkelakuan. Kajian yang diterbitkan dalam Verghese dalam Jurnal Perubatan New England juga menyebut bahawa seseorang yang kerap bermain jambatan risiko rendah untuk menghidap demensia, yang merupakan gangguan yang dicirikan oleh penurunan ingatan dalam bentuk pelupa dan turun naik emosi yang kerap (tidak stabil).

3. Meningkatkan Daya Tahan

Tanpa sedar, bermain jambatan juga dapat meningkatkan daya tahan. Ini disebut oleh kajian yang dilakukan pada tahun 2002 oleh Marian Cleeves Diamond, pelopor dalam bidang neurosains ( ilmu saraf ). Kajian mendapati bahawa bermain jambatan dapat merangsang kelenjar timus untuk menghasilkan sel darah putih (sel T limfosit), sehingga dapat memberi kesan positif pada sistem imun.

4. Meningkatkan Kemahiran Sosial

Ini termasuk kemampuan untuk bekerjasama dengan orang lain. Ini kerana semasa bermain jambatan, seseorang akan memerlukan maklumat daripada rakan sepasukannya sebelum membuat keputusan. Jadi, permainan ini secara tidak langsung mengajar kepercayaan dan komunikasi yang baik dengan rakan bermain. Satu kajian pada tahun 2014 menyatakan bahawa seseorang yang kerap bermain jambatan cenderung mempunyai sikap bekerjasama yang lebih baik daripada yang lain. Perkara-perkara lain untuk mendapat keuntungan daripada bermain jambatan termasuk kemampuan untuk mendengar, menumpukan perhatian, untuk bersosial dan berinteraksi dengan banyak orang.

Baca juga: Apa yang Berlaku pada Otak Apabila Anda Berhenti Bersenam

Itulah faedah bersenam jambatan untuk kesihatan. Untuk setiap hari, anda boleh bermain permainan ini dengan peraturan mudah, yang banyak berlaku di masyarakat. Anda juga dapat memainkannya dengan rakan atau keluarga untuk mengisi masa lapang, jadi permainan ini juga dapat mengurangkan tekanan yang anda rasakan.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai senaman otak (seperti jambatan ), tanya doktor . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Oleh itu, mari muat turun aplikasinya di App Store atau Google Play sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found