Kesihatan

2 Penyebaran Penyakit Kepialu yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Tifus atau tifus adalah penyakit yang cukup biasa di Indonesia. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi yang mencemarkan makanan atau air. Apabila seseorang makan makanan yang tercemar, bakteria yang masuk ke dalam tubuh mulai menjangkiti, menyebabkan gejala demam tinggi, sakit kepala, sakit perut, dan sembelit atau cirit-birit.

Penyakit ini disebabkan oleh bakteria, jadi rawatan utama untuk kepialu adalah pemberian antibiotik. Penyakit ini mungkin tidak berkembang dengan serius dan cepat sembuh jika penghidapnya menjalani diet yang sihat disertai dengan mengambil antibiotik dari doktor. Walaupun begitu, mencegah penularan tifus tentunya jauh lebih baik daripada mengatasinya. Supaya anda lebih mengetahui tentang tifus, ketahui cara-cara berikut untuk menyebarkan tifus.

Baca juga: Hati-hati, 5 penyakit ini mudah terjadi pada musim hujan

Penghantaran Kepialu ke Waspada

Melancarkan dari Klinik Mayo, Berikut adalah tiga cara penyebaran tifus yang mesti diperhatikan:

 1. Penyebaran kotoran-oral

Penyebaran fecal-oral adalah kaedah penularan tifus yang paling biasa. Penularan ini bermula apabila bakteria mencemari makanan atau air atau bersentuhan langsung dengan penghidap demam kepialu. Cara penularan ini sering terjadi di persekitaran dengan sanitasi yang buruk, ketika Salmonella typhi dikeluarkan melalui najis atau air kencing pada penghidap demam kepialu. Seseorang boleh dijangkiti semasa makan makanan yang disediakan oleh orang itu, jika orang itu tidak mencuci tangan dengan betul setelah menggunakan tandas.

 1. Pembawa Kepialu

Walaupun mereka telah dirawat dengan antibiotik, tidak sedikit orang yang sembuh dari kepialu masih menyimpan bakteria di saluran usus atau pundi hempedu selama bertahun-tahun. Orang seperti ini disebut pembawa kronik. Orang-orang ini dapat menyebarkan bakteria melalui najis mereka dan dapat menjangkiti orang lain, walaupun mereka tidak lagi mempunyai tanda atau gejala kepialu. Itulah bagaimana typhus disebarkan yang harus anda ketahui. Yang paling penting, anda perlu mengetahui langkah-langkah pencegahan berikut untuk mengelakkan dijangkiti typhus.

Baca juga: Kepialu Mitos atau Fakta Boleh Menyebabkan Kematian?

Langkah Pencegahan Kepialu

Mengingati bakteria Salmonella typhi umumnya berpegang pada makanan, inilah yang perlu anda perhatikan sebelum makan makanan, iaitu:

 • Elakkan membeli makanan di luar yang tidak semestinya bersih.
 • Masak makanan anda sendiri untuk dimakan.
 • Elakkan produk tenusu yang tidak dipasteurisasi.
 • Elakkan makanan mentah atau tidak dimasak
 • Basuh dan kupas buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Minum air dari botol tertutup atau air mendidih.
 • Buat ais anda sendiri di rumah.
 • Perhatikan keadaan seseorang yang membuat makanan yang akan anda makan

Selain memperhatikan makanan yang dimakan, anda perlu menerapkan kebersihan diri, seperti:

 • Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya selepas menggunakan bilik mandi dan sebelum makan.
 • Elakkan menyentuh mulut atau hidung anda.
 • Sentiasa bawa pembersih tangan ( pembersih tangan ) semasa melakukan perjalanan sekiranya sabun dan air tidak tersedia.
 • Elakkan hubungan rapat dengan orang yang mempunyai simptom kepialu.
 • Elakkan bersentuhan dengan orang lain sekiranya anda merasa tidak sihat.

Baca juga: Kenali Vaksin Yang Boleh Mencegah Tifus

Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa dengan kepialu, anda harus berjumpa doktor. Sebelum berkunjung ke hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Demam kepialu.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Demam Kepialu Berjangkit? Yang Perlu Anda Ketahui.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found