Kesihatan

Bolehkah Saya Makan Mie Segera Apabila Asid Perut Meningkat?

Jakarta - Sebenarnya ada banyak perkara mengenai makanan yang perlu diketahui oleh penghidap penyakit perut atau gastroesophageal reflux (GERD) kerana terdapat beberapa tabiat yang boleh mencetuskan asid perut, sehingga membuat perut terasa sakit dan sakit.

Penyakit asid gastrik atau penyakit gastroesophageal reflux GERD boleh membuat penghidap mengalami kesakitan di bahagian perut. Seseorang yang menghidap GERD juga mungkin mengalami rasa sakit, panas, atau sensasi terbakar di dada yang dapat memancar ke leher.

Oleh itu, persoalannya adalah, adakah benar bahawa semasa asid perut meningkat, seseorang tidak dibenarkan memakan mi segera?

Baca juga: Jangan Meremehkan 3 Bahaya Kerana Asid Perut

Sukar dicerna dan Berlemak

Mie segera mengandungi pelbagai komponen yang sebenarnya sukar dicerna oleh badan kita. Oleh itu, jika anda memakannya terlalu kerap dan dalam kuantiti yang banyak, sudah tentu ia boleh membahayakan organ pencernaan, terutamanya perut.

Selain itu, kandungan lemak dalam mi segera agak tinggi, sehingga memerlukan waktu lebih lama untuk dipecah di usus kecil. Makanan berlemak tinggi adalah salah satu makanan yang perlu dihindari oleh orang yang mempunyai asid perut, seperti GERD atau bisul.

Kedua-dua penghidap penyakit ini harus mengelakkan makanan seperti ini. Daripada memakan makanan ini ketika GERD atau bisul kambuh.

Sebabnya, makanan tinggi lemak sebenarnya boleh mencetuskan peningkatan tekanan asid gastrik. Sebagai tambahan kepada mi segera, cubalah mengelakkan makanan berlemak, seperti daging lembu, kentang goreng, kentang kentang, ais krim, susu, keju, dan makanan berminyak lain.

Ingat, anda tidak boleh terlalu kerap dan memakan banyak mee segera. Kerana menurut pakar dari Institut Pemakanan Akademi Sains Rusia, pengambilan mi segera dalam jumlah yang berlebihan boleh menyebabkan bisul dan radang perut.

Baca juga: Berapa kerap kanak-kanak boleh makan mi segera?

Jangan terbiasa, ia boleh muncul kembali

Seperti yang dijelaskan di atas, terdapat pelbagai tabiat mengenai makanan yang boleh mencetuskan penyakit asid perut. Baiklah, agar asid perut tidak berulang, elakkan tabiat di bawah.

1. Kerap Mengonsumsi Buah dan Sayuran Asid

Buah-buahan dan sayur-sayuran jenis ini adalah makanan yang menyebabkan asid perut. Oleh itu, cubalah mengelakkan jeruk, lemon, atau anggur kerana berasid. Elakkan juga tomato dan salad dengan cuka tambahan. Ingat, jenis buah-buahan dan sayur-sayuran ini boleh mencetuskan asid perut, terutama dimakan ketika perut kosong.

2. Suka Makanan dan Minuman Berminyak

Secara sederhana, anda harus mengelakkan makanan yang menyebabkan atau memburukkan lagi gejala pedih ulu hati. Salah satunya, elakkan memakan menu yang mengandungi gas dan terlalu banyak serat. Contohnya, sayur sawi, nangka, kubis, pisang Ambon, kedondong, dan buah kering.

3. Bahagian Berlebihan

Bagi anda yang sering makan berlebihan, rasanya anda perlu risau. Kerana ketika perut penuh, ada kemungkinan makanan akan menekan diafragma. Keadaan ini akhirnya dapat membuat kita mengalami sesak nafas atau pernafasan cetek. Bukan hanya itu, perut yang kenyang juga dapat mencetuskan makanan kembali ke esofagus atau esofagus.

Selain dapat membuat perut kenyang dan bekerja lebih banyak, makan dalam kuantiti yang banyak dapat mencetuskan masalah dalam sistem pencernaan. Nah, keadaan ini boleh menyebabkan gejala kembung, mual, rasa kenyang, hingga sakit perut.

Selain empat perkara di atas, hindari juga kebiasaan atau terlalu kerap memakan makanan berlemak, cuka atau pedas, minum kopi, dan berbaring selepas makan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perunding Gastroenterologi. Diakses pada tahun 2020. 7 Tabiat Makan Buruk Yang Menyebabkan Pencernaan, Refluks Asid dan Kembung Perut.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Tabiat Harian yang Boleh Menghentikan Pedih ulu hati.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Penyakit Refluks gastroesofagus.
detik.com. Diakses pada tahun 2020. Inilah Sebab Anda Tidak Boleh Makan Mi Segera Ketika Mag.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found