Kesihatan

Mengapa Jerawat Muncul Semasa Menstruasi?

Jakarta - Selain kekejangan perut, penampilan jerawat pada kulit wajah adalah perjuangan bagi wanita. Ini dibuktikan dengan kajian dari Arkib Dermatologi , yang menunjukkan bahawa 63 peratus wanita mengadu jerawat yang muncul sebelum haid. Jadi, mengapa jerawat sering muncul semasa haid?

Baca juga: Mitos dan Fakta mengenai Kulit dan Jerawat

Fakta Ilmiah Di Sebalik Jerawat Semasa Menstruasi

Kitaran haid setiap wanita biasanya berkisar antara 21-35 hari. Ketika tempohnya menghampiri, tepat dua minggu sebelumnya, kadar hormon estrogen dan progesteron meningkat kerana tubuh sedang menyiapkan rahim untuk proses persenyawaan (ovulasi).

Perubahan tahap hormon merangsang pengeluaran sebum, alias zat minyak yang bertindak sebagai pelincir kulit semula jadi. Jerawat berlaku apabila pori-pori kulit tersumbat kerana campuran sebum, sel kulit mati, dan bakteria.

Risiko jerawat diperburuk oleh keadaan kulit yang lebih sensitif semasa haid. Termasuk kadar testosteron yang tinggi semasa haid yang mampu mengaktifkan kelenjar minyak, sehingga menghasilkan sebum yang lebih banyak.

Baca juga: Ini adalah Hormon Jerawat dan Cara Mengatasinya

Mencegah Jerawat Semasa Menstruasi

Bolehkah ia? Mungkin. Salah satunya adalah dengan mengambil ubat topikal yang dapat memperlambat pengeluaran minyak pada kulit wajah, termasuk menghambat kenaikan estrogen dan progesteron secara semula jadi.

Terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mencegah dan merawat jerawat semasa haid, iaitu:

  • Jaga kebersihan wajah anda. Pastikan anda mencuci muka dengan kerap, maksimum dua kali sehari, menggunakan sabun yang sesuai dengan jenis kulit anda. Ini bertujuan untuk mengurangkan pengeluaran sebum pada wajah.

  • Basuh tangan dengan sabun. Jangan sekali-kali menyentuh wajah anda (termasuk jerawat) dengan tangan yang kotor, kerana boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Sebaiknya basuh tangan anda dengan sabun sebelum menyentuh wajah anda.

  • Perhatikan pengambilan makanan anda. Semasa haid, hadkan pengambilan gula, karbohidrat, atau susu. Sebabnya adalah kerana makanan tinggi glisemik, seperti roti putih dan kentang, boleh mencetuskan lonjakan gula darah yang sering menjadi penyebab keradangan kulit.

  • Minum banyak air. Selain mencegah dehidrasi, air juga dapat membantu proses detoksifikasi dan menjaga kelembapan kulit. Minum air, sekurang-kurangnya dua gelas sehari, membantu peredaran darah sehingga dapat mencegah jerawat yang degil.

  • Pakai pelindung matahari semasa anda berada di luar rumah. Sapukan pelindung matahari, sekurang-kurangnya SPF 30, secara merata di badan sekurang-kurangnya 20 minit sebelum melakukan aktiviti. Memohon semula setiap dua jam untuk perlindungan maksimum. Ini perlu untuk mengurangkan kesan negatif pendedahan berlebihan terhadap sinar UV dari cahaya matahari.

  • Lakukan rawatan muka. Menjelang akhir kitaran haid, ia tidak akan menyakitkan muka muka. Rawatan ini mampu membersihkan pori-pori yang tersumbat dan menghilangkan sebum yang berlebihan, sehingga dapat mencegah munculnya jerawat semasa haid.

Baca juga: 5 Cara Mudah Mencegah Jerawat

Itulah sebab mengapa jerawat muncul semasa haid. Sekiranya anda mempunyai aduan jerawat yang tidak sembuh, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar dermatologi dan pakar kecantikan. Tanpa perlu beratur, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan di sini. Anda juga boleh bertanya dan menjawab doktor dengan muat turun permohonan melalui ciri Ask a Doctor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found