Kesihatan

Adakah selamat bagi wanita hamil untuk mengambil asid tranexamic?

, Jakarta - Memelihara tubuh yang sihat adalah sesuatu yang perlu dilakukan untuk semua orang. Terutama wanita hamil. Pelbagai penyakit yang dialami oleh ibu hamil tentunya dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan, baik untuk ibu dan janin di dalam kandungan. Tidak ketinggalan, beberapa jenis ubat dianggap cukup berisiko untuk dimakan oleh wanita hamil.

Baca juga : Sakit Semasa Kehamilan? Ini adalah senarai ubat yang selamat untuk wanita hamil

Itulah sebabnya penting untuk berkunjung ke hospital terdekat untuk berjumpa doktor apabila anda menghadapi masalah kesihatan. Sebaiknya elakkan pengambilan ubat bebas semasa anda hamil. Terdapat pelbagai jenis kandungan ubat yang berbahaya untuk diambil oleh ibu hamil. Namun, adakah selamat bagi wanita hamil untuk mengambil ubat yang mengandungi asid traneksamat? Dapatkan penjelasan dalam artikel ini!

Asid Tranexamic dan Wanita Hamil

Wanita hamil perlu menjaga kesihatan badan yang optimum. Ini untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang menyebabkan kesan yang cukup serius. Contohnya, pendarahan. Pelbagai pendarahan dapat dialami, mulai dari mimisan, ketika mengalami luka atau cedera, hingga pencabutan gigi.

Secara amnya, pendarahan yang dialami oleh orang yang tidak hamil dapat diatasi dengan penggunaan asid traneksamat atau ubat-ubatan asid traneksamat . Apabila pendarahan berlaku, tubuh akan membeku darah untuk merawat pendarahan. Namun, dalam beberapa keadaan pendarahan sukar dihentikan dan memerlukan rawatan perubatan.

Penggunaan asid traneksamat ubat ini akan membantu tubuh dalam proses pembekuan darah sehingga pendarahan dapat dihentikan. Kemudian, bolehkah wanita hamil yang mengalami pendarahan akibat kecederaan atau mimisan mengambil ubat ini? Sehingga kini belum ada penyelidikan yang mengesahkan bahawa asid tranexamic selamat untuk dimakan bagi wanita hamil.

Baca juga : Jangan cuai, ini adalah sejenis ubat batuk untuk wanita hamil

Asid traneksamat sendiri termasuk dalam kategori risiko kehamilan B pada tahun 2003 Pentadbiran Makanan dan Dadah AS . Ini bermaksud bahawa keadaan ini telah dikaji dengan menggunakan haiwan hamil dan tidak menunjukkan kesan pada janin haiwan. Namun, belum ada kajian langsung mengenai wanita hamil.

Lalu, bagaimana dengan ibu yang menyusu? Adakah ubat ini selamat digunakan dengan ibu menyusu? Begitu juga dengan ibu yang menyusu. Anda harus mengelakkan mengambil ubat asid traneksamat tanpa preskripsi dan nasihat doktor. Kandungan ubat jenis ini sebenarnya dapat dirembeskan ke dalam susu ibu. Atas sebab ini, jika anda hamil dan menyusu, anda harus berhati-hati semasa mengambil jenis ubat tertentu.

Kesan Sampingan Asid Tranexamic

Secara amnya, asid tranexamic boleh menyebabkan gejala jika digunakan dengan tidak betul. Bermula dari loya, muntah, cirit-birit, hingga sakit otot adalah kesan sampingan ubat ini. Walau bagaimanapun, tidak sedikit orang yang menggunakan ubat ini tanpa kesan sampingan.

Berhenti menggunakan asid traneksamat jika anda mengalami kesan sampingan yang teruk. Bermula dari batuk darah, pingsan, mengalami pembengkakan di kawasan yang menyakitkan, kemerahan, kelemahan, hingga gangguan penglihatan.

Perkara yang perlu anda ketahui, sebelum mendapat preskripsi dari doktor, tidak ada salahnya memberitahu sejarah perubatan anda, terutamanya ketika hamil atau menyusu. Berikan maklumat yang sesuai jika anda mempunyai alergi terhadap satu jenis ubat. Dengan cara itu, doktor akan memberikan jenis ubat yang tepat untuk anda, terutamanya untuk wanita hamil.

Baca juga : Sos Soya dan Limau, Ubat Batuk Semula jadi untuk Wanita Hamil

Nah, sekarang anda tidak perlu lagi bersusah payah menunggu di barisan hospital atau farmasi untuk mendapatkan ubat dari doktor. menggunakan untuk membeli ubat mengikut preskripsi doktor. Anda hanya perlu menunggu di rumah dan berehat agar keadaan kesihatan anda bertambah baik. Cara? Awak boleh muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Asid Tranexamic.
ubat-ubatan.com. Diakses pada 2021. Amaran Kehamilan dan Penyusuan Asid Tranexamic.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found