Kesihatan

Tindakan Perubatan yang Sesuai untuk Merawat Nodul dan Polip Kord Vokal

, Jakarta - Adakah anda sering berteriak atau bernyanyi secara berlebihan? Awas nodul dan polip pita suara. Kedua-dua masalah kesihatan ini boleh membuat suara serak, malah sukar untuk diucapkan. Tetapi jangan risau, nodul dan polip pita suara dapat disembuhkan dengan melakukan prosedur perubatan ini.

Menyedari Perbezaan Antara Nodul Kord Vokal dan Polip

Walaupun kedua-duanya menyerang pita suara seseorang, nodul dan polip pita suara sebenarnya berbeza. Nodul pita suara adalah keadaan di mana pertumbuhan yang tidak normal (bukan barah) berlaku pada kedua pita suara kerana penggunaan suara yang berlebihan. Keadaan ini umumnya dialami oleh penyanyi profesional, jadi sering dijuluki sebagai nodul penyanyi . Pada mulanya, nodul yang muncul lembut dan membuat pita suara membengkak. Namun, lama-kelamaan nodul dapat membesar dan mengeras jika anda terus menggunakan pita suara anda secara berlebihan.

Manakala polip mempunyai pelbagai bentuk. Ada yang kelihatan seperti nodul, iaitu benjolan yang membengkak dan tumbuh seperti dahan tanaman. Terdapat juga polip yang kelihatan seperti lepuh yang dipenuhi cecair. Sebilangan besar polip lebih besar daripada nodul dan disebut dengan istilah lain, seperti degenerasi polipoid atau edema Reinke. Untuk jelas, bayangkan bahawa nodulnya sangat tegas, sedangkan tekstur polipnya seperti lepuh. Sama seperti nodul, polip pita suara juga boleh disebabkan oleh penggunaan pita suara yang berlebihan, misalnya dari menjerit banyak. Tetapi di samping itu, penggunaan pita suara yang tidak betul berlaku hanya sekali seperti menjerit terlalu kuat semasa menonton acara sukan juga boleh menyebabkan pertumbuhan polip pita suara. Polip pita suara boleh muncul pada satu atau kedua pita suara.

Gejala Nodul dan Polip Kord Vokal

Orang yang mengalami nodul pita suara akan merasa sakit ketika bercakap, suara yang keluar juga akan terasa serak dan berat. Polip kord suara juga menyebabkan suara terdengar serak dan berat. Tetapi selain itu, gejala lain yang boleh muncul termasuk sakit tikaman dari telinga kiri ke kanan, sakit leher, tidak dapat bercakap dengan suara atau nada yang tinggi, dan merasa lemah.

Rawatan Perubatan untuk Nodul dan Polip Kord Vokal

Nodul dan polip pita suara dapat disembuhkan dengan melakukan pembedahan pita suara. Prosedur pembedahan ini bertujuan untuk membuang atau membuang nodul dan polip dari pita suara. Walau bagaimanapun, prosedur ini hanya dapat dilakukan apabila nodul dan polip sangat besar atau terlalu lama berada di pita suara. Terutama dengan kanak-kanak, pembedahan biasanya tidak digalakkan. Pilihan berikut untuk pembedahan pita suara yang boleh dilakukan untuk merawat nodul dan pita suara:

  • Mikrolaringoskopi

Prosedur ini dijalankan secara mikroskopik. Prosedur ini bertujuan untuk menjadikan tisu lebih mudah dikeluarkan semasa melakukan biopsi atau ketika anda harus memotong polip atau nodul. Dengan cara itu, risiko kerosakan pada tisu sekitarnya dapat diminimumkan.

  • Suntikan Pukal

Orang yang mempunyai nodul dan pita suara biasanya tidak dapat menghasilkan suara yang kuat atau bernada tinggi. Untuk membetulkannya, suntikan pukal boleh menjadi pilihan cara yang boleh dilakukan. Dalam prosedur suntikan pukal , penghidap akan disuntik dengan zat, seperti kolagen, lemak dan beberapa bahan khas ke dalam otot pita suara untuk memulihkan fungsi pita suara yang lemah. Biasanya prosedur ini dilakukan oleh pakar ENT.

  • Kedudukan Pita Vokal

Sekiranya polip pita suara hanya berlaku pada satu pita suara, maka anda boleh meletakkan semula pita suara. Prosedur ini dilakukan untuk menggerakkan kedudukan tisu pita suara, sehingga fungsi pita suara yang sihat akan bertambah baik ketika pita suara yang lain rusak.

  • Mengganti Kerosakan Saraf (Reinnervation)

Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan saraf yang sihat di leher untuk menggantikan saraf pita suara yang rosak. Biasanya enam bulan selepas prosedur ini dilakukan, pita suara dapat kembali berfungsi normal.

Nah, itulah tindakan perubatan yang boleh dilakukan untuk merawat nodul dan polip pita suara. Jangan biarkan pita suara anda mengganggu aktiviti harian anda. Sebaliknya, segeralah berjumpa doktor ENT untuk merawat gangguan tersebut. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk nasihat kesihatan. Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Kerakusan yang berpanjangan dan Hubungannya dengan Pita suara
  • Bolehkah Minuman Sejuk Menyebabkan Serak?
  • Bukan hanya menyanyi, penyebab laringitis juga boleh menjadi bakteria
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found