Kesihatan

Kista boleh berubah menjadi tumor ganas

, Jakarta - Kista sebenarnya tidak berbahaya, jika keadaan ini ditangkap dengan cepat dan mendapat rawatan yang tepat. Walau bagaimanapun, jika kehadirannya tidak dikesan, kista boleh berubah menjadi tumor malignan. Tumor itu sendiri adalah istilah perubatan yang menggambarkan ketulan. Sekiranya benjolan ini jinak, ia disebut tumor jinak. Namun, jika benjolan ini ganas, ia disebut tumor malignan.

Baca juga: Inilah Cara Mengesan Tumor Malignan dan Tumor Benigna

Apakah ciri-ciri kista yang berpotensi menjadi tumor malignan?

Kista adalah tumor jinak yang dibungkus dalam membran tisu. Kista ini biasanya diisi dengan cecair tebal, atau boleh diisi dengan udara atau nanah. Kista boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan, seperti tulang, kulit, dan juga otot. Bentuk kista juga dapat menyerupai organ, seperti ovari, ginjal, atau otak. Kehadiran sista tidak berbahaya, kerana boleh hilang dengan sendirinya tanpa rawatan perubatan khas.

Walaupun jinak, anda tidak boleh keliru, kista ini juga boleh berubah menjadi tumor malignan jika kista telah membesar dan pecah. Pada sista ovari, kista yang pecah akan berdarah yang akan menyekat bekalan darah ke ovari. Pada peringkat ini, gejala akan merangkumi:

  • Perubahan dalam kitaran haid pada wanita.

  • Perut yang terus terasa kembung.

  • Kerap membuang air kecil.

  • Mengalami sakit pelvis.

  • Mengalami kesakitan semasa buang air besar.

  • Mengalami kesakitan semasa melakukan hubungan seks.

  • Rasa kenyang dengan mudah walaupun anda hanya makan sedikit.

Atas sebab ini, jika anda mendapati gejala di atas disertai demam, penurunan berat badan, dan sesak nafas, segera berbincang dengan doktor anda, OK! Kerana keadaan ini boleh membahayakan nyawa anda. Wanita menopaus akan mempunyai risiko lebih tinggi menghidap kista yang merupakan tumor malignan.

Baca juga: Inilah cara untuk mendiagnosis tumor yang perlu anda ketahui

Ketahui Jenis Kista Ovari

Sebilangan besar kista ovari bukan tumor malignan. Berikut adalah beberapa jenis sista dan penjelasannya:

  • Cyst Berfungsi

Pada wanita yang sedang haid, biasanya terdapat juga sista, yang disebut sebagai sista berfungsi. Kista ini tidak memerlukan rawatan perubatan tertentu, kerana ia boleh hilang sendiri. Kista fungsional terbahagi kepada dua jenis, iaitu sista folikular dan kista corpus luteum. Kehadiran kedua-dua kista ini adalah sebahagian daripada kitaran haid wanita yang akan hilang dengan sendirinya tanpa rawatan perubatan tertentu.

  • Cyst Jinak

Kista jinak mempunyai banyak jenis, termasuk sista cystadenoma. sista endometrioma, dan sista dermoid. Setiap kista berpotensi berkembang menjadi tumor. Sekiranya seorang wanita didiagnosis menghidap kista jinak, biasanya doktor akan mengesyorkan pesakit untuk melakukan prosedur pembuangan sista. Selepas itu, doktor akan memantau secara berkala bagaimana keadaan sista selepas operasi.

  • Kista Malignan

Pada kista malignan, akan ada sel-sel tumor yang akan menjadi tumor ganas atau barah ovari. Kista jenis ini biasanya terbentuk dari kista jinak yang berubah menjadi tumor ganas kerana kelewatan mendapatkan rawatan perubatan.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Tumor Benigna dan Tumor Malignan

Untuk mengelakkan kista, apalagi kista berubah menjadi tumor, anda boleh makan bayam, brokoli, tomato, salmon, dan susu. Kista adalah salah satu penyakit yang mesti diperhatikan oleh wanita, malah penyakit ini dapat menyerang wanita pada usia muda. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai masalah organ pembiakan wanita, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found