Kesihatan

Adakah Anjing Memerlukan Vaksin Rabies Setiap Tahun?

, Jakarta - Vaksin rabies untuk anjing sangat penting bagi mereka. Sebabnya, rabies adalah penyakit virus yang hampir selalu membawa maut apabila gejala muncul. Oleh itu, vaksinasi yang betul adalah kaedah terbaik dan satu-satunya untuk menjaga keselamatan anda dan anjing kesayangan anda.

Vaksin rabies untuk anjing juga menjadi sangat penting kerana setakat ini belum ada ujian yang dapat dilakukan pada orang atau haiwan yang masih hidup untuk mengetahui apakah mereka dijangkiti. Tidak ada rawatan yang dapat menghentikan virus setelah gejala muncul. Sebaik sahaja anda mengetahui sama ada anda atau haiwan kesayangan anda dijangkiti virus, hampir dapat dikatakan bahawa sebarang langkah pencegahan sudah terlambat.

Sekiranya anjing tidak mendapat vaksin rabies, ia boleh menggigit, digigit, atau mempunyai luka yang tidak diketahui yang mungkin mengandungi virus rabies. Menjaga haiwan peliharaan pada masa kini dengan memberi vaksin rabies sangat penting dan bahkan diharuskan oleh undang-undang di beberapa negara.

Baca juga: Inilah cara penyebaran Rabies yang tidak disedari

Jadual Vaksin Rabies yang Disyorkan untuk Anjing

Setiap negeri mempunyai undang-undang sendiri untuk jadual vaksin rabies yang diperlukan untuk anjing. Biasanya anjing diberi vaksin rabies pertama ketika berumur 3 bulan. Vaksinasi rabies kedua kemudian dapat diberikan satu tahun setelah vaksin pertama.

Kemudian, anjing tersebut akan diberi vaksin setiap tahun atau setiap tiga tahun bergantung kepada undang-undang negara dan vaksin yang digunakan. Anda boleh bergantung pada doktor haiwan anda untuk mendapatkan maklumat yang anda perlukan untuk menjaga keselamatan anjing anda daripada rabies.

Berapa lama Vaksin Rabies Berakhir?

Terdapat vaksin rabies yang dilabel berkesan selama satu tahun atau tiga tahun, walaupun kandungan sebenar vaksin mungkin sama. Pelabelan adalah masalah pengujian dan pembuktian, dan perbezaan antara kedua vaksin adalah ujian yang dilakukan oleh pengilang.

Beberapa negeri di Amerika Syarikat mengharuskan haiwan peliharaan diberi vaksin terhadap rabies setiap tahun, tidak kira sama ada vaksin tersebut dianggap berkesan selama satu atau tiga tahun. Doktor haiwan juga dapat membantu memberikan maklumat mengenai kapan tepatnya vaksin rabies harus diberikan.

Baca juga: 3 Gejala Rabies pada Manusia

Mengapa Anjing Memerlukan Penyakit Rabies?

Vaksin rabies memberitahu tubuh bagaimana mengenali virus rabies dan bagaimana membuat tindak balas sistem imun yang akan membunuh virus jika ia berlaku. Dari masa ke masa, keberkesanan vaksin mula berkurang, itulah sebabnya vaksin penggalak diperlukan untuk menjaga anjing dilindungi.

Bolehkah Anjing Vaksinasi Mendapatkan Rabies?

Vaksin rabies sangat berkesan. Namun, tidak ada vaksin yang efektif 100 persen, dan telah dilaporkan terdapat kes-kes haiwan vaksin yang dijangkiti virus rabies. Pencegahan terbaik adalah mengikuti maklumat terkini mengenai vaksin rabies anjing sepanjang hayatnya.

Baca juga: Jangan Meremehkan Rabies, Inilah Komplikasi

Adakah Kesan Sampingan Vaksin Rabies?

Kesan sampingan yang biasa termasuk rasa tidak selesa atau bengkak di tempat vaksinasi, demam kelas rendah, dan penurunan selera makan dan tahap aktiviti. Gejala ini boleh bermula dalam beberapa jam selepas vaksinasi dan akan hilang dalam satu atau dua hari.

Sekiranya kesan sampingan bertambah buruk atau berlanjutan lebih lama daripada beberapa hari, hubungi doktor haiwan anda supaya mereka dapat membantu melegakannya. Kadang-kadang, pembengkakan kecil dan kuat di tempat suntikan boleh berlangsung selama beberapa minggu. Sekiranya ia berlangsung lebih dari tiga minggu atau nampaknya semakin besar, anda harus menghubungi doktor haiwan anda. Anda boleh menghubungi doktor haiwan di aplikasi untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah.

Kesan sampingan dari vaksin sebenarnya kurang biasa, tetapi boleh menjadi serius. Beberapa kesan sampingan yang perlu diperhatikan termasuk:

  • Muntah atau cirit-birit.
  • Ruam gatal.
  • Bengkak moncong dan di sekitar muka, leher atau mata.
  • Batuk yang teruk atau sukar bernafas, bahkan pingsan.

Kesan sampingan yang serius ini biasanya berlaku beberapa minit hingga beberapa jam setelah menerima vaksin. Mereka mungkin mengalami kecemasan yang mengancam nyawa yang memerlukan rawatan doktor haiwan kecemasan segera.

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Bukit. Diperoleh pada 2021. Kesan Sampingan Vaksin Rabies pada Anjing.
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Adakah Anjing Saya Memerlukan Vaksin Rabies Setiap Tahun?
Amalan Veterinar Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Vaksinasi Rabies pada Anjing.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found