Kesihatan

Benjolan di kawasan pembukaan faraj, gejala sista Bartholin?

Jakarta - Kista yang tumbuh di kawasan Miss V selalu membuat wanita merasa cemas . Satu contoh, sista Bartholin. Kista ini terbentuk apabila terdapat penyumbatan pada saluran kelenjar Bartholin. Kista ini boleh menjadi kecil dan tidak menyakitkan, tetapi juga boleh berlaku sebaliknya.

Bartholin sendiri adalah kelenjar yang terletak di kedua-dua belah bibir Miss V. Kelenjar ini mengeluarkan cecair yang bertindak sebagai pelincir semasa persetubuhan. Kelenjar ini sukar dikesan dengan tangan atau mata kerana ukurannya yang sangat kecil.

Baca juga: Jangan menyamakannya dengan tumor, inilah kista

Apa yang perlu difahami, semua wanita pada semua peringkat usia berisiko terkena kista Bartholin. Tetapi, biasanya wanita pada usia 20-29 tahun mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Jadi, apakah gejala keadaan ini? Adakah benar sista jenis ini boleh menyebabkan benjolan pada Miss V?

Kenali Gejala

Kista jenis ini boleh menyebabkan berlainan gejala pada setiap wanita. Tetapi, sekurang-kurangnya ada beberapa gejala yang biasanya terjadi, seperti:

  • Kista Bartholin yang tidak dijangkiti adalah benjolan lembut yang tidak menyakitkan. Kista ini biasanya ditemui secara tidak sengaja, misalnya semasa pemeriksaan pelvis rutin.

  • Ukuran kista ini dapat membesar dalam beberapa jam atau hari, jika dijangkiti. Selain menyebabkan pembengkakan, jangkitan ini dapat menghasilkan nanah (abses) dan menyakitkan.

  • Gejala juga boleh disertai demam.

Baca juga: Mana Yang Lebih Berbahaya, Mioma atau Cyst?

Gegaran Saluran Tersumbat

Pada dasarnya, cecair yang dikeluarkan oleh kelenjar Bartholin mengalir melalui saluran terus ke Miss V. Nah, jika salurannya, itu akan menjadi cerita yang berbeza. Saluran tersumbat akan mengumpulkan lebihan cecair, yang kemudian berkembang menjadi sista.

Bagi anda yang ingin melakukan hubungan seks ketika keadaan di atas berlaku, rasanya anda perlu berhati-hati. Kerana, kista ini boleh bertambah besar selepas hubungan seks, kerana penambahan cairan yang dihasilkan oleh kelenjar Bartholin semasa hubungan seksual.

Penyumbatan kelenjar ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Contohnya, jangkitan bakteria, keradangan, atau kerengsaan jangka panjang. Di samping itu, jangkitan kista jenis ini juga boleh disebabkan oleh bakteria yang menyebabkan jangkitan kelamin (STI). Contohnya, bakteria Neisseria gonorrhoeae yang menyebabkan Chlamydia.

Di samping itu, kehamilan, diabetes, dan menderita IMS adalah faktor yang dapat meningkatkan perkembangan sista seseorang.

Baca juga: Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Merawat Kista dengan Laparoskopi

Cara mengatasi

Secara amnya, sista ini tidak memerlukan rawatan khas, terutamanya jika tidak menyebabkan simptom. Walau bagaimanapun, jika kista sangat mengganggu, maka ada beberapa pilihan rawatan yang boleh dilakukan:

  • Rendam di Air suam

Merendam dalam air suam beberapa kali sehari selama 3-4 hari dapat membantu kista kecil pecah dan mengalirkan sendiri.

  • Saliran Pembedahan

Sekiranya sista dijangkiti atau sangat besar, saliran pembedahan dapat dilakukan. Saliran ini boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan atau ubat penenang. Dalam prosedur ini, doktor membuat sayatan kecil, sehingga cairan dapat mengalir. Doktor kemudian meletakkan kateter kecil di sayatan dan membiarkannya di sana selama kira-kira 6 minggu supaya saliran dapat dilakukan sepenuhnya.

  • Antibiotik

Pada kista yang dijangkiti, antibiotik diperlukan untuk membunuh bakteria, terutama jika kista terbukti dijangkiti oleh patogen yang menyebabkan penyakit kelamin. Walau bagaimanapun, jika abses dikeringkan sepenuhnya, doktor sering tidak perlu menetapkan antibiotik

  • Marsupialisasi

Sekiranya kista berulang dan sangat mengganggu, marsupialisasi dapat dilakukan, di mana doktor meletakkan jahitan di setiap sisi sayatan untuk membuat jalan keluar tetap yang berdiameter kurang dari 6 milimeter. Kateter kecil boleh diletakkan untuk membantu pembuangan air selama beberapa hari selepas prosedur. Prosedur ini dapat membantu mengurangkan kista Bartholin yang berulang.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit di atas? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found