Kesihatan

5 Khasiat Nangka untuk Kesihatan

Jakarta - Buah nangka sangat disukai kerana rasanya yang manis. Selain dimakan secara langsung, nangka dapat dimakan sebagai ais krim, penkek, kek span, dan hangat. Sebenarnya, nangka bukan sahaja merosakkan lidah dengan rasanya, buah ini juga mempunyai sejumlah kandungan khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah faedah nangka untuk kesihatan tubuh:

Baca juga: 5 Makanan untuk Kulit Lebih Cerah

1. Mencegah dan Memerangi Kanser

Nangka mengandungi isoflavon, fitonutrien, lignin, dan saponin yang dapat membantu tubuh mencegah barah. Bahan ini berfungsi dengan melawan kemasukan radikal bebas ke dalam badan. Radikal bebas adalah salah satu bahan yang mencetuskan barah.

2. Meningkatkan Kekebalan Badan

Kandungan vitamin C dalam nangka bertindak sebagai antibakteria, dan menguatkan sistem imun badan dan meningkatkan fungsinya. Sekiranya sistem ketahanan badan dijaga dengan baik, tubuh menjadi lebih sihat dan dilindungi dari serangan penyakit berbahaya dan jangkitan.

3. Mencegah Kerosakan Sel DNA

Selain berperanan dalam mencegah perkembangan sel barah, memakan nangka secara teratur juga dapat membantu melindungi sel DNA di dalam tubuh. Ini berlaku kerana kandungan antioksidan dalam nangka mencegah kerosakan sel DNA akibat serangan radikal bebas.

Baca juga: Hati-hati dengan Penyakit Kronik Kerana Radikal Bebas

4. Pastikan Pencernaan Sihat

Menjaga pencernaan agar tetap sihat adalah salah satu kebaikan nangka untuk kesihatan tubuh. Kandungan getah nangka dapat membersihkan usus dengan baik. Selain itu, getah dalam nangka mengandungi serat yang dapat menghilangkan toksin dalam sistem pencernaan. Kerana kandungan seratnya yang tinggi, buah ini baik untuk seseorang yang sedang menjalani diet.

5. Menjaga Kesihatan Kulit

K Kandungan antioksidan dalam nangka mampu melambatkan aktiviti radikal bebas dalam badan yang menjadi penyebab penuaan pramatang. Buah ini juga baik untuk dimakan oleh seseorang yang melakukan banyak aktiviti luar dan sering terdedah kepada sinar ultraviolet (UV), pencemaran, dan asap kenderaan.

Untuk menikmati manfaat nangka untuk kesihatan, pastikan anda memakan buah nangka secara sederhana. Kerana, segala yang berlebihan tidak akan baik pada akhirnya. Daripada sihat dan mendapat manfaat nangka yang baik, anda sebenarnya akan mengalami masalah kesihatan yang lain. Untuk mengetahui berapa banyak yang anda boleh makan setiap hari, sila berbincang secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya!

Selain memakan nangka, anda juga perlu mengamalkan diet sihat berkhasiat yang seimbang, dan gaya hidup sihat lain untuk menyokong kesihatan tubuh anda. Untuk menyelesaikannya, ambil vitamin dan makanan tambahan jika diperlukan.

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan dengan Gastritis

Berhati-hati untuk pesakit kencing manis

Tidak semua orang boleh makan nangka, kerana rasanya yang manis. Pesakit kencing manis disarankan untuk membatasi pengambilan nangka setiap hari, kerana mengandungi indeks glisemik yang tinggi. Sekiranya dikonsumsi terlalu banyak, dan bukannya menjadi sihat, kadar gula dalam darah akan meningkat.

Orang yang menghidap diabetes juga diminta minum ubat secara teratur dan teratur. Ini juga menjadikan mereka tidak dibenarkan makan nangka. Buah ini juga boleh menyebabkan interaksi ubat dan mempengaruhi kerja ubat tertentu. Jadi, jika anda mengambil ubat tertentu, anda harus mengelakkan memakan nangka sebentar, ya!

Rujukan:
Jurnal Sains Makanan Antarabangsa. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Pemakanan dan Kesihatan Nangka.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah Manfaat Kesihatan Nangka?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Nangka Baik untuk Anda? Pemakanan, Faedah dan Cara Memakannya.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found