Kesihatan

Tanpa menyedarinya, lipoma tumbuh di bahagian badan ini

, Jakarta - Lipoma dicirikan oleh penampilan benjolan berisi lemak yang tumbuh di antara lapisan kulit dan otot. Benjolan lipoma biasanya sedikit pucat warnanya, tidak lembut, dan apabila ditekan ia bergerak dengan mudah. Lipoma boleh muncul di satu atau beberapa bahagian badan. Keadaan ini bukan jenis tumor yang barah dan tidak begitu berbahaya. Namun, jika menyebabkan kesakitan, penghidapnya mungkin ingin menyingkirkannya.

Baca juga: Daging yang tumbuh di kulit boleh menjadi tanda barah

Lipoma sering muncul di leher, bahu, punggung, perut, lengan dan paha. Benjolan pada umumnya berukuran sekitar 5 sentimeter. Sekiranya benjolan ini tumbuh, lipoma boleh menekan saraf yang berdekatan, menyebabkan kesakitan.

Lipoma boleh dialami oleh orang-orang dari semua peringkat umur dan semua jantina. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang dewasa dan jarang mempengaruhi kanak-kanak. Boleh dikatakan, lipoma adalah sejenis tumor jinak yang terdiri daripada tisu lemak yang tumbuh perlahan di bawah kulit.

Siapa yang berisiko untuk keadaan ini?

Setakat ini tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan pertumbuhan tisu lemak di bawah kulit. Walau bagaimanapun, seseorang yang mempunyai sejarah keluarga lipoma mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk menghidap keadaan ini. Lipoma sering dialami oleh individu berusia 40-60 tahun. Terdapat keadaan tertentu yang dianggap mencetuskan perkembangan lipoma, seperti adiposis dolorosa, sindrom Cowden, sindrom Gardner, dan penyakit Madelung.

Cara Mendiagnosis Lipoma

Sebenarnya tidak sukar untuk mendiagnosis lipoma. Ini kerana benjolan sering muncul di kawasan yang kelihatan. Pada mulanya, orang yang mengalami lipoma mungkin bimbang dan takut akan ketulan yang ada di sana. Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada benjolan yang tumbuh adalah tumor atau lipoma.

Untuk mendiagnosis lipoma, tentu saja, doktor perlu melakukan pemeriksaan fizikal. Lipoma lembut dan tidak menyakitkan apabila disentuh. Ini kerana, lipoma terdiri daripada tisu lemak. Lipoma juga mudah bergerak apabila disentuh.

Baca juga: Lipoma Muncul, Perlu Pembedahan Segera?

Dalam beberapa kes, doktor boleh memerintahkan biopsi lipoma. Biopsi dilakukan dengan mengikis sekeping tisu kecil untuk membuat sampel yang kemudian diuji di makmal. Biopsi adalah langkah diagnostik untuk memastikan bahawa benjolan tidak barah. Sekiranya benjolan tersebut ternyata mempunyai tanda-tanda barah, ujian lebih lanjut mungkin diperlukan.

Bolehkah Lipoma Dihilangkan?

Walaupun tidak berbahaya, tetapi penghidap lipoma mungkin mempunyai keinginan untuk membuangnya. Benjolan yang timbul di kawasan tertentu boleh mengurangkan imej diri pesakit. Namun, sebelum mengeluarkan lipoma, doktor perlu mempertimbangkan beberapa faktor untuk memilih jenis rawatan yang sesuai.

Faktor-faktor ini merangkumi seberapa besar lipoma, berapa banyak lipoma yang anda ada, sama ada lipoma itu menyakitkan dan adakah individu tersebut berisiko mendapat barah. Sekiranya pelbagai faktor telah ditentukan, maka rawatannya dapat dilakukan dalam bentuk:

1. Operasi

Pembedahan adalah kaedah yang paling biasa untuk menghilangkan lipoma. Pilihan rawatan ini biasanya dilakukan sekiranya lipoma masih tumbuh. Untuk menghentikan pertumbuhannya, lipoma mungkin perlu dikeluarkan sepenuhnya melalui prosedur pembedahan.

2. Liposuction

Pilihan rawatan lain adalah sedot lemak. Oleh kerana lipoma adalah tisu berlemak, sedot lemak dapat berfungsi dengan baik untuk mengurangkan ukurannya. Liposuction dilakukan dengan picagari besar untuk menyedut cecair lemak. Sebelum ini, kawasan lipoma boleh dibius sehingga mati rasa dan tidak menyakitkan semasa prosedur sedot lemak.

3. Suntikan steroid

Suntikan steroid juga boleh digunakan dalam benjolan untuk mengurangkan ukuran lipoma. Walau bagaimanapun, jenis rawatan ini tidak dapat menghilangkan lipoma sepenuhnya.

Baca juga: Dianggap remeh, Lipoma boleh membawa maut

Anda mendapat benjolan dan mengesyaki itu adalah lipoma, tanya doktor pertama untuk memastikan. Klik Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found