Kesihatan

Cara Mengelakkan Keguguran pada Trimester Pertama

, Jakarta - Sebenarnya, dalam kebanyakan kes, keguguran tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, ibu dapat mengelakkan penyebab keguguran dan mengekalkan kehamilan dan kesihatan keseluruhan. Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan keguguran, yang menjadikannya tidak dapat dielakkan.

Masalah ini merangkumi kelainan kromosom dan masalah perkembangan janin. Kira-kira 10 peratus kehamilan awal berakhir dengan keguguran sebelum minggu kedua puluh. Bilangan keguguran sebenarnya sebenarnya lebih tinggi, kerana banyak orang keguguran apabila mereka tidak mengetahui bahawa mereka hamil.

Walaupun tidak ada cara yang tepat untuk mencegah keguguran, ibu dapat mengambil langkah untuk menjalani kehamilan yang lebih sihat. Ini menurunkan risiko keguguran dengan mengurangkan risiko kemungkinan penyebab kelahiran pramatang.

Baca juga: Wanita Hamil, Mesti Tahu Sebab dan Tanda Keguguran

Petua Mencegah Keguguran

Kerana sukar untuk dielakkan, berikut adalah beberapa petua untuk mendapatkan kehamilan yang sihat sehingga anda dapat menghindari risiko keguguran.

1. Pengambilan Asid Folik

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan 400 mikrogram asid folik setiap hari dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran yang merupakan penyebab keguguran yang biasa. Oleh itu, mulailah mengambil vitamin B ini setiap hari semasa masih dalam program untuk hamil. Ibu boleh terus meminumnya semasa hamil untuk mendapatkan faedah maksimum.

2. Amalkan Gaya Hidup Sihat

Elakkan faktor risiko yang tidak sihat, seperti:

 • Merokok atau menjadi perokok pasif.
 • Pengambilan alkohol
 • Penggunaan ubat di luar preskripsi doktor.
 • Anda juga harus mengehadkan pengambilan kafein hingga 300 miligram atau kurang setiap hari.

Di samping mengelakkan risiko, ibu juga dapat meningkatkan kesihatan kehamilan dengan:

 • Bersenam secara berkala.
 • Dapatkan tidur yang mencukupi.
 • Makan makanan yang sihat dan seimbang semasa mengandung.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat.

Berat badan berlebihan, gemuk, atau kekurangan berat badan juga dapat meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan dan mereka juga boleh menjadi penyebab keguguran.

3. Ambil Pencegahan Jangkitan

Basuh tangan anda dengan kerap untuk membantu mengelakkan penyakit seperti selesema dan radang paru-paru, yang mudah merebak. Pastikan juga ibu mempunyai imunisasi terkini. Ibu boleh membuat janji temu di hospital melalui untuk berbincang dengan doktor anda mengenai imunisasi lain yang mungkin anda perlukan semasa mengandung, termasuk selesema. Dengan membuat janji melalui aplikasi , maka ibu dapat dengan lebih senang berjumpa doktor tanpa perlu beratur.

4. Menguruskan Keadaan Kronik

Sekiranya ibu mempunyai masalah kesihatan, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, atau penyakit autoimun, berjumpa doktor untuk merawat atau menguruskannya dengan betul. Ini dapat membantu mencegah keguguran semasa mengandung.

5. Amalkan Aktiviti Seksual yang Selamat

Beberapa penyakit kelamin (STD) menyebabkan komplikasi semasa kehamilan. Dapatkan ujian sebelum cuba hamil. Sekiranya anda sudah hamil, lakukan ujian secepat mungkin.

Semasa mengandung, gunakan alat kontraseptif seperti kondom dengan betul dalam setiap hubungan seksual, termasuk seks oral atau dubur, untuk mengurangkan risiko PMS.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Keguguran Yang Anda Perlu Tahu

Bolehkah Keguguran Dihentikan?

Dalam kebanyakan kes, ibu tidak dapat menghentikan keguguran setelah ia bermula, tidak kira trimester semasa. Gejala keguguran biasanya menunjukkan bahawa kehamilan sudah berakhir.

Dalam beberapa kes, gejala mungkin merupakan tanda keadaan yang disebut ' keguguran terancam '. Keadaan ini boleh berlaku pada orang yang hamil kurang dari 20 minggu. Ibu mungkin berdarah besar dan menganggap kehamilan sudah berakhir.

Tetapi, jika degupan jantung janin masih ada, kehamilan boleh berlanjutan. Oleh itu, adalah mustahak bagi ibu untuk bekerjasama dengan doktor untuk mengelakkan keguguran sepenuhnya. Beberapa rawatan untuk keadaan ini termasuk:

 • Rehat katil yang lengkap.
 • Elakkan hubungan seksual.
 • Jalankan rawatan untuk sebarang keadaan yang mendasari yang mungkin menyebabkan pendarahan.
 • Suntikan progesteron.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Komplikasi yang Disebabkan oleh Keguguran

Itulah petua untuk mencegah keguguran dan bagaimana menguruskan faktor penyebab keguguran. Sekiranya ini adalah kehamilan pertama anda, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda atau dapatkan maklumat yang boleh dipercayai mengenai keadaan kehamilan anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anda Mencegah Keguguran?
Tommy. Diperoleh pada tahun 2021. Seberapa Besar Kemungkinan Keguguran dan Apa Yang Boleh Saya Lakukan untuk Mencegahnya?
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. 10 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Sekarang untuk Mengurangkan Risiko Kehilangan Kehamilan Anda.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found