Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Jenis Penyakit di Iguania Yang Paling Rentan

"Sama seperti manusia, iguana juga boleh jatuh sakit. Terdapat banyak penyakit di iguana yang boleh berlaku dan penyebabnya boleh berbeza-beza, seperti parasit, pemberian makanan dan kalsium yang tidak betul, dan banyak lagi. Namun, dengan rawatan awal, komplikasi pasti dapat dielakkan. "

, Jakarta - Iguan digolongkan sebagai haiwan yang berumur panjang, tetapi mereka juga boleh jatuh sakit atau mati pada usia muda. Penyakit di iguana juga banyak jenisnya, jadi jika anda menyimpan reptilia ini, maka cara terbaik untuk merawat iguana adalah dengan mencegah penyakit atau mengatasinya lebih awal.

Terdapat beberapa jenis penyakit di iguana yang paling biasa. Mulai dari penyakit tulang metabolik, jangkitan pernafasan, parasit, jangkitan kulat, abses, gingivitis, ekor patah, patah anggota badan atau jari kaki, dan banyak lagi. Inilah ulasannya!

Baca juga: 3 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menjaga Iguan

Jenis Penyakit di Iguanas

Berikut adalah beberapa penyakit iguana yang paling biasa dan cara mengatasinya:

Penyakit Tulang Metabolik

Penyakit tulang metabolik adalah salah satu penyakit yang paling biasa di iguana. Keadaan ini adalah sekumpulan gangguan yang berbeza yang sering menyebabkan demineralisasi tulang iguana. Gangguan yang berbeza seperti penyakit ginjal, kekurangan kalsium yang teruk, gangguan elektrolit, dan masalah paratiroid menyebabkan penurunan kadar kalsium dalam tubuh iguana.

Keadaan ini juga disebabkan oleh ketidakseimbangan atau tahap fosforus yang tidak sesuai, vitamin D, bahkan magnesium. Fosfor adalah pengambilan penting bagi iguana, tetapi mereka mesti mengambil kalsium dua kali lebih banyak daripada fosfor.

Kekurangan salah satu daripada mineral ini atau vitamin D menyumbang kepada masalah ini. Vitamin D penting untuk menyerap kalsium, jadi berikan pencahayaan UVB buatan, suplemen vitamin D3, dan sinar matahari yang tidak ditapis bila memungkinkan. Di samping itu, makanan yang tinggi asid oksalik mengikat kalsium dan mencegah penyerapannya oleh iguana. Pastikan untuk meminimumkan penggunaan makanan dari iguana ini.

Apabila kadar kalsium darah turun terlalu rendah, tubuh iguana akan mengambil kalsium dari tulang untuk memenuhi keperluannya. Tahap kalsium yang rendah ini menyebabkan tulang di rahang dan kaki menjadi lembut.

Anda dapat melihat iguana mengalami gangguan ini dengan menyentuh anggota badan dan rahangnya. Kaki, terutama bahagian belakang akan kelihatan bengkak. Mereka akan gemuk dan lentur. Iguan mungkin mengalami kesakitan dan kebanyakan mereka menjadi malas untuk bergerak. Terdapat risiko besar ubah bentuk dan patah tulang. Selera iguana juga dapat dikurangkan dan jika penyakit ini diabaikan untuk waktu yang lama, rahang akan kehilangan bentuknya dan kelihatan agak rata.

Jangkitan Saluran Pernafasan

Sekiranya anda melihat iguana anda lesu dan bersin, ia mungkin mengalami jangkitan pernafasan. Gejala lain mungkin termasuk tekak yang membesar dan pernafasan lebih cepat. Iguana juga boleh menolak makanan / air dan bernafas semasa membuka mulut. Anda juga dapat melihat kehadiran busa di dalam air liur. Masalah pernafasan pada iguana tidak biasa jika ia hidup dalam keadaan optimum.

Untuk membantu iguana anda kembali sihat, tingkatkan suhu di tempat berjemur sebanyak 5-10 darjah, secepat mungkin dan sediakan banyak air. Sekiranya gejala anda tidak hilang dalam 5 hari atau iguana anda kelihatan terlalu lesu, segera berjumpa doktor haiwan anda.

Gangguan buah pinggang

Terdapat pelbagai penyebab penyakit buah pinggang pada iguana. Ini termasuk overdosis ubat, dehidrasi, gout, terlalu banyak makanan tambahan, dan protein dalam diet. Iguan juga boleh menurunkan berat badan dan menjadi lebih letih daripada biasa. Sukar untuk mengesan penyakit buah pinggang pada peringkat awal, jadi diet yang sihat dan rawatan yang tepat sangat penting untuk membantu mencegah masalah ini.

Baca juga: Ketahui 4 Cara Memilih Makanan Iguana yang Sesuai

Parasit Dalaman

Sebenarnya, kebanyakan iguana liar membawa parasit dalaman. Sementara itu, iguana tertawan juga membawa parasit. Untuk memeriksa parasit dalaman, anda harus membawa reptilia ini ke doktor haiwan sebaik sahaja anda menggunakannya.

Parasit dalaman mungkin termasuk kurap, nematoda, cacing pita, cacing gelang, cacing kremi, cacing tambang atau protozoa. Walaupun jumlah parasit dalaman yang rendah mungkin tidak mengganggu proses tubuh yang normal, jika jumlah parasitnya tinggi, ia akan berlaku. Terlalu banyak parasit dalaman akan mengganggu penyerapan vitamin, pencernaan makanan, dan boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan penurunan berat badan.

Gejala parasit dalaman adalah najis yang tidak normal (bau yang kuat, warna yang berbeza), selera makan yang buruk dan iguana kelihatan tidak selesa selepas makan.

Parasit Luaran (Kulit)

Iguana juga rentan terhadap parasit kulit seperti tungau atau kutu. Tungau merah atau hitam, melekat pada bahagian tubuh iguana yang berlainan dan memakan darah. Mereka bersembunyi di tempat-tempat yang sukar dilihat, seperti antara anggota badan dan skala atas. Penyakit iguana ini akan menjadikan mereka sangat tidak selesa dan mereka akan berusaha menyingkirkannya sendiri dengan mandi dan bergerak.

Sekiranya anda mengesyaki tungau, periksa iguana dan kandangnya, terutama airnya. Tungau sangat kecil, tetapi anda dapat melihatnya jika anda melihat dengan teliti. Gunakan semburan tungau reptilia seperti ini pada kulit iguana anda dan semasa membersihkan kandang.

Mineralisasi Organ Dalaman

Mineralisasi organ dalaman iguana berlaku apabila anda memberi kalsium atau vitamin D3 iguana anda terlalu banyak. Makanan tambahan yang berlebihan ini akan menyebabkan kalsium atau vitamin D3 disimpan di dalam organ dalaman. Sekiranya anda melihat penyakit ini di iguana lebih awal, adalah mungkin untuk menyelamatkan iguana dari kematian.

Baca juga: Petua untuk Menyiapkan Sangkar yang Sesuai untuk Iguana

Itulah beberapa penyakit di iguana yang dapat anda cegah dan rawat sejak awal untuk mencegah komplikasi yang tidak diingini. Tetapi jika anda mempunyai haiwan peliharaan lain seperti kucing atau anjing dan memerlukan makanan atau keperluan haiwan lain, sekarang anda boleh membeli keperluan haiwan ini di . Terutama dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan anda dapat tiba dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Kadal 101. Diakses pada tahun 2021. Isu dan Penyakit Kesihatan Iguana.
Hospital Haiwan VCA. Diakses pada tahun 2021. Iguanas - Penyakit.
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Iguanas - Masalah.