Kesihatan

Inilah sebab asap rokok boleh mencetuskan barah paru-paru

, Jakarta - Merokok dikenal sebagai kebiasaan tidak sihat yang dapat memicu perkembangan pelbagai penyakit, salah satunya adalah barah paru-paru. Bukan hanya perokok aktif yang berisiko tinggi mengalaminya, orang yang sering terdedah kepada asap rokok perokok pasif juga berisiko terkena barah paru-paru.

Merokok adalah faktor risiko nombor satu untuk barah paru-paru. Melancarkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), orang yang merokok mempunyai risiko 15-30 kali lebih tinggi terkena barah paru-paru atau mati akibat barah daripada orang yang tidak merokok. Di Amerika Syarikat, merokok dikaitkan dengan sekitar 80-90 peratus kematian akibat barah paru-paru. Namun, menghirup asap dari rokok, paip atau cerut orang lain juga boleh menyebabkan barah paru-paru.

Baca juga: Inilah yang berlaku sekiranya anda terlalu kerap terkena asap rokok

Menghirup Asap Rokok Sama seperti Merokok

Apabila anda menyedut asap rokok, anda seperti merokok. Kesan merokok pada perokok aktif hampir sama dengan perokok pasif. Apabila anda menyedut asap rokok, yang penuh dengan bahan penyebab barah (karsinogen), perubahan pada tisu paru-paru akan segera bermula.

Asap rokok mengandungi campuran toksik lebih daripada 7000 bahan kimia, kira-kira 70 daripadanya diklasifikasikan sebagai karsinogenik atau penyebab barah. Ini termasuk arsenik, benzena, kadmium, kromium, formaldehid, N-nitrosamin, nikel, dan vinil klorida. Apabila terdedah kepada bahan kimia ini dan asap rokok, sel paru-paru dapat bermutasi dan membentuk tumor barah.

Baca juga: Selain merokok, ini adalah satu lagi penyebab barah paru-paru

Terdapat beberapa cara asap rokok boleh menyebabkan barah paru-paru:

  • Kerosakan DNA Terus

Apabila terkena karsinogen, helai DNA boleh mula pecah. Ini menyebabkan sel terlalu banyak berkembang dan mencegah apoptosis, yang diprogramkan kematian sel yang memberi ruang untuk penggantian dengan sel baru yang sihat. Perubahan ini menyebabkan sel barah membiak dengan tidak terkawal dan hampir tidak dapat mati.

  • Pembaikan Sel Terjejas

DNA yang rosak biasanya dapat diperbaiki dan sel bermutasi dapat dimusnahkan oleh mekanisme yang membantu tubuh melawan barah. Tumor suppressor gen memberi kod untuk enzim yang mencetuskan kematian sel yang rosak dan memerintahkan tubuh untuk membuat sel baru yang sihat.

Walau bagaimanapun, kromium dari asap rokok dapat mengikat DNA dan membungkam gen penekan tumor dengan berkesan. Arsenik dan nikel juga dapat melakukan perkara yang sama dengan mendorong mutasi pada gen penekan tumor.

  • Keradangan

Apabila terkena asap rokok, tubuh akan bertindak balas dengan melepaskan sebatian pro-radang dalam usaha untuk mengurangkan kerosakan sel. Lama kelamaan, keradangan yang berlaku boleh merosakkan DNA selular dan mengubah cara sel melekat satu sama lain. Ini membolehkan sel barah bermigrasi secara bebas dan menjadi invasif.

  • Kerosakan pada Cilia

Cilia adalah struktur seperti rambut kecil yang melapisi saluran udara yang mengeluarkan sisa dari paru-paru. Racun tertentu dalam asap tembakau, seperti formaldehid, dapat melumpuhkan silia dan dari masa ke masa, merosakkannya sehingga tidak dapat diperbaiki. Ini menyebabkan zarah berbahaya dalam asap rokok tinggal di paru-paru lebih lama.

  • Gangguan Fungsi Imun

Walaupun karsinogen dalam asap tembakau terlibat dalam pembentukan tumor barah, bahan kimia lain dapat menyumbang kepada perkembangan barah paru-paru dengan menekan keseluruhan sistem imun. Nikotin dan tar merosakkan tindak balas imun semula jadi tubuh dan menyekat beberapa mekanisme yang dapat mencegah barah, seperti apoptosis.

Itulah sebabnya mengapa asap rokok juga boleh mencetuskan barah paru-paru. Jadi, hindarkan asap rokok orang lain sebanyak mungkin untuk mencegah barah paru-paru. Sekiranya anda tinggal atau bekerja dengan orang yang merokok, minta mereka berhenti merokok atau sekurang-kurangnya minta mereka merokok di luar. Elakkan kawasan di mana orang merokok dan pilih kawasan bebas asap rokok.

Baca juga: Kenali Gejala Awal Kanser Paru-paru

Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan akibat asap rokok, seperti batuk atau sesak nafas, anda boleh membeli ubat untuk melegakannya melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah pergi ke farmasi lagi, tinggal sahaja pesanan Cukup melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Merokok dan Kanser Paru-paru.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Apakah Faktor Risiko untuk Kanser Paru-paru?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kanser paru-paru