Kesihatan

Susu lembu atau kacang soya, yang manakah lebih sihat?

, Jakarta - Susu lembu atau susu kedelai, yang manakah lebih sihat? Soalan ini sering timbul dalam fikiran orang, terutama bagi mereka yang sedang menjalani diet. Untuk mengetahui mana yang lebih sihat sebenarnya ditentukan oleh keperluan setiap orang.

Susu kedelai diperkaya dengan kalsium yang serupa dengan nutrien dalam susu lembu. Walau bagaimanapun, susu soya tidak memberikan faedah kesihatan yang lengkap, walaupun nutrien dalam susu soya mudah diserap seperti susu lembu. Bagi kebanyakan orang, susu lembu adalah pilihan pemakanan yang unggul sebagai sebahagian daripada diet yang sihat.

Baca juga: Susu Lembu atau Soya Terbaik untuk Orang Dewasa?

Perbandingan Susu Lembu dan Soy Soya

Susu lembu memberikan faedah kesihatan dan mengandungi nutrien yang mudah diserap dan sukar ditiru. Walaupun susu kedelai tidak mempunyai bukti untuk menyokong manfaat kesihatan yang serupa. Namun, sebilangan orang tidak menyukai rasa susu kedelai.

Susu kedelai mempunyai jumlah protein yang sama dengan susu lembu. Walau bagaimanapun, jenis protein dalam susu lembu mempunyai kualiti yang lebih tinggi daripada susu soya. Ini bermakna kedua-dua jenis susu mengandungi semua leucine asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk membina otot dan mencegah kerosakan otot.

Protein dalam susu lembu juga terbukti lebih lengkap, yang merujuk kepada seberapa baik ia dapat dicerna dan diserap dalam badan. Banyak jenis susu kedelai mengandungi kalsium yang mencukupi untuk mencapai jumlah yang sama yang terdapat secara semula jadi dalam susu lembu. Selain itu, susu kedelai mengandungi lebih sedikit fosforus, riboflavin, vitamin A, dan zink daripada susu lembu.

Baca juga: Intoleransi Laktosa pada Bayi, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

Susu kedelai boleh menjadi pilihan tepat bagi orang yang didiagnosis alergi susu lembu dan dinasihatkan oleh profesional kesihatan untuk beralih ke susu kedelai.

Namun, bagi masyarakat umum, susu lembu memberikan lebih banyak khasiat dan manfaat kesihatan yang lebih besar daripada susu kedelai, terutama apabila diminum setiap hari sebagai sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang.

Kebaikan dan Kekurangan Susu Lembu

 • Pro:
 • Susu lembu menyediakan protein penting, kalori tambahan dari lemak, vitamin dan mineral.
 • Boleh dimakan untuk seseorang yang mempunyai intoleransi laktosa.
 • Susu lembu, termasuk lembu yang diberi makan rumput dan dipasteurisasi dengan api kecil, banyak terdapat di pasaran.
 • Kaunter
 • Susu penuh mengandungi kalori dan lemak.
 • Ramai orang tidak toleran terhadap laktosa, gula yang terdapat dalam susu.
 • Sebilangan orang mempunyai kebimbangan dengan amalan etika pertanian tenusu moden.

Kebaikan dan Keburukan Susu Soya

 • Pro:
 • Susu kedelai adalah sumber kalium yang baik dan dapat diperkaya dengan vitamin A, B12, D, dan kalsium.
 • Mengandungi protein sebanyak susu lembu, tetapi lebih rendah kalori daripada susu keseluruhan dan hampir sama dengan kalori dalam susu 1 peratus atau 2 peratus.
 • Mengandungi lemak tepu yang sangat sedikit.
 • Kaunter:
 • Soya adalah alergen biasa bagi orang dewasa dan kanak-kanak.
 • Sebilangan kacang soya yang dihasilkan di luar negara berasal dari tanaman yang diubahsuai secara genetik, yang menjadi perhatian beberapa orang.

Baca juga: 7 jenis susu yang perlu anda ketahui dan kebaikannya

Masalah utama bagi setiap orang memilih susu lembu atau soya adalah alahan. Bagi orang yang alah kepada produk berasaskan soya, ia harus dielakkan. Perlu juga diperhatikan bahawa tidak ada cadangan rasmi yang menasihati orang untuk mengambil lebih kurang produk tenusu berdasarkan penyelidikan.

Sekiranya anda atau ahli keluarga berisiko tinggi menghadapi masalah kesihatan, berbincanglah dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut mengenai pilihan susu mana yang lebih baik untuk keperluan kesihatan masa kini.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Membandingkan Susu: Almond, Susu, Soya, Nasi, dan Kelapa
Tenusu Australia. Diakses pada tahun 2020. SIAPA SUSU YANG LEBIH BAIK UNTUK ANDA? SUSU COW ATAU SUSU KELAPA?
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Susu tanaman atau susu lembu: Mana yang lebih baik untuk anda?