Kesihatan

Kanak-kanak Aktif Boleh Bijak, Inilah Penjelasannya

, Jakarta - Sudah tentu, setiap ibu bapa selalu menganggap anak mereka pintar. Anak mana yang tidak membanggakan ibu bapanya? Walau bagaimanapun, secara saintifik kecerdasan kanak-kanak dapat diketahui dari seberapa aktif kanak-kanak itu. Menurut kajian yang dilakukan oleh Universiti Warwick , England dengan memasukkan buah ke dalam cawan dan meminta anak kecil untuk tidak menyentuhnya dapat dilihat betapa cerdasnya anak itu.

Kanak-kanak yang dapat bertahan hidup tidak mengambil buah dalam satu minit biasanya mempunyai tahap kecerdasan di atas rata-rata. Satu lagi bentuk ketara untuk mengukur kecerdasan kanak-kanak adalah seberapa aktif anak itu. Inilah yang menjadikan sistem pendidikan di Finland melaksanakan 75 minit setiap hari waktu belajar kanak-kanak digunakan untuk aktiviti fizikal. Penjelasannya adalah bahawa dengan anak-anak bergerak lebih banyak dapat meningkatkan kecergasan fizikal dan kerja kognitif otak anak. ( Baca juga: Kanak-kanak Tidur Tidak Teratur? Inilah sebabnya)

Beberapa kajian lain juga mengesahkan manfaat anak aktif sebagai tanda kecerdasan kanak-kanak. Penyelidik dari Universiti British Columbia mendapati bahawa senaman dapat membantu mengekalkan aliran darah yang optimum ke seluruh badan. Ini bukan sahaja mengekalkan bekalan oksigen ke otak, tetapi juga mendorong pertumbuhan sel otak. Lebih-lebih lagi, aktiviti fizikal yang aktif seperti senamrobik dapat meningkatkan ukuran badan kuda nil bahagian otak yang terlibat dalam pembentukan ingatan dan pembelajaran lisan.

dalam buku Spark: Ilmu Latihan dan Otak Baru yang Revolusioner ditulis oleh Dr. John Ratey, pakar klinikal dan psikiatri dari Sekolah Perubatan Harvard juga menerangkan tentang penjelasan mengenai faedah kanak-kanak aktif terhadap perkembangan otak kanak-kanak. Aktiviti fizikal yang dilakukan oleh kanak-kanak seperti melompat-lompat, berlari ke sana-sini dapat membantu melepaskan protein yang dipanggil Faktor Neurotrofik Berasal Otak , yang dapat membantu mengekalkan sel-sel otak sambil meningkatkan kecepatan isyarat sel otak dan kesihatan neuron. ( Baca juga: Elakkan Mengucapkan Ini Semasa Anak Lelaki Menangis)

Peningkatan aliran darah, pertumbuhan sel, ukuran otak, dan kecepatan isyarat yang dihasilkan oleh aktiviti fizikal juga dapat memicu otak untuk berkonsentrasi, bertindak balas terhadap peristiwa, memproses maklumat lebih cepat, dan mempertajam ingatan dengan lebih baik.

Persatuan Kebangsaan Sukan dan Pendidikan Jasmani mengesyorkan 60 minit aktiviti fizikal percuma dan 150 minit setiap minggu latihan fizikal yang diarahkan oleh orang dewasa sebagai langkah untuk memaksimumkan kecerdasan kanak-kanak.

Menyedari berapa banyak faedah yang dimiliki oleh anak yang aktif, perlu ada kesedaran dari ibu bapa untuk tidak melarang anak mereka melakukan aktiviti fizikal. Sebaliknya, ibu bapa perlu menampung aktiviti anak-anak agar proses mengembangkan kecerdasan mereka tidak terhalang. Berikut adalah cadangan atau petua yang boleh digunakan oleh ibu bapa untuk menangani anak-anak yang aktif.

  1. Kanak-kanak Percuma untuk Percubaan

Selalunya ibu bapa mengehadkan ruang anak-anak mereka untuk bergerak kerana mereka takut rumah itu kotor atau pakaian yang dipakai oleh anak-anak disimbah dengan lumpur, serta kebimbangan lain yang biasanya dialami ketika anak-anak "terlalu" aktif. Mulai sekarang, jangan hadkan pergerakan anak anda, tetapi ciptakan rumah dan persekitaran yang menyokong aktiviti anak-anak. Lebih baik anak-anak sibuk bergerak dan bereksperimen dengan perkara yang mereka minati daripada duduk berpegangan tangan alat . ( Baca juga: Inilah Cara Mengajak Bayi Berbual)

  1. Ajar Tanggungjawab Anak

Baiklah, kanak-kanak mungkin bebas untuk bereksperimen, tetapi juga mengajar anak-anak untuk bertanggungjawab terhadap "kegilaan" yang telah mereka lakukan. Anak-anak diminta membersihkan barang-barang yang telah mereka buat. Ini adalah bentuk kebebasan yang bertanggungjawab.

  1. Arahkan Anak-anak ke Aktiviti yang Mereka Nikmati

Setelah mengetahui kebaikan anak-anak yang aktif, lebih baik ibu bapa mengarahkan anak-anak mereka melakukan aktiviti yang mereka gemari agar aktiviti anak-anak lebih fokus. Sekiranya ibu bapa ingin mengetahui lebih banyak cara untuk mengarahkan anak-anak mereka supaya mereka dapat memaksimumkan kecerdasan mereka lebih banyak dan faedah anak aktif yang lain, mereka boleh meminta secara langsung kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .