Kesihatan

3 Petua Mengatasi Sakit Badan di Pejabat

Jakarta - Duduk seharian di pejabat bukan sahaja dapat membuat minda letih, tetapi tubuh terasa sakit. Sekiranya anda merasa letih secara fizikal, sudah tentu kerja anda boleh terganggu kerana anda tidak fokus pada kerja, bukan? Oleh itu, apabila badan mula merasa sakit, anda perlu mengetahui cara menangani perkara berikut:

Baca juga: Mitos atau Fakta Tekanan Boleh Menyebabkan Sakit Otot

  1. Memenuhi Keperluan Cairan Harian

Semasa bekerja, jangan lupa untuk selalu minum air. Simpan botol minuman atau gelas berisi air di meja anda setiap masa. Apabila badan mengalami dehidrasi, lebih mudah merasa sakit. Sekiranya perlu, anda juga perlu mengambil pengambilan vitamin tambahan untuk memastikan tubuh anda berada dalam keadaan prima. Perlu diingat bahawa jika tubuh kekurangan vitamin, tubuh akan kehilangan keseimbangan secara automatik dan berisiko mendapat pelbagai penyakit, salah satunya adalah sakit.

  1. Lakukan Regangan

Sekiranya anda terlalu lama duduk, anda harus meluangkan masa untuk berehat. Cuba berdiri dari tempat duduk dan hulurkan tangan ke kiri dan kanan. Jangan lupa berjalan di sekitar bilik supaya badan anda bergerak dan tidak berada dalam posisi yang sama.

Baca juga: 4 Tabiat Harian Ini Mencetuskan Sakit Otot

  1. Gunakan Patch untuk Menghilangkan Sakit

Tidak ada salahnya menyediakan Hansaplast Koyo di meja anda. Apabila leher atau punggung anda mula terasa sakit, anda boleh melekatkannya dengan segera. Sensasi hangat dari Hansaplast Koyo ini dapat melegakan sakit otot dan rasa tidak selesa setelah seharian bekerja. Dikemas dengan teknologi Heat Lock, Hansaplast Koyo mengekalkan sensasi dan aroma yang hangat setelah membuka bungkusan. Terdapat dua varian, iaitu Hansaplast Hangat dan Panas yang boleh menjadi pilihan anda untuk menghilangkan rasa sakit.

  1. Kesakitan Berlanjutan, Masa untuk Berbincang dengan Doktor

Sekiranya kesakitan semakin tidak dapat ditanggung sehingga membuat otot sakit, inilah masanya anda menghubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan yang tepat. Kesakitan otot kerana sakit tidak selalu berbahaya. Namun, anda harus berhati-hati, jika rasa sakit dan sakit telah memasuki tahap ia dapat muncul dan hilang tanpa sebab yang jelas, sakitnya sangat parah dan tidak hilang selama beberapa hari, rasa sakit itu timbul bersama dengan ruam, dan sakit disertai dengan demam tinggi.

Baca juga: Penting, Ketahui Perbezaan Antara Kesakitan Otot Biasa dan Kecederaan Otot

Dalam keadaan seperti ini, anda boleh secara langsung membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor dalam aplikasi tersebut . Dengan cara itu, masalah anda akan dapat diselesaikan dengan cepat kerana doktor akan segera memberi ubat. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Jangan lupa untuk muat turun permohonan di Google Play atau App Store.