Kesihatan

Ini adalah gejala aneurisma otak yang perlu diperhatikan

, Jakarta - Aneurisma otak adalah tonjolan atau tonjolan pada saluran darah di otak. Aneurisma otak boleh bocor atau pecah menyebabkan pendarahan ke otak (stroke hemoragik).

Selalunya, aneurisma otak pecah di ruang antara otak dan tisu nipis yang menutupi otak. Strok hemoragik jenis ini disebut pendarahan subarachnoid. Aneurisma yang pecah dengan cepat menjadi mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan segera. Baca lebih lanjut di sini!

Gejala yang perlu diperhatikan

Sebilangan besar aneurisma otak yang tidak pecah boleh menyebabkan masalah kesihatan, atau menyebabkan gejala. Aneurisma semacam itu sering dikesan semasa ujian untuk keadaan kesihatan yang lain.

Rawatan untuk aneurisma otak boleh dilakukan untuk mencegah risiko kesihatan berbahaya yang lain pada masa akan datang. Sakit kepala yang tiba-tiba dan teruk adalah gejala utama aneurisma pecah.

Baca juga: Mengapa Warga Tua Terkena Aneurisma Otak?

Sakit kepala ini sering digambarkan sebagai "sakit kepala terburuk" yang pernah dialami. Tanda dan gejala aneurisma pecah termasuk:

 1. Tiba-tiba, sakit kepala yang sangat teruk.
 2. Pening dan muntah.
 3. Leher yang tegang.
 4. Penglihatan kabur atau berganda.
 5. Kepekaan terhadap cahaya.
 6. Kelopak mata terkulai.
 7. Kehilangan kesedaran.
 8. Kekeliruan.

Penyebab aneurisma otak tidak diketahui, tetapi pelbagai faktor dapat meningkatkan risiko kesihatan. Sejumlah faktor boleh menyumbang kepada kelemahan dinding arteri dan meningkatkan risiko aneurisma otak atau pecah aneurisma.

Aneurisma otak lebih kerap berlaku pada orang dewasa daripada pada kanak-kanak dan lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Sebilangan faktor risiko ini berkembang dari masa ke masa, sementara yang lain boleh menjadi kongenital.

Sebenarnya, faktor risiko boleh berkembang dari masa ke masa. Ini termasuk:

 1. Lebih tua usia.
 2. Asap.
 3. Tekanan darah tinggi (hipertensi).
 4. Penyalahgunaan dadah, terutamanya penggunaan kokain.
 5. Pengambilan alkohol yang tinggi.

Beberapa jenis aneurisma boleh berlaku selepas kecederaan kepala (pembedahan aneurisma) atau dari jangkitan darah tertentu (aneurisma mikotik). Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan lain yang boleh digunakan untuk merawatnya, tanyakan terus kepada .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga: Berhati-hati dengan Kelumpuhan Otak Yang Boleh Berlaku Kerana Kemalangan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, aneurisma otak juga boleh berlaku secara kongenital atau genetik. Ini termasuk:

 1. Gangguan tisu penghubung yang diwarisi, seperti sindrom Ehlers-Danlos, yang melemahkan saluran darah.
 2. Penyakit ginjal polikistik, gangguan yang diwarisi yang mengakibatkan kantung berisi cecair di ginjal dan biasanya meningkatkan tekanan darah.
 3. Aorta sempit yang tidak normal (koarkasi aorta), saluran darah besar yang menyampaikan darah kaya oksigen dari jantung ke badan.
 4. Malformasi arteriovenous serebral (AVM otak), hubungan abnormal antara arteri dan urat di otak yang mengganggu aliran darah normal.
 5. Sejarah keluarga aneurisma otak, terutamanya saudara darjah satu, seperti ibu bapa, abang, kakak, atau anak.

Apabila aneurisma otak pecah, pendarahan biasanya hanya berlangsung beberapa saat. Darah boleh menyebabkan kerosakan langsung pada sel-sel sekitarnya dan pendarahan dapat merosakkan atau membunuh sel-sel lain. Ia juga meningkatkan tekanan di dalam tengkorak.

Sekiranya tekanan menjadi terlalu tinggi, bekalan darah dan oksigen ke otak mungkin terganggu, menyebabkan kehilangan kesedaran dan bahkan kematian.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Aneurisma otak
WebMD. Diperoleh pada 2019. Apa itu Aneurisma Otak?