Kesihatan

Batuk yang kerap dengan kahak, apa yang menyebabkannya?

, Jakarta - Sebenarnya tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan batuk berterusan dengan kahak. Batuk sering mengganggu rutin harian anda, sukar untuk menarik nafas, dan membuat anda merasa sangat letih.

Batuk biasanya digambarkan sebagai akut atau kronik. Batuk akut berlangsung selama tiga minggu atau kurang, sedangkan batuk kronik didefinisikan sebagai batuk yang berlangsung lebih dari lapan minggu. Batuk juga mungkin kering (tidak produktif) atau batuk dengan kahak (batuk produktif). Sekiranya anda batuk kahak, maka terdapat lendir berwarna kuning, hijau, atau darah.

Baca juga: Ibu perlu tahu, berikut cara melegakan batuk dengan kahak pada anak

Penyebab Batuk dan Sputum yang kerap

Di bawah ini adalah perincian beberapa penyebab biasa batuk yang kerap dan tidak henti-hentinya.

 • Postnasal. Ini adalah penyebab batuk kronik yang paling biasa, iaitu titisan postnasal kerana sinusitis atau rhinosinusitis (keradangan saluran hidung). Batuk ini sering produktif untuk menghilangkan kahak keputihan dan disertai dengan membersihkan tekak.

 • Jangkitan Viral. Jangkitan seperti selesema dan selesema adalah penyebab biasa batuk berterusan. Batuk mungkin disertai dengan gejala dan kahak selesema yang lain.

 • Bronkitis. Bronkitis akut dan bronkitis kronik boleh menyebabkan seseorang selalu batuk. Dengan bronkitis kronik, batuk biasanya menghasilkan kahak.

 • Alahan. Alahan persekitaran seperti alahan jamur, alahan makanan, boleh menyebabkan batuk.

 • Bronkospasme. Penyempitan saluran udara (bronkospasme) kerana reaksi alergi atau asma boleh menyebabkan batuk. Batuk biasanya disertai dengan mengi dengan luput (penyedutan). Sekiranya anda juga mengalami bengkak di leher atau lidah anda dan sesak nafas, ini boleh menjadi kecemasan perubatan (kejutan anaphylactic).

Baca juga: Terus Batuk? Makluman Kanser Paru-paru

 • Asma Asma boleh menjadi penyebab batuk berterusan. Ini sering disertai dengan mengi dan sesak dada, tetapi pada sesetengah orang, batuk adalah satu-satunya gejala.

 • Refluks asid. Penyakit gastroesophageal reflux (GERD) boleh menyebabkan batuk yang berterusan kerana rizab asid dari perut. Penyebab batuk yang sangat biasa, GERD sering menyebabkan batuk pada waktu malam ketika berbaring untuk tidur, dan sering menyebabkan suara parau keesokan harinya. GERD mungkin disertai dengan gejala pedih ulu hati atau gangguan pencernaan, atau batuk mungkin satu-satunya gejala.

 • Asap. Batuk perokok kadang-kadang tidak berhenti. Biasanya paling teruk pada waktu pagi dan batuk kahak. Penting untuk diperhatikan bahawa merokok adalah penyebab biasa penyakit pernafasan lain seperti bronkitis kronik dan juga barah paru-paru. Sekiranya anda merokok dan kerap batuk, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi mengenai pengendaliannya.

 • Dadah. Ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung boleh menyebabkan seseorang batuk siang dan malam. Contoh ubat termasuk Vasotec (enalapril), Capoten (captopril), Prinivil atau Zestril (lisinopril), Lotensin (benazepril), dan Altace (ramipril).

 • Pendedahan kepada Kerengsaan. Pendedahan kepada asap rokok, asap kayu, asap memasak, habuk, dan bahan kimia beracun boleh menyebabkan seseorang batuk berulang kali

 • Rombongan. Pada kanak-kanak, croup boleh menyebabkan batuk menggonggong.

 • Pneumonia. Virus dan bakteria pneumonia boleh menyebabkan batuk, sering disertai demam dan kahak.

Baca juga: 4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Batuk dengan kahak

 • Penyakit paru paru. Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah penyebab penting batuk berterusan, sering disertai dengan sesak nafas.

 • Batuk rejan. Batuk rejan (pertusis) dengan tempoh batuk yang tidak henti-henti dapat diatasi dengan pernafasan dalam. Penting untuk diperhatikan bahawa setiap orang dapat menghidap batuk rejan walaupun mereka telah mendapat vaksin diptheria / pertussis / tetanus (DPT).

Itulah beberapa penyebab kerap batuk dan batuk dengan kahak yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalaminya, jangan ragu untuk segera membincangkannya dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Punca dan Diagnosis Apabila Anda Tidak Boleh Berhenti Batuk.