Kesihatan

4 Cara Menghilangkan Perut Buncit

, Jakarta- Kebiasaan tidur selepas makan boleh menyebabkan perut buncit. Begitu juga dengan memakai pakaian, kita harus berhati-hati, kerana jika kita memilih yang salah, itu boleh menjadikan penampilan kita tidak sedap dipandang. Sekiranya anda memilikinya, sudah tentu dapat mengurangkan keyakinan diri.

Baik untuk itu, sangat mustahak untuk mula membuang perut buncit anda. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan perut buncit walaupun di tengah rutin yang sibuk. Ayuh, cari 6 cara untuk menghilangkan perut buncit berikut:

1. Corak Makan Sihat

Tahukah anda bahawa makanan berserat sangat baik untuk membantu menurunkan berat badan dan juga mengatasi masalah sembelit? Makanan yang kaya dengan serat juga sangat baik untuk mencegah perut buncit. Untuk menghilangkan perut buncit, sekurang-kurangnya mengambil sekitar 22-25 gram serat dalam sehari secara berkala.

Selain makanan serat, perbanyakkan pengambilan asid lemak omega 3 untuk menghilangkan perut buncit. Omega 3 dapat membantu metabolisme badan sehingga dapat mengurangkan lemak, termasuk lemak di perut.

Tabiat makan lain yang mesti dipertimbangkan adalah sarapan pagi. Selalunya kerana rutin sibuk, kebiasaan sarapan pagi tidak terlepas. Manakala dengan sarapan pagi, seseorang dapat menahan keinginan untuk makan berlebihan pada waktu makan tengah hari dan waktu makan berikut. Oleh itu, untuk menghilangkan perut buncit, ingatlah untuk selalu memperhatikan waktu makan secara berkala.

Anda boleh mempertimbangkan minum jus timun secara berkala setiap hari untuk menghilangkan perut buncit. Caranya adalah dengan membersihkan 1 timun, 1 lemon, pasli atau daun ketumbar secukupnya, 1 sudu besar halia halus, 1 sudu besar jus aloe, dan cawan air dalam pengisar. Minum jus timun ini sebelum tidur.

2. Gaya Hidup Sihat

Untuk menghilangkan perut buncit, memerlukan tabiat baik yang harus dilakukan setiap hari. Gaya hidup sihat yang boleh anda lakukan adalah dengan mula mengurangkan tabiat merokok dan alkohol. Alkohol dan rokok dapat meningkatkan hormon kortisol, yang dikatakan berkaitan dengan perut buncit.

Di samping itu, biasakan berdiri lebih kerap. Terutama bagi anda yang menghabiskan banyak masa di pejabat dan duduk seharian. Sekurang-kurangnya sekali setiap 30 saat memerlukan masa untuk berdiri. Duduk terlalu lama dan jarang bergerak boleh meningkatkan risiko perut buncit.

Ingat juga untuk memasukkan lebih banyak kaki ke dalamnya setiap kali anda mempunyai masa. Contohnya, dengan menggunakan tangga lebih kerap daripada eskalator atau lif. Sekiranya anda menggunakan kenderaan untuk sampai ke pejabat, lebih baik meletakkan kenderaan di tempat yang agak jauh dari destinasi anda, jadi anda mempunyai lebih banyak peluang untuk berjalan kaki.

3. Latihan Kardio

Latihan fizikal secara berkala dapat membantu menghilangkan lemak perut. Kaedah termudah yang boleh anda lakukan adalah kardio ringan seperti berlari atau berjalan pantas. Latihan ini dapat membantu menurunkan lemak di semua bahagian badan, terutamanya perut. Sekiranya anda lebih suka senamrobik, tidak ada salahnya meluangkan masa lima kali seminggu selama 45 minit untuk membantu menghilangkan perut buncit.

Dengan melakukan senaman fizikal secara berkala, anda akan menurunkan berat badan. Ini secara automatik akan menjadikan lilitan pinggang menjadi lebih kecil dan perut yang kempis akan semakin lemah.

4. Elakkan Tekanan

Apabila tertekan, tahap kortisol dalam badan meningkat. Kortisol adalah hormon yang menyebabkan lemak terkumpul di perut. Untuk itu, anda harus selalu mengelakkan tekanan sekiranya anda tidak mahu perut anda membuncit.

Apabila beban terlalu banyak, luangkan masa untuk melakukan perkara yang anda sukai, seperti berjalan-jalan atau bergaul dengan rakan-rakan. Dengan cara ini anda dapat mengelakkan tekanan sehingga kadar kortisol menurun.

Sekiranya anda memerlukan nasihat pakar pemakanan untuk mengatasi masalah perut buncit, jangan ragu untuk menggunakan ciri-ciri tersebut Sembang, Panggilan, dan Panggilan video dari aplikasi .Anda bercakap mengenai masalah kesihatan dengan lebih mudah dan cepat. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.